Întrebuințările uleiului de liliac. Umple o cană cu apă și pune câteva flori de liliac. Iată de ce
Liliacul (Syringa) se poate referi la oricare din cele 25 de specii de arbuști și arbori de grădină parfumați și frumoși din familia Oleaceae.
Această plantă este originară din Europa de Est și din Regiunile temperate ale Asiei și este cunoscută ca fiind o plantă rezistentă, ușor de crescut și care nu necesită o întreținere deosebită. Liliacul comun, Syringa vulgaris, crește în regiuni temperate din întreaga lume.
Planta poate crește între 5 și 15 metri înălțime. Uleiul de liliac este de obicei roz, cu un miros floral revigorant. Unele uleiuri de liliac au parfumuri sintetice care imită aroma de liliac, deoarec florile nu pot fi distilate pentru obținerea de ulei esențial.
Utilizările medicinale ale uleiului de liliac au început în secolul XIX. În America, a fost folosit pentru eliminarea viermilor intestinali, precum și ca tonic care previne reapariția bolilor. Astăzi, fitoterapeuții moderni folosesc uleiul esențial de liliac pentru a trata erupțiile cutanate, arsurile solare, tăieturile minore, zgirieturile și alte afecțiuni ale pielii.
Este, de asemenea, binecunoscut pentru utilizările sale aromaterapeutice. Uleiul de liliac se adaugă în loțiuni, săpunuri, șampoane și balsamuri pentru efectul său de parfumare și calmare. Se adaugă, de asemenea, în produsele de curățare, deoarece emană un miros răcoritor în toată casa.
Beneficiile uleiului de liliac
Uleiul de liliac a fost lăudat pentru multele sale beneficii pentru sănătate. Ca ulei aromaterapeutic, se spune că împiedică simptomele depresie și anxietății, deoarece parfumul e liniștitor și relaxează. Uleiul de liliac poate ajuta și la:
- Prevenirea tulburărilor digestive și eliminarea viermilor intestinali
- Combaterea infecțiilor bacteriene și fungice
- Reducere ridurilor și a pielii îmbătrânite
- Prevenirea și tratarea malariei.
Cum să faci ulei de liliac
Uleiul de liliac se face prin distilarea cu aburi a fructelor și frunzelor uscate. Dacă vrei să-ți faci propriul de ulei de liliac acasă, poți să faci ulei de infuzie de liliac.
- Culegeți flori de liliac proaspete.
- Așezați tifon peste un castron și puneți florile deasupra.
- Adăugați 2 cni de apă, asigurindu-vă că toate florile sunt complet scufundate. Acoperiți vasul și lăsați-l să stea peste noapte.
- A doua zi, împachetați florile în tifon și legați cu șnur.
- Transferați apa de liliac într-un vas și lăsațio să fiarbă. Puneți tifonul cu flori în apă și lăsați să fiarbă timp de o oră.
- După răcire, turnați sticla și adăugați 5 picături de ulei. Agitați bine.
Cum acționează uleiul de liliac?
Uleiul de liliac este sedativ, tonic și antiseptic. Puteți să îl utilizați în moduri diferite:
- Difuzie sau inhalație: Adăugarea câtorva picături într-o candelă va ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie și anxietate.
- Tonic: Se amestecă cu un ulei baza sigur și se aplică pe arsuri solare, erupții cutanate și riduri sau se utilizează ca ulei de masaj.
- În produse de baie sau de frumusețe: Adăugați la loțiunea sau crema preferată.
Atenție! Uleiul de liliac este sigur atâta timp cât este folosit în mod corespunzător și cu moderare. Pe cât posibil, diluați-l într-un ulei de bază sigur. De asemenea, vă recomandăm să consultați un medic specialist înainte de a utiliza acest ulei.
Dacă utilizați acest ulei local, efectuați mai întâii un test de acoperire a pielii (folosind o versiune diluată) pentru a vedea dacă aveți vreun răspuns alergic. Dacă sânteți gravidă sau alăptați, nu utilizați ulei de liliac fără aprobarea medicului.
Nici copiii mici nu ar trebui să utilizeze acest ulei. Ca efecte secundare, poate declanșa infecții ale pielii, dacă aveți pielea hipersensibilă. Poate cauza mâncărimi, urticarie sau erupții cutanate. Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, nu mai utilizați uleiul și mergeți la medic.