Constipație în sarcină? Cauze, remedii, alimente de ajutor

 

Conform statisticilor, între 16% și 39% dintre femeile care au născut cel puțin o dată s-au confruntat cu constipație în sarcină, fiind vorba de o problemă comună care nu trebuie să constituie neapărat un motiv de îngrijorare. Spunem această întrucât constipația în sarcină este oarecum firească, având în vedere modificările ce au loc în organism pe parcursul celor nouă luni și care explică în bună măsură apariția unei astfel de probleme digestive.

În acest material îți vom arăta care sunt principalii factori ce cauzează constipația în sarcină, ce remedii sunt eficiente împotriva acestei probleme și ce alimente ar trebui să incluzi în dietă pentru a o combate și pentru a o preveni.

Constipația în sarcină – care sunt explicațiile

Despre constipație în sarcină se poate vorbi atunci când apar constant dificultăți în eliminarea scaunului sau atunci când se elimină mai puțin de trei scaune într-o săptămână. Este normal ca această problemă să apară încă din primul trimestru de sarcină, iar în ultimul trimestru riscul de constipație în sarcină este și mai mare, uneori fiind posibil ca această persiste și în perioada imediat următoare după naștere. Pentru a înțelege mai bine de ce este normal să apară constipație în sarcină, îți prezentăm în continuare principalele cauze.

Modificări hormonale

Organismul femeilor însărcinate secretă o cantitate mare de progesteron, care este un hormon feminin cu un rol crucial în evoluția sarcinii. Acesta îngroașă mucoasa uterină și contribuie la dezvoltarea placentei, inhibând totodată contracțiile și stimulând dezvoltarea glandelor mamare. Creșterea nivelului de progesteron se resimte însă și în plan digestiv, fiind unul dintre factorii care generează constipație în sarcină. Mai exact, progesteronul relaxează mușchii netezi din pereții intestinali și încetinește digestia, ceea ce crește riscul de constipație în sarcină încă de la jumătatea primului trimestru.

Dezvoltarea fătului

Pe măsură ce sarcina evoluează iar fătul se dezvoltă, uterul crește în dimensiuni și începe să exercite presiune asupra organelor din cavitatea abdominală, inclusiv a stomacului și intestinelor. Presiunea tot mai crescută afectează tranzitul intestinal și procesul digestiv în ansamblul său, ceea ce poate cauza constipația în sarcină mai ales în trimestru al treilea.

Sedentarismul

Tot pe fondul dezvoltării fătului, femeile gravide tind tot mai mult spre sedentarism pe măsură ce sarcina se apropie de termen, dat fiind faptul că fizionomia, creșterea în greutate și celelalte schimbări din interiorul corpului îngreunează chiar și cele mai facile activități fizice. Este cunoscut faptul că lipsa de mișcare și timpul îndelungat petrecut „la orizontală” îngreunează digestia, iar aceasta este o altă cauză pentru constipația în sarcină.

Alimentația

Consumul de alimente sărace în fibre sau, din contră, o dietă foarte bogată în fibre poate cauza constipația în sarcină iar dacă adăugăm și hidratarea insuficientă riscul este și mai mare. De asemenea, fierul conținut în multe suplimente recomandate femeilor gravide poate afecta flora intestinală dacă depășește limitele normale iar bacteriile probiotice nu mai descompun în mod eficient alimentele. În acest caz, resturile alimentare vor stagna în tractul digestiv și astfel pot genera constipație în sarcină.

Constipația în sarcină – remedii eficiente

Primele măsuri a scăpa de constipația în sarcină constau în modificarea dietei cu anumite alimente pe care le vom menționa mai târziu, o mai bună hidratare și un mic efort pentru a face puțină mișcare. În cazurile ușoare, aceste metode funcționează iar în caz contrar constipația în sarcină poate fi combătută cu laxative. Nu orice fel de laxative sunt recomandate întrucât unele conțin substanțe ce pot afecta evoluția fătului, astfel că este de preferat ca medicamentele să fie prescrise de un medic.

Există patru tipuri de laxative recomandate pentru tratarea cazurilor de constipație în sarcină iar acestea sunt următoarele:

Laxativele de volum

Constituie prima opțiune de tratament pentru constipația în sarcină întrucât pot fi administrate chiar și pe termen lung fără a pune în pericol evoluția sarcinii și dezvoltarea fătului. Conțin ingrediente naturale care măresc volumul conținutului intestinal și astfel facilitează alunecarea acestuia până în canalul anal, de unde este evacuat.

Laxativele osmotice

Se administrează pe termen scurt, cel mult o săptămână, întrucât pe o perioadă mai lungă pot cauza dezechilibre electrolitice. Spre deosebire de laxativele de volum care își fac efectul mai lent, între 48 și 72 de ore, cele osmotice acționează mult mai rapid, între 5 și 30 de minute de la administrare. De aceea, sunt recomandate în cazurile de constipație în sarcină care necesită tratament rapid pentru a evita complicațiile.

Laxativele emoliente și lubrifiante

Sunt recomandate în cazurile de constipație în sarcină asociată cu hemoroizii – o altă problemă comună specifică femeilor gravide. De altfel, constipația în sarcină poate fi o cauză a apariției hemoroizilor iar aceștia, la rândul lor, pot îngreuna eliminarea scaunului. Sunt mai puțin eficiente decât cele prezentate anterior însă reprezintă cea mai bună opțiune pentru pacientele cu hemoroizi.

Laxativele de contact și stimulatoarele iritante

Aceste remedii se utilizează doar la recomandarea medicului și doar în cazurile severe de constipație în sarcină sau care nu răspund la alte tratamente. Deși sunt considerate sigure pentru făt, prezintă un anume risc de naștere prematură mai ales în cazul femeilor care au antecedente în acest sens. De aceea constituie ultima opțiune terapeutică și se administrează doar ocazional când este absolută nevoie.

Constipație în sarcină – cum să adaptezi dieta

Așa cum spuneam, constipația în sarcină poate fi combătută și chiar prevenită în bună măsură prin dietă. În egală măsură este importantă și hidratarea, iar în acest sens este recomandat consumul a cel puțin doi litri de apă pe zi. Din același considerent încurajăm și consumul de supe sau ciorbe ușoare de legume ori pui, care înmoaie conținutul intestinal și facilitează astfel tranzitul. O altă categorie importantă de alimente recomandate împotriva constipației în sarcină o constituie cele bogate în fibre, mai exact legumele, fructele, cerealele integrale, verdețurile, nucile  și semințele. Acestea conțin două categorii de fibre  – solubile și insolubile – care joacă un rol important în procesul de digestie. Concret, fibrele solubile se dizolvă in intestine și formează un gel care hrănește bacteriile probiotice implicate în procesul de digestie și totodată lubrifiază pereții intestinali făcând ca resturile alimentare să alunece mai ușor. În ceea ce privește fibrele insolubile, acestea conferă volum materiilor fecale, care astfel sunt împinse mai ușor de contracțiile mușchilor intestinali și se deplasează către colon.

În dietă trebuie incluse și alimentele care conțin probiotice, adică acele bacterii benefice care alcătuiesc flora intestinală și care descompun alimentele în cadrul procesului digestiv. Este vorba de alimentele obținute prin fermentare iar cele mai cunoscute exemple sunt iaurtul, laptele bătut, brânza fermentată, chefirul și murăturile. Datorită conținutului de probiotice, aceste alimente îmbogățesc flora intestinală și astfel stimulează digestia, facilitând totodată și eliminarea resturilor alimentare ce rezultă în urma acestui proces.

Sursă