Cât zahăr putem consuma pe zi?

De când m-am procopsit cu un ficat gras în urmă cu câteva luni, am devenit mult mai interesant de mâncarea sănătoasă și de eliminarea din dietă a cât mai multor elemente nocive sau inutile.

Pe lângă alimentele procesate, grăsimi în exces și prăjeli, zahărul a devenit, de asemenea, inamicul public numărul unul pentru mine și cred că ar trebui ca toate persoanele din lumea asta să pună o țintă mare pe el.

Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să ne-o punem este „cât zahăr pot consuma pe zi?” și de aici, încet-încet viziunea noastră asupra acestui ingredient prezent în mai toate mâncărurile de astăzi se va schimba.

Căutând pe internet, am aflat că Asociația Americană pentru Îngrijirea Inimii (American Heart Associațion) are niște cifre similare cu cele pe care le-am găsit în alte surse, și anume:

  • Bărbați: 150 calorii din zahăr pe zi (37,5 gr, sau 9 lingurițe).
  • Femei: 100 calorii din zahăr pe zi (25 gr, sau 6 lingurițe).

Aici este vorba despre zahărul adăugat în alimentație, nu despre toate zaharurile sau carbohidrații din alimente.

Cu alte cuvinte, pentru persoană sănătoasă, nu ar trebuie să existe limite în ceea ce privește consumul de zaharuri naturale (cum ar fi cele din fructe sau legume), ci doar zaharurile adăugate alimentelor noastre.

Așadar, putem consuma 10 mere pe zi fără să ne pese de cele 37,5 sau 25 de grame, în funcție de sex, dar dacă trecem la un compot de mere sau o dulceață de căpșuni, lucrurile se schimbă.

Mie inițial mi s-a părut extrem de mare cantitatea de zahăr considerată normală în viața de zi cu zi. Dar dacă e să te uiți la ingredientele mâncărurilor noastre și să le aduni la sfârșit, cel mai probabil că majoritatea consumă mai mult zahăr decât maximul permis.

Pentru că, da, despre asta este vorba vorba în numele de mai sus: un maxim permis, nu cantitatea recomandată de zahăr ce ar trebui consumată zilnic!

Cu alte cuvinte, zahărul este considerat un element inutil în dieta noastră (zahărul suplimentar, adăugat în alimente, căci despre el vorbim).

Sunt calorii goale, este un ingredient care nu ne ajută cu absolut nimic: se transformă doar în grăsime și ne dă un boost de energie foarte limitat. Așa că dacă se poate să consumați zero grame de zahăr pe zi, ar fi perfect!

Doar de dragul îngrozirii audienței, iată cam zât zahăr adăugat se aflăîn niște alimente pe care este posibil să le consumăm zilnic: o doză de Coca Cola are cam 35 de grame zahăr, în timp ce un baton de ciocolată Snickers are 25.

Sunt persoane care consumă și 2 litri de suc pe zi, ajungând să își bage în sistem peste 100 de grame de zahăr. Înspăimântător, aș zice!

Ideea este, deci, că este foarte ușor să consumăm zahăr în exces și foarte multe alimente au ceva zahăr adăugat, deși majoritatea nu au nevoie de așa ceva.

Știu că la mine în familie se adăuga, complet inutil, zahăr în salta verde, precum și în anumite mâncăruri sărate. Pâinea nu are nevoie de zahăr, așa cum nu au nevoie de zahăr murăturile sau o sumedenie de alte mâncăruri.

Totuși, acesta se adaugă mai peste tot pentru un gust mai bun și pentru senzația aceea de „vreau mai mult” pe care zahărul ne-o oferă.

Însă acest lucru este extrem de nesănătos! Încercați, deci, să consumați cât mai puțin zahăr adăugat și înlocuiți cu alternative naturale ( în prăjituri, de exemplu, puneți o banană coaptă în loc de zahăr). Reduceți cantitățile încet-încet și vă veți obișnui relativ repede cu consumul redus de zahăr.

Dacă vă puneți trei lingurițe în cafeaua de dimineață, reduceți întâi la 2 și jumătate, apoi la două și tot așa până când puteți elimina complet sau vă este suficient doar un vârf de linguriță.

Și mereu gândiți-vă la asta: zahărul adăugat este inutil și nu servește niciunei nevoi fiziologice! Sunt calorii goale și ceva plăcere dată de gustul bun.

Personal, de când am fost diagnosticat cu ficat gras, am redus enorm consumul de zahăr adăugat (am sporit foarte mult consumul de fructe, însă) și pot spune că în general majoritatea rețetelor recomandă extrem de mult zahăr.

Se poate reduce din start cantitatea recomandată de zahăr în orice rețetă inclusiv prăjituri, și tot nu se va simți o diferență mare.

Se va simți însă o diferență în starea voastră de bine și pe cântar: personal, am slăbit 13,5 kilograme în aproape 6 luni pur și simplu trecând la o alimentație sănătoasă și eliminând, practic, excesele din dietă ( și cu foarte, foarte puțină mișcare) – dar despre asta într-un articol viitor.

Până când atunci, nu uitați să vă monitorizați mereu consumul de zahăr adăugat și să îl reduceți cât mai mult posibil. A, și încercați să nu înlocuiți zahărul cu alți îndulcitori – se pare că și aceștia sunt la fel de nocivi ca zahărul!

Sursă