Fitoterapeutul Ovidiul Bojor ne dezvăluie cât de miraculoasă este ceapa pentru sănătate, și cum o putem folosi
Legumele din familia „Allium”, din care fac parte ceapa și suturoiul, sunt o sursă importantă de agenți terapeutici. Conțin îndeosebi compuși sulfuroși, care au proprietăți anti-diabetice, antibiotice, antimicrobiene, anti-aterosclerotice, hipotensive, hipocolesterolemiante și anticancerigene.
Cultivată de circa 5.000 de ani. ceapa a fost apreciată de părinții medicinei antice ca fiind un diuretic eficient (Dioscoride), și un leac foarte bun pentru ascită (Pliniu cel Bătrân). Cercetătorii zilelor noastre au descoperit că ceapa este într-adevăr un aliment cu un potențial terapeutic remercabil.
Ca toate legumele care cresc în pământ, ceapa conține foarte minerale și microelemente: calciu, fosofor, potasiu și fier, siliciu, sulf, fluor și iod. Vitaminele sunt în cantități mai mici: A, B1, B2, B3, și C.
Recomandări terapeutice
Ceapa se remarcă prin efectul energetic. Grație acestei acțiuni puternice de eliminare a clorurii de sodiu, uree și acid uric ceapa este recomandată în următoarele afecțiuni:
- ledeme, ascită, ciroză, pleurezie, pericardită
- litiază urică Reumatism, gută, azotemie
- prostatită (inhibă progresia adenomului de prostată)
Ceapa are proprietăți lantiseptice, emoliene și pectorale, fiind utilă în:
- colite, enterite. diaree, dureri abdominale, gaze
- stimularea digestiei
- tuse rebelă, răgușeală catar broșic
- stomatite, afte bucale, afecțiuni bucofaringiene
- furunculoză
- stafilococi
Diabeticii pot beneficia de efectele hipoglicemiante ale cepei consumând-o mai des, ca un adjuvant în boala lor.
Ceapa este binefăcătoare și cardiacilor, datorită acțiunii sale anti-aterosclerotice. Ceapa mărește fluiditatea sângelui, îmbunătățește circulația și reduce riscul de tromboză (astuparea vaselor de sânge cu cheaguri de sânge) și infarct.
Moduri de administrare
Ceapa este mult mai eficientă din punct de vedere terapeutic atunci când o consumăm în stare crudă.Doza este de 1-2 cepe pe zi.
Din ceapă putem prepara o infuzie cu efecte pectorale, îndulcit cu puțină miere: 4-6 cepe, fierte într-un litru de apă. Se beau 1-2 căni pe zi, din care una dimineața.
Pentru a beneficia de efectul diuretic, putem face o tictură dintr-o ceapă, zdrobită și macerată în alcool timp de 10 zile. Se strecoară și se ia câte 1 linguriță, de 2 ori pe zi, înainte de masă de prânz și de cea de seară. Bărbații care suferă de prostatite pot fac cure de câte 10 zile pe lună, timă de jumătate de an.
Pentru calmarea durerilor de urechi, se taie o bucățică de ceapă caldă și se introduce în conductul auditiv (sau o bucățică de usturoi).
În reumatism, se fierb 3 cepe timp de 10 minute într-un litru de apă. Se bea 1cană dimineața și una seara.