Medic român: Lipsa acestei vitamine cauzează dureri de spate și de articulații

 

Durerile puternice de spate și de articulații pot fi cauzate de o simplă deficiență a unei singure vitamine. Vitamina D nu este o vitamină, ci este mai degrabă asemenea unui hormon. Însă loc să fie produsă de tiroidă, ea este produsă de piele, când este expusă la soare.

Ea este necesară pentru numeroase procese în organism.

Cortizolul are nevoie de cantități mari de vitamina D pentru a fi produs. Cantități insuficiente de cortizol produc durere și inflamare a articulațiilor. De aceea este nevoie de cure de cortizon pentru a alina durerea.

Durerea de spate are legătură cu lipsa de vitamina D și cu deficiențele de vitamina B12, B5 și B6. Durerile de cap la persoanele cu lipsă de vitamina D pentru că acestea dorm prost și suferă de depresie.

Lipsa de somn, asociată cu durerea provocată de lipsa de vitaminei D contribuie la durerile de cap. Profesor doctor Doina Catrinoiul, diabetolog și nutiționist, de la Universitatea Ovidius Constanța, a vorbit despre simptomele lipsei de vitamina D din organism, dar și cum putem evita o asemenea lipsă.

Cum știm că nu avem suficientă vitamina D în organism?

În ceea ce privește simptomele, „există câteva pe care le prezintă adultul, ca de exemplu tetania sau cum se numește popular – cârceii, care sunt un semn de lipsă de vitamină D și, în mod normal, arată lipsa de calciu.

Mai este, de asemenea, spasmofilia, care de multe ori este supradiagnosticată, după părerea mea”.

În general, există un deficit de vitamina D în rândul populației, din cauza alimentației. Românii mănâncă foarte puțin pește.

Cea mai importantă sursă de vitamina D este peștele gras – somonul de exemplu (deși orice tip de pește conține vitamina D).

Alte alimente care ne pot ajuta în acumularea de vitamina D sunt carnea de vită, brânzeturile, gălbenușul de ou.

Oricum, sursa cea mai importantă și care absoarbe cel mai bine calciul este peștele gras, ficatul de pește.

„La noi există așa o idee că peștele gras îngrașă, dar atunci ce să mai vorbim de carnea grasă? Peștele gras este foarte bun, bogat în radicali liberi, o sursă foarte importantă și foarte sănătoasă pentru organism. Ar trebui o educare mai clară a populației în ceea ce privește consumul de pește. Și la adulți, și la copii”, ne spune dr. Doina Catrinoiu.

Sursă