Un pic de alcool face bine, după 40 de ani? Răspunsul specialistului
Cumpătarea, mai ales de la o vârstă încolo, face legea. Și, dacă o respectăm, acum avem dezlegarea de la specialiști până și la consumul de licori bahice. Așa că nu-i bai săi închini un păhărel, dacă nu ai probleme de sănătate.
Toate ca toate dar, când vine vorba despre petrecere, nu ne întrece nimeni. Nu degeaba a dat naștere acest popor zicale „mâncarea-i fudulie, băutura-i temelie”. Și nu se referă nimeni la apă. Căci, mai cu seamă când Sărbătorim , trebuie să avem toate cele cuvenite pe mesele îmbelșugate, la loc de cinste aflându-se și băuturile alcoolice. Ei bine, nu e nimic greșit în asta, dacă suntem sănătoși și nu depășim limitele.
Ce spun specialiștii. Care este consumul „optim”
Se tot vorbește de ceva vreme despre consumul moderat de alcool, care ar putea avea beneficii asupra sănătății. De fapt, ce-i prea mult strică în toate cele. Acum, important este să știm ce înseamnă de fapt consumul moderat de alcool. Căci puțin sunt cei care se opresc doar la „un păhărel, să ne veselim nițel”.
Ei bine, indiferent de vârstă, dozele maxime acceptate zilnic sunt mult sub așteptările celor „antrenați”.
Doar că, respectându-le, am putea reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet. Cel puțin așa arată concluziile unui studiu recent al Universității Washington din Seatle. Acum, toată lumea știe că un pahar de vin roșu pe zi nu face decât bine.
Însă, potrivit specialiștilor, paharul înseamnă 1850 ml! Același lucru este valabil și pentru vinul alb.
Cât despre țării, 50 ml pe zi înseamnă deja prea mult, în vreme ce doza zilnică maximă recomandată de bere este de 330 ml pentru femei și 600 ml pentru bărbați.
Așadar, pentru o viață sănătoasă, limitați-vă la maxim o băutură pe zi pentru femei și 2 băuturi pe zi pentru bărbați, unde o băutură se traduce prin 350 ml bere sau 150 ml vin, sau 45 ml tărie. Apă, cu cât mai multă, cu atât mai bine!
Cum ajută consumul moderat
În general, dozele mici de alcool scad riscul dezvoltării cheagurilor de sânge care pot provoca atacuri vasculare cerebrale. Iar studiu menționat anterior arată că, în cazul persoanelor de peste 40 de ani, care nu prezintă alte probleme de sănătate, le pot scade riscul de boli cardiovasculare și de diabet.
Pe de altă parte, chiar și moderat, consumul de alcool le dăunează tinerilor. Specialiștii au estimat că aproximativ 1,34 miliarde de oameni au consumat cantități dăunătoare de alcool în anul 2020, conform unei analize a obiceiurilor de consum, realizată în 204 țari. Iar 59% dintre aceștia aveau vârste între 15 și 39 de ani, trei sferturi dintre consumatori fiind bărbați.
Pe de altă parte, berea este considerată aliment, în multe țări, datorită ingredientelor naturale, conținutului mare de apă. Cerealele din care este făcută- hameiul și drojdia – aduc beneficii organismului, fiind o sursă importantă de antioxidanți, de fibre, proteine și vitamine. Dar asta numai dacă berea este integrată într-un stil de viață sănătos și pornind de la o alimentație echilibrată.
Cât de bună este bere
„Un studiu realizat chiar sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție a confirmat faptul că berea consumată moderat contribuie la scăderea incidenței bolilor cardiovasculare. În cadrul studiului, factorii implicați în menținerea echilibrului fluido-coagulant al sângelui au fost influențați, ceea ce poate produce un efect benefic asupra sănătății inimii și a vaselor de sânge.
Important este însă că berea să fie integrată într-o dietă echilibrată, care să includă alimente bogate în nutriție, din toate grupele de alimente majore, fructe și legume cât mai colorate, cereale integrale, grăsimi sănătoase și proteine slabe”, ne-a declarat dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studiu despre Bere, Sănătate și Nutriție.