Primul ajutor în caz de… leșin
Vi sa întâmplat să leșinați și să nu știți care sunt cauzele? Medicii afirmă că leșinul poate fi atât semnul prevestitor al unei boli grave, cât și un semnal de alarmă venit din partea organismului atunci când anumite vitamine sau minerale lipsesc. Aceste „lipsuri” sunt resimțite în special primăvara.
Lipotimia sau leșinul reprezintă pierderea temporară a cunoștinței și apare în momentul în care creierul nu primește suficient sânge și, implicit, oxigenul pe care acesta îl transportă. Starea de inconștiență poate apărea brusc sau puteți fi cât preveniți de o senzație de slăbiciune care se accentuează treptat.
Paloarea feței, senzația de slăbiciune și amețeală anunță leșinul
Leșinul este însoțit de pierderea tonusului muscular și paloarea feței. Înainte de acest episod, persoana în cauză se simte slăbită, amețită, apare senzația de greață, iar vederea se poate întuneca și sunetele pot fi percepute distorsionat. Dacă prezentați aceste simptome, mai întâi solicitați ajutorul persoanelor din jur, apoi așezați-vă sau, dacă sunteți acasă, întindeți-vă în pat.
Pentru a preveni leșinul, medicii recomandă să lați micul-dejun înainte de a pleca de acasă. Chiar dacă nu sunteți obișnuiți să mâncați dimineața, măcar beți un ceai cald, îndulcit cu miere. De asemenea, este important să aveți o alimentație echilibrată, bazată în special pe fructe și legume.
Cum acordați primul ajutor?
Iată cum trebuie să procedați în cazul în care cineva de lângă dumneavoastră leșină. Dacă incidentul are lor pe stradă. În primul rând este important să așezați victima în poziția decubit lateral (întinsă pe o parte) de preferat pe stânga, iar sub cap fie puneți perna, fie o haină. Se preferă poziția „întins”, întrucât sângele este atras de gravitație în partea inferioară a corpului. Acest lucru înseamnă că, dacă persoana este așezată pe orizontală, sângele circulă mai bine și ajunge în mod adecvat la nivel celebral. Poziția „lateral” ajută mai ales în care victima are și stări de vomă, deoarece astfel nu se poate îneca. Ulterior, verificați căile aeriene pentru a elimina posibilitatea unei obturații, îndepărtați cureaua sau obiectele foarte strâmte și asigurați-vă că persoana are suficient aer, îndepărtând oamenii din jur.
În cazul în care pacientul nu își revine, chemați ambulanța!
Eventual, puteți folosi comprese cu apă rece, aplicate pe frunte, însă nu este recomandat să apelați la clasicul tifon îmbibat în oțet sau spirt, deoarece, dacă victima este alergică la aceste substanțe, pot apărea alte complicații mai grave. În plus, nu zdruncinați persoana leșinată, nu o pălmuiți și nu încercați să-i dați să bea ceva cât timp este inconștientă, întrucât nu poate înghiți corect. Cel mai bine este să o lăsați să-și revină singură. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă în câteva minute, chemați ambulanța.
Deficitul de vitamine poate provoca leșinul
În principiu, dacă leșinul este cauzat de deficitul de vitamine sau de astenie, nu ar trebui să apară complicații. în cazul în care persoana se lovește atunci când cade, trebuie să fiți atenți și la eventualele lovituri sau vânătăi. Chiar dacă motivul leșinul este unul minor, iar victima își revine relativ repede, este bine să stea întinsă 15-20 de minute. De asemenea, nu uitați să întrebați dacă are alte simptome persistente, precum dureri de cap, dureri în piept, abdominale, dificultăți de respirație sau stare de slăbiciune.
Realizați un set complet de analize
Pentru a fi siguri că ați ieșit cu bine din iarnă, este recomandat că, la fiecare început de primăvară, să realizați un set de analize. În funcție de rezultate, medicul va recomanda suplimentarea anumitor vitamine și minerale sau vă sfătuiește să adoptați un regim alimentar echilibrat. În plus, încercați pe cât posibili să evitați curele de slăbire în această perioadă, întrucât organismul este destul de slăbit după lunile lungi de iarnă.