Ce este bine să mânânc dacă am diabet?
Când oamenii află că au diabet, frecvent au o mulțime de întrebări. Multe dintre ele sunt despre ce este bine să mănânce.
Dna Dr. Mihaela Gologan, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice Policlinica Dorobanți răspunde la patru din cele mai frecvente astfel de întrebări:
1. Ce alimente având rol de reglare a glicemiei sunt mai bune?
”Este un concept greșit că diabeticul are o dietă specială. De fapt, este o dietă sănătoasă, bazată pe cereale integrale, cât mai multe legume, fructe de sezon, alături de proteine slabe (carne, lactate degresate, ouă) și grăsimi benefice (din pește, fructe oleaginoase, ulei presat la rece). Există pe de altă parte, condimente sau fructe cu rol hpoglicemiant, cele mai cunoscute fiind scorțișoara și afinele. De asemenea, pacienții folosesc ceaiuri sau suplimente din teci de fasole, frunze de dud și castravete amar”.
2. Dulciurile dietetice sunt sănătoase?
”Dulciurile dietetice au apărut ca suplimente pentru copiii cu diabet insulinodependent care aveau o greutate normală. Deoarece aceste dulciuri au uneori mai multe calorii variante clasice, trebuie folosite ocazional. Este important de verificat eticheta, uneori producători folosesc termenul ”light” pentru produsele sărace în grăsimi. Dulciurile dietetice pot fi consumate în cantități mici de către pacienții bine echilibrați metabolic. Ca exemple, ar fi: magiunul de prune, batoanele cu cereale integrale, ciocolata neagră sau tartele cu fructe”.
3. Ce îndulcitori sunt recomandați în locul zahărului?
”Se recomandă să se folosească în cantități cât mai mici îndulcitorii naturali, din ștevie, sirop de agave sau xilitolul”.
4. Ce se poate întâmpla dacă un pacient cu diabet non-insulinodependent se abate mereu la regim, consumând dulciuri?
” Execesul de zaharuri în alimentație duce în primul rând la carii dentare și plus ponderal. Dacă vorbim de un pacient cunoscut cu diabet, atunci acesta va fi în permanent dezechilibru glicemic, ceea ce poate determina apariția de complicații vasculare, la nivelul oricărui orga, chiar în lipsa simptomelor”.