Ce este meningita și care sunt primele simptome. Medicii trag un semnal de alarmă
Meningita este o afecțiune în care meningele, cele trei membrane care invelesc creierul și îl protejează împotriva expunerii rapide la agenții externi, se inflamează. În aproape toate cazurile, meningită este cauzată de o infecție virală sau bacteriană.
Meningita poate fi infecțioasă sau non-infecțioasă și poate afecta atât persoanele sănătoase, cât și persoanele care sunt deja bolnave.
Tipuri de meningita
Meningita bacteriana este o afecțiune foarte gravă și poate fi mortală. În anumite cazuri evoluția poate fi rapidă, decesul putând surveni în doar câteva ore.
Cele mai comune infecții sunt provocate de meningococ, pneumococ sau Listeria monocytogenes. Infecția poate să apară în altă parte a organismului și ulterior să se răspândească la meninge, bacteriile pătrunzând în sânge și migrând către măduva spinării, unde determina meningita bacteriană acută.
Meningita vitală
Meningita virală apare mai des decât cea bacteriană, însă este mai blândă și poate să treacă fără tratamenr. Poare fi cauzată de virusuri precum enterovirusuri, virusul herpes simplex, virusul urlian (virusul care determină oreion), HIV, virusul West Nile, dar și de alte tipuri de virusuri.
Meningita fungică
Astfel de tip de meningită nu este la fel de comun ca meningita bacteriană sau virală și nici nu este contagioasă. Apare în urma unei infecții fungice care se dezvoltă în altă parte a organismului și care se răspândește către creier și măduva osoasă. De regulă, cele mai afectate sunt persoanele cu un sistem imunitar foarte slăbit, care suferă de cancer sau SIDA. Dacă nu este tratată cu medicamente antifungice, poate pune viața în pericol.
Care sunt simptomele meningitei
Un simptom clasic al meningitei este o erupție de pete, ca o iritație. Dacă presați partea laterală a unui pahar curat peste aceste pete și ele nu dispar, cel mai probabil este un semn al septicemiei și trebuie să mergeți urgent la medic.
Meningita poate avea și alte simptome, cum ar fi:
- Febră
- Stare de rău
- Iritabilitate și lipsa de energie
- Dureri de cap Dureri musculare și ale articulațiilor
- Respirație accelerată
- Mâini și picioare reci
- Piele palidă și pătată
- Gât rigid
- Confuzie
- Sensibilitate la lumina puternică
- Somnolență
- Convulsii
În cazul bebelușilor, pot apărea câteva simptome în plus:
- Refuzul mâncării
- Agitație
- Dezvoltarea unui lor moale în creștetul capul
- Interactivitate scăzută
- Strigate în plâns neobișnuite
- Corp rigid
- Cum se răspândește meningita
Virusurile și bacteriile care provoacă meningita pot fi răspândite prin:
- Strănut
- Tușit
- Sărut
- Tacâmuri sau periuțe de dinți comune
Conform specialiștilor, în acest moment, la nivel mondial există două tipuri de ser pentru imunizare, însă doar unul este disponibil în România, deocamadată.
„Există 2 tipuri de vaccinuri disponibile, care pot fi administrate atât la copii, cât și la adulți. Cel care este administrat împotriva infecției cu meningococi aparținând serogrupurilor A CY și W, respectiv cel care se administrează pentru prevenirea infecției cu meningococi din serogrupul B. Acesta în urmă a fost dezvoltat mai târziu și este particular, datorită caracteristicilor serogrupului B meningococic în ceea ce privește imunogenicitatea”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila.