Cafeaua ar putea reduce riscul decesului cauzat de sedentarism

 

Contextul social e de așa natură încât, până la finalul vieții, suntem nevoiți să petrecem ani întregi stând pe canapea sau pe scaunul de la birou. Pe termen lung, această rutină inevitabilă poate avea consecințe mortale. Fiți fără grijă, există soluții! Relaxarea la o ceașcă de cafea ar putea fi o modalitate savuroasă de a compensa un astfel de stil de viață. Descoperirea remarcabilă le aparține cercetătorilor de la Soochow University. China, și a fost publicată recent în BMC Public Health.

Specialiștii chinezi de la Universitatea Soochow din China sunt primii experți care evaluează modul în care consumul de cafea ar putea contracara riscul crescut de deces asociat șederii prelungite. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de peste 10000 de persoane din S.U.A. S-a constatat că oamenii care beau cafea pot fi protejați de efectele negative ale statului jos timp de șase sau mai multe ore pe zi!

Cafeaua e mai eficientă decât exercițiile fizice?

După ce au urmărit pe termen lung informații legate de starea de sănătate a 10639 de persoane, cercetătorii chinezi au făcut o descoperire mai mult decât promițătoare. Mai exact, consumul zilnic de cafea ar putea anula asocierea dintre stilul de viață sedentar, decesul din cauza bolilor cardiovasculare și mortalitatea din orice cauză! Acest fapt este incredibil, mai ales că unii specialiști sugerează că nici măcar exercițiile fizice n-ar putea proteja pe deplin împotriva dezavantajelor pe termen lung ale sedentarismului, precum diabetul de tip 2, bolile de inimă sau accident vascular cerebral.

O cafea pe zi ar putea reduce riscul decesului prematur

Dintre cei 10.639 de subiecți care au participat la cercetare, cei care stăteau mai mult de opt ore pe zi s-au confruntat cu un risc crescut de deces din toate cauzele, inclusiv din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu cei care stăteau mai puțin de patru ore pe zi. Pe de altă parte, participanții cu un stil de viață sedentar care au consumat cafea au beneficiat de un risc redus de deces din cauza bolilor cardiovasculare, indiferent câte căni au băut zilnic.

În plus, indivizii care au consumat mai mult de două căni și jumătate de cafea pe zi s-au confruntat cu un risc și mai mic de mortalitate din orice cauză, comparativ cu persoanele care nu beau cafea și stau jos cel puțin șase ore pe zi.

Cafeaua, un posibil panaceu?

Specialiștii încă nu pot spune cu precizie de ce cafeaua are acest potențial de protecție împotriva efectelor nocive ale sedentarismului. Avem, însă, studiile anterioare care demonstrează legătura dintre îndrăgita băutură și o viață lungă și sănătoasă la modul general.

Spre exemplu, cofeina din sânge ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare, sugerează specialiștii de la Karolinska Institutet din Suedia.

Chiar și cafeaua decofeinizată are un conținut ridicat de antioxidanți care pot ajuta la stimularea metabolismului și la reducerea inflamației. Anumiți compuși dintr-o cană de cafea ar putea proteja creierul de afecțiuni degenerative, cum ar fi boala Parkinson.

La începutul acestui an, s-a descoperit că pacienții cu cancer colorectal care consumă cinci căni de cafea pe zi au cu 32% mai puține șanse de recidivă a bolii decât cei care beau mai puțin de două căni. Concluzia a fost publicată în în International Journal of Cancer.

„Având în vedere complexitatea cafelei, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora această băutură”, consideră cercetătorii de la Soochow University.

Sursă