Patriarhul Daniel: „Vindecarea unui om bolnav, de alt neam și religie, prevestește propovăduirea Evagheliei la toată lumea!”
Patriarhul Daniel a vorbit, în Duminica a 4-a după Rusalii, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale, despre smerenie, vindecare și popovăduire a Evangheliei.
„Vindecarea unui om om bolnav, de alt neam și altă religie, are un înțeles misionar simbolic, și anume, prevestește faptul că Evanghelia lui Hristos va fi propovăduită la toată lumea, la toate popoarele”.
În explicare Evangheliei după Matei, PreafericituL Părinte Patriarh Daniel a subliniat aspectul misionar ș universal al lucrării Mântuitorului, arătând că vindecarea slugii sutașului, om de alt neam și de altă credință, arată iubirea milostivă a lui Hristos pentru toți oamenii, fără deosebire.
„Vindecarea unui om bolnav de alt neam decât evreu și de altă religie decât cea mozaică are un înțeles misionar simbolic, anume faptul că ea prevestește că Evanghelia lui Hristos va fi propovăduită în toată lumea, la toate popoarele, pentru că Dumnezeu îi iubește pe totți oamenii”, a explicat Preafericirea Sa.
Sutașul roman, deși provenea dintr-un neam păgân și făcea parte din armata de ocupației a Țării Sfirite, devine un simbol al popoarelor care, deși străine de Legea lui Israel, vor crede în Hristos și se vor mântui. Credința lui preînchipuie deschiderea universală a mântuirii, arătând că Dumnezeu nu caută originea, ci inima credincioasă.
„Domnul Iisus Hristos le arată acum ucenicilor Săi că poate descoperi credință puternică și în alte popoare în afară de cel evreu. Văzând credința mare a sutașului, Domnul zice: Mulți de la Răsărit și de la Apus vor veni și vor sta la masă cu Avraam, cu Isaac și cu Isaac și cu Iacov în Împărăția cerurilor. Această profeție nu se va împlini într-un viitor îndepărtat, ci ea începe a se împlini chiar acum, când Iisus laudă credința sutașului roman”,a evidențiat patriarhul.
Patriarhul Daniel a accentuat compasiunea profundă a sutașului roman față de sluga sa bolnavă, subliniind că, deși putea să o înlocuiască, acesta a ales să-i caute vindecarea. credința izvorâtă din iubire milostivă și smerenia sutașului, care nu cerea ajutor pentru sine, ci pentru un subordonat, sunt lăudate de Hristos.
„Un centurion roman acordă atât de multă atenție unui servitor al său, încât credința izvorâtă din iubire milostivă față de el este lăudată de Iisus în auzul tuturor. Acest sutaș este un om bun la syflet și plin de compasiune, adică pătimește împreună cu cel bolnav și suferă împreună cu cel suferind, iar această bunătate milostivă a lui îi dă curaj să îi ceară vindecarea servitorului său lui Iisus, deoarece auzise că Acesta a vindecat o mulțime de bolnavi”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
De asemenea, patriarhul a spus că sutașul dă dovadă de solidaritate, arătând prin atitudinea sa că demnitatea umană valorează mai mult decât rangul social. Neputincios în fața suferinței, aleargă la Hristos Doctorul sufletelor și al trupurilor.
„Solidaritatea lui cu omul aflat în suferință ne arată adevărul c dincolo de funcțiile diferite în societate și de stările vieții, ceea ce contează în primul rând este demnitatea umană, valoarea fiecărui on în fața lui Dumnezeu chiar și atunci când omul nu mai este activ sau productiv din cauza bolilor ori a vârstei înaintate. În fața bolii care îl chinuia pe servitorul său, sutașul nu poate face nimic. De aceea, el merge la Iisus, Doctorul sufletelor și al trupurilor”.
Patriarhul Daniel a sbliniat că Domnul Iisus Hristos i-a împlinit îndată rugăciunea sutașului, pentru că a descoperit în sufletul lui virtuți deosebite: iubire milostivă, smerenie adâncă și credință puternică.
„Domnul Iisus Hristos are cuvânt vindecător, dădător de viață. Cuvântul Său vindecător este mântuitor sau salvator, adică îl ridică pe om din starea de boală la starea de sănătate, din păcat la sfințenie și din moarte la viață. Înțelegând modul de a gândi al sutașului, Domnul exclamă: Nici în Israel n-am găsit atâta credință”, a subliniat Preafericirea Sa.
„Mântuitorul descoperă o credință puternică la un om de alt neam și de altă religie. În realitate sutașul și-a abandonat religia păgână, ineficientă, și s-a aproapiat de Domnul Iisus Hristos pe care L-a mânturisit a fi vindecător. De aceea, Domnul i-a împlinit imediat cererea sutașului prin cuvintele du-te, fie ție după cum ai crezut, iar lucrarea cuvintelor lui Iisus a fost aceasta: și s-a însănătoșit sluga lui în ceasul acela”
În încheiere, Patriarhul Daniel a subliniat că Evanghelia despre vindecare slugii sutașului ne învață importanța rugăciunii pentru ceilalți.
„Biserica ne cere să ne rugăm pentru toți bolnavi, pentru toți cei suferinzi, pentru cei care știu să se roage și pentru cei ce nu știu să se roage, pentru cei ce pot și pentru cei ce nu mai pot să se roage ei înșiși, pentru cei care pot să vină la Biserică și pentru cei care nu mai pot veni la Biserică, ci zac în pat, fie în propria casă, fie la spital, fie în alt loc, întrucâtrugăciunea pentru alții este vindecătoare de suferință și singurătate”, a conchis Prefericirea Sa.