Ceai de matcha: beneficii, proprietăți, contraindicații

 

Despre ceaiul de matcha

Matcha este un tip de ceai verde, sub formă de pudră, cu un gust unic și culoare verde intens, considerată cea mai aromată formă de ceai verde.

Acest tip de ceai verde este foarte popular în China și Japonia. Frunzele sunt transformate într-o pudră cu o aromă mult mai puternică decât ceaiul obișnuit.

Matcha este cunoscută cu numeroase potențiale beneficii, fiind o sursă bună de antioxidanți, cu efecte protectoare pentru sănătatea oaselor și a creierului.

Ce beneficii are ceaiul de matcha

Numeroase studii realizate și susținute științific arată că ceaiul verde matcha are numeroase beneficii pentru sănătate.

poate contribui la prevenția cancerului – într-un studiu din 2018, participanții care au băut mai mult de zece porții de ceai verde pe zi au dezvoltat cancer cu 7,3 ani mai târziu față de cei care au băut mai puțin de trei porții pe zi. Un alt studiu din 2018, în rândul persoanelor diagnosticate cu cancer de sân, în stadiile 1 și 2, a arătat că persoanele care au consumat, în medie, opt căni de ceai verde pe zi, au avut un risc mai mic de revenire a cancerului și o perioadă mai lungă de remisie, în comparație cu persoanele care au consumat o medie zilnică de doar două căni;

reduce riscul de depresie – cercetările au arătat că, în cazul persoanelor aflate în postmenopauză și chiar celor diagnosticate cu depresie, participanții grupului care au consumat constant ceai verde au avut un nivel mai scăzut de simptome depresive sau li s-au ameliorat simptomele;

contribuie la protecția funcției creierului – o analiză a 36 de studii arată că ceaiul verde matcha scade riscul dezvoltării tulburărilor cognitive (demența, boala Parkinson și boala AIzheimer ) care afectează, de regulă după 65 de ani, învățarea, memoria, mișcarea, limbajul și atenția;

poate îmbunătăți fertilitatea masculină – un studiu din 2022 a constatat că participanților care au băut ceai matcha li s-a majorat concentrația de spermatozoizi față de cei care nu au consumat niciodată băutura. Creșterea numărului de spermatozoizi a fost observată la cei care au băut ceai cel puțin trei zile pe săptămână. Oamenii de știință au remarcat că ceaiul matcha conține cantități mari de antioxidanți polifenoli; aceștia contracarează compușii care atacă celulele sănătoase, inclusiv pe cele din țesutul testicular; 

contribuie la reducerea colesteroluluiun studiu din 2020 a concluzionat că, în general, băutorii de ceai verde au o greutate sănătoasă și niveluri semnificativ mai scăzute de colesterol total și colesterol LDL, considerat colesterolul „rău”, pentru că se acumulează în artere și crește riscul de boli de inimă;

poate reduce tensiunea arterială – consumul de ceai verde poate reduce semnificativ atât tensiunea arterială sistolică (prima valoare), cât și pe cea diastolică (a doua valoare). Efectele au fost chiar mai mari la persoanele cu hipertensune arterială existentă sau la cele cu alți factori de risc pentru boli de inimă. Matcha și ceaiului verde, în general, au capacitatea de a relaxa vasele de sânge, ceea ce îmbunătățește fluxul sanguin și reduce inflamația;

contribuie la protecția sănătății oaselor – cercetările efectuate la persoanele aflate în postmenopauză au arătat că cele care au consumat ceai verde matcha de trei ori pe zi nu au primit diagnostice de masă osoasă redusă în comparație cu persoanele care nu au consumat niciodată ceai verde. Consumul de matcha este legat de un riscul redus de osteoporoză, datorită conținutului mare de antioxidanți;

contribuie la pierderea în greutate – matcha favorizează arderea grăsimilor datorită conținutului mare de cofeină. Cercetările au descoperit că matcha consumat frecvent îmbunătățește oxidarea grăsimilor (descompunerea lor în energie) în timpul exercițiilor fizice.

Ce proprietăți are ceaiul de matcha

Ceaiul de matcha este recomandat pentru conținutul scăzut de calorii, dar mai ales pentru macronutrienții, vitaminele, minerale, și bogăția și varietatea de antioxidanți pe care le conține. O linguriță sau 4 grame de pudră de matcha, cantitatea recomandată de regulă în majoritatea rețetelor conține:

  • 12 calorii;
  • 4 g fibre;
  • 0 g grăsimi;
  • 0 g sodiu;
  • 0 g carbohidrați;
  • 0 g proteine.

Cea mai importantă valoare nutrițională a ceaiului de matcha sunt antioxidanții care susțin detoxifierea organismului, reduc inflamația și protejează celulele de efectul îmbătrânirii și bolilor.

Matcha are un conținut mai mare de cofeină în comparație cu ceaiul verde infuzat. Conținutul de cofeină poate varia de la 18,9 la 44,4 mg/g. O linguriță de matcha este de 4 g, deci nivelul de cofeină este între 75,6 și 177,6 mg. O ceașcă de ceai matcha preparat conține 29,4 mg de cofeină.

O ceașcă de ceai de matcha conține aproximativ 70 de miligrame de cofeină, în timp ce o ceașcă de cafea conține 100 până la 120 de miligrame de cofeină.

Cum se utilizează ceaiul de matcha

Pentru a prepara ceai matcha, pudra trebuie amestecată energic în apă, timp de aproximativ două-trei minute. Spre deosebire de ceaiul verde obișnuit, pudra de matcha trebuie dizolvată în apă, în loc de infuzare.

Pentru a-și păstra intact conținutul de antioxidați, pudra trebuie păstrată în spații răcoroase, de preferat în frigider, la maximum 4 grade Celsius. De asemenea, prepararea ceaiului matcha la o temperatură de 90 de grade Celsius, timp de 10 minute, menține cele mai mari concentrații de antioxidanți polifenoli, protectori pentru sănătate.

Pe lângă ceai, pudra de matcha poate fi folosită și pentru a face băuturi de tip smoothie, dar poate fi încorporată chiar și în gustări, precum budincă din fulgi de ovăz, budincă de chia, produse de patiserie, hummus, sosuri sau chiar supe. Deoarece utilizarea pudrei de matcha în aceste moduri nu a fost studiată, nu este relevant dacă beneficiile sunt aceleași ca în cazul consumul de ceai matcha.

Recomandări pentru ceaiul de matcha

Ceaiul de matcha este sărac în calorii și bogat în antioxidanți, motiv pentru care poate oferi multe beneficii pentru sănătate. Când pulberea de matcha este utilizată sub formă de ceai verde, pot exista efecte pozitive asupra colesterolului, tensiunii arteriale și funcției creierului.

Atenție însă, din cauza conținutului de cofeină al matcha și a potențialului de a interacționa cu medicamentele, este de preferat să discutați cu un medic dacă este potrivit.

Recomandările pudrei de matcha pot fi pentru mai multe tipuri de consum, cum ar fi:

Matcha Latte – adăugat în orice tip de lapte (de vacă, de capră, soia sau migdale), poate fi consumat cald, spumă, cu gheață, chiar și îndulcit cu un pic de miere;

Smoothie – o linguriță sau două pot fi adăugate în diferite amestecuri, cu fructe, lapte sau chiar cafea. Atenție însă la nivelul de cofeină pe care îl conține matcha;

În budincă din fulgi de ovăz sau granola – un amestec ideal pentru micul dejun, pudra de matcha poate fi adăugată la orice rețetă de acest tip;

În iaurt – două lingurițe de matcha într-o jumătate de cană de iaurt grecesc, împreună cu fructe proaspete sau uscate, nuci, semințe și puțină miere, constituie un mic dejun sau o gustare sănătoasă.

Contraindicații pentru ceaiul de matcha

Ceaiul matcha sau pudra trebuie consumate cu moderație, în ciuda potențialelor sale beneficii pentru sănătate. Matcha conține mai multă cofeină decât ceaiul verde și poate avea efecte adverse, cum ar fi creșterea ritmului cardiac.

Consumul de matcha poate crește, de asemenea, expunerea la contaminanți, cum ar fi pesticidele, substanțele chimice și chiar arsenul, care se găsește în solul unde sunt cultivate plantele de ceai, de aceea sunt de preferat soiurile ecologice certificate, pentru a reduce riscul de impurități.

Aportul maxim tolerabil de pudră de matcha poate depinde de fiecare individ, dar, pentru siguranță, se recomandă consumul moderat de matcha.

Sursă