Plantez morcovi timpurii fără seră sau adăposturi la începutul lunii mai. 5 reguli dovedite te vor ajuta să obții legume rădăcinoase suculente până la sfârșitul lunii iunie

Anul trecut, vecinii mei de la cabana de vară au recoltat din nou morcovi abia la sfârșitul lunii august. Pe vremea aceea, pregăteam deja mâncare pentru iarnă și îi răsfățam pe nepoții mei cu legume rădăcinoase suculente. Toate acestea pentru că am găsit o modalitate sigură de a cultiva morcovi timpurii fără structuri și adăposturi complicate.

De ce nu pot cultiva morcovi timpurii?

Majoritatea grădinarilor fac aceleași greșeli. Au pus sere scumpe și acoperă paturile cu folie, dar recolta este încă întârziată. Principala problemă este că solul este pregătit la întâmplare, iar datele de plantare sunt alese la întâmplare. Lucrând pe parcela mea timp de mulți ani, mi-am dezvoltat reguli simple, datorită cărora recoltez cu 21 de zile mai devreme decât alții. Plantez morcovi timpurii fără seră sau adăposturi la începutul lunii mai și scot primele culturi de rădăcini coapte la sfârșitul lunii iunie.

Și eu obișnuiam să urmez recomandările standard. Am construit sere și am acoperit culturi, dar rezultatele nu au fost satisfăcătoare. Răsadurile au apărut târziu, au crescut încet, iar rădăcinile aveau o formă neregulată. Soluția a apărut când am început să măsor temperaturile solului și să observ ciclurile naturale.

Pregătirea corectă a solului este baza unei recolte timpurii

Încep să pregătesc solul pentru morcovii timpurii în toamnă. Sap patul de grădină până la adâncimea unei lame de lopată și îndepărtez cu grijă toate buruienile. Ridic patul la 25 cm de sol – astfel solul se va încălzi mai repede primăvara . Adaug doar compost putrezit – 3 găleți pe metru pătrat. Nu se poate adăuga gunoi de grajd proaspăt – rădăcinile vor crește ramificate și nepotrivite pentru hrană. De îndată ce solul se usucă după iarnă, slăbesc stratul superior cu 7 cm. Adaug nisip curat de râu – o găleată pe metru de pat de grădină. Acest aditiv previne formarea crustei după udare și ajută culturile de rădăcini să crească drept. Cu 7 zile înainte de plantare, fac brazde adânci de 2,5 cm și le ud cu apă caldă.

Plantez morcovi timpurii fără seră sau adăposturi la începutul lunii mai. Aștept până când temperatura solului la o adâncime de 10 cm atinge un nivel stabil de +10 grade. Verific pregătirea solului folosind o metodă simplă – iau o mână și o strâng în pumn. Dacă bulgărea se sfărâmă ușor și nu se lipește de palmă, este timpul să începeți semănatul.

Pentru semănat, aleg soiuri care au fost testate în zona noastră: Nantes 4, Amsterdam și Karotel. Sunt nepretențioase și produc o recoltă stabilă. Acum vă voi povesti despre pregătirea specială a semințelor – aceasta determină viteza de apariție a răsadurilor și puterea lor.

Pregăterea și semănatul corect al semințelor

Aleg doar semințe de morcov cu greutate naturală – cele ușoare și mici nu vor produce lăstari puternici. Le înmuiez într-o soluție de peroxid de hidrogen timp de 12 ore – o lingură la un pahar de apă . După aceea, îl clătesc cu apă curată și îl întindem într-o cârpă umedă. Îl țin la o temperatură de +20 de grade până când apar primele pete albe de eclozare. Amestec semințele preparate cu nisip uscat – pentru o parte de semințe iau trei părți de nisip. Această tehnică ajută la distribuirea uniformă a materialului semințial în brazde. Folosesc 0,8-1 grame de semințe pe metru de rând. Las 25-30 cm între rânduri – rădăcinile au nevoie de spațiu pentru a crește.

Plantez morcovi timpurii fără seră sau adăposturi la începutul lunii mai, doar pe vreme însorită, după prânz. Fac brazde adânci de 2-2,5 cm și presăr cu grijă amestecul de semințe și nisip. Presăr partea de sus cu pământ afânat amestecat cu compost. Îl compactez ușor cu spatele unei greble.

Pentru a proteja răsadurile de posibile înghețuri și pentru a păstra umiditatea, mulciesc patul cu un strat subțire de iarbă uscată. Aleg paie mici sau fân tocat – mulciul mare poate interfera cu apariția răsadurilor.

Acum voi împărtăși regulile de udare care vă vor ajuta să obțineți culturi de rădăcini fine și suculente.

Caracteristici ale udării și protecției împotriva frigului

În prima săptămână după semănat, cel mai important lucru este să nu lăsați solul să se usuce. Ud patul în fiecare dimineață cu apă caldă dintr-o stropitoare cu plasă fină, folosind 3 litri pe metru pătrat . Un curent puternic de apă va dăuna – va spăla semințele din brazde. Pe vreme senină, pulverizez culturile suplimentar seara.

După ce apar răsadurile, schimb regimul de udare. În timpul săptămânii, umezesc solul o dată la două zile, crescând rata la 5 litri pe metru. Apa ar trebui să pătrundă până la o adâncime de 15 cm – acest lucru va forța rădăcinile să ajungă în jos. Cu udare superficială, rădăcinile vor crește scurte și strâmbe. Când există o amenințare de îngheț până la -3 grade, nu mă grăbesc să acopăr culturile cu folie. Seara, ud patul cu apă caldă și adaug un strat de mulci de până la 3 cm. Evaporându-se noaptea, apa creează o pernă protectoare deasupra plantelor. Acest lucru este suficient pentru a proteja răsadurile.

La începutul lunii iunie, când rădăcinile ating grosimea unui creion, efectuez fertilizări importante. În 10 litri de apă dizolv 2 linguri de cenușă de lemn și o jumătate de lingură de azotat de potasiu. Turn 5 litri de soluție pe metru de pat de grădină. Acest îngrășământ va accelera creșterea și va face morcovii mai dulci.

Acum vă voi spune cum să determinați gradul de pregătire a morcovilor pentru recoltare și să obțineți randamentul maxim.

Când și cum se recoltează

Nu aștept până când vârfurile încep să se îngălbenească. Determin pregătirea morcovilor pentru recoltare în funcție de dimensiunea părții superioare a culturii de rădăcini – aceasta ar trebui să ajungă la 2-2,5 cm în diametru . Dacă dimensiunea este mai mare, legumele vor deveni tari și își vor pierde aroma și dulceața. Prima recoltă o recoltez la sfârșitul lunii iunie, săpând fiecare a doua cultură de rădăcini. Acest lucru oferă restului spațiu să crească.

Pentru cei care doresc să repete experința mea, iată un calendar al lucrărilor:

  • 15 – 20 aprilie- Încep pregătirea semințelor
  • 1-5 mai – Semăn în dol pregătit
  • 10 – 15 mai – apar primele lăstari
  • 25-30 mai – Răriesc răsadurile la o distanță de 4 cm
  • 5-10 iunie – Fac prima hrănire
  • 15-20 iunie – a doua rărire la 8 cm
  • 25-30 iunie – Încep colectarea selectivă

Dintr-un metru pătrat obțin 2-2,5 kg de morcovi timpurii până la sfârșitul lunii iunie. Rădăcinile cresc netede, suculente, cu o lungime de 15-18 cm. Plantele rămase formează o recoltă completă până la mijlocul lunii iulie – acest morcov se păstrează perfect toată iarna.

De mulți ani plantez morcovi timpurii fără seră sau adăposturi la începutul lunii mai. Metoda funcționează dacă se respectă toate regulile – de la pregătirea solului până la udarea la timp. Rezultatul este întotdeauna plăcut – legumele rădăcinoase suculente și dulci se coc cu trei săptămâni mai devreme decât de obicei.

Sursă