Uleiul care te poate îmbolnăvi de cancer: La ce să fii atent

 

Uleiul care te poate îmbolnăvi de cancer: La ce să fii atent. Potrivit unui studiu finanțat de guvernul SUA, anumite tipuri de uleiuri de gătit ar putea alimenta un val de cancere de colon la tineri.

Consumul unei cantități mari de uleiuri din semințe de floare-soarelui, porumb, canola și semințe de struguri, a fost legat de inflamația în organism, dar actualul studiu, care a analizat tumorile a peste 80 de pacienți cu cancer de colon, a descoperit că acestea tipuri de ulei ar putea crește, de asemenea, riscul uneia dintre formele de boală cu cea mai rapidă creștere.

Potrivit studiului, tumorile pacienților aveau niveluri ridicate de lipide bioactive, compuși grași microscopici produși atunci când organismul descompune uleiurile de semințe.

Aceste lipide sunt considerate periculoase din două puncte de vedere: cauzează inflamația care favorizează dezvoltarea cancerului și împiedică organismul să lupte împotriva tumorilor.

Uleiul de măsline și cel de avocado, recomandate de experți

Cercetătorii sugerează renunțarea la uleiurile de semințe în favoarea uleiurilor cu acizi grași omega-3, cum ar fi uleiul de măsline și de avocado.

Totuși, principalele organisme americane de luptă împotriva cancerului și a bolilor de inimă spun că nu există dovezi potrivit cărora uleiurile de semințe consumate în cantități moderate ar contribui la apariția acestor afecțiuni, dar a existat o mișcare din ce în ce mai puternică împotriva acestor sortimente, din cauza studiilor care sugerează că aceste uleiuri provoacă inflamații și cresc riscul de afecțiuni pentru bolile de inimă și diabetul.

Americanii sunt „otrăviți fără să știe”, a declarat Robert F Kennedy Jr, candidatul nominalizat de președintele ales Donald Trump pentru funcția de secretar al Departamentului de Sănătate și Servicii Umane.

Cum ar putea evolua incidența cancerului de colon? Constatările vin în contextul în care rata cancerului de colon a crescut în rândul tinerilor americani.

Se preconizează că diagnosticele în rândul persoanelor sub 50 de ani, care sunt clasificate ca fiind cu debut, vor crește cu 90% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani în perioada 2010-2030.

Deși nu fost identificată nicio cauză că alimentele ultraprocesate joacă un rol în acest sens, deoarece conțin grăsimi, zaharuri și alte substanțe chimice care duc la inflamații în tractul digestiv.

Sursă