Dulceață și Sirop de Bujori de Munte – Rețetă

Bujorii sunt flori de primăvară revărsătoare de un parfum cuceritor, Florile lor delicate, elaborate sunt considerat de lux, din cauza sezonului lor scurt. Însă dacă vrem să ne bucurăm de mireasma lor unică și în adâncimea, iernii, putem prepara aceste flori sub formă de dulceață sau jeleu.

Rețetă dulceață de Bujori de Munte g.bm

Dulceață de bujori are un gust delicios, o esență florală puternică. Această rețetă se prepară de regulă din bujorii de munte (smirdar), care cresc în special în Carpații Meridionali, pe Vârful Leaota. Unii au încercat să prepare dulceață din bujori albi, care cresc în grădini și alte zone nepoluare, sau din bujori roz și căpșuni.

Ingrediente

  • 250 g de petale de flori
  • 1 kg de zahăr
  • 1 litru de apă
  • 1 pachet de sare de lămâie
  • 1 linguriță de suc de lămâie

Preparare

Se desfac petalele. și înlătură toate porțiunile verzi sau frunzulițele verzi. Cantitatea de petale rezultate se împarte în două părți egale. O parte se pune la fiert cu apa, până când acestea se înmoaie. Ceaiul rezultat va căpăta o culoare verde. Între timp, cealaltă parte de petale se freacă cu sare de lămâie, după care se dă la frigider.

Lichidul verde rezultat în urma fierberii petalelor se strecoară și se păstrează circa 3 căni. Acestea se pun la fiert cu zahărul, până când obținem un sirop gros. Se adaugă și petalele de bujori frecate cu sare de lămâie și sucul de lămâie. Dulceața va căpăta ca prin minune o nuanță roz intensă, din cauza lămâie. Dulceața se fierbe bine, până când rezultă o masă bine legată. Petalele adăugate la final vor avea o textură mai proeminentă. Se toarnă în borcane, iar surplusul de sirop se toarnă în alte recipiente.

Sursă