Transpirația la un copil: simptome și metode de tratament

 

Transpirația apare la aproximativ 4-9% dintre copii, mai ales la vârsta de una până la trei săptămâni.

Erupțiile pot apărea de orice parte a corpului, dar mai ales de pliurile naturale ale pielii sau în zona de contact strâns între îmbrăcăminte și piele.

Ce este transpirația?

Transpirația este o afecțiune limită (temporară) a pielii, caracterizată prin apariția unei erupții cutanate. Erupțiile apar mai des la sugari și copii mai mici, deoarece nu își pot controla pe deplin temperatura corpului. Transpirația nu se transmite de la o persoană la alta.

Cauzele transpirația?

Transpirația este o afecțiune limită (temporară) a pielii, caracterizată prin apariția unei erupții cutanate. Erupțiile apar mai des la sugari și copiii mai mici, deoarece nu își pot controla pe deplin temperatura corpului. Transpirația nu se transmite de la o persoană la alta.

Cauzele transpirației la un copil

Transpirația la bebeluși se dezvoltă ca urmare a blocării sau inflamației ductului glandei sudoripare. Ca urmare, transpirația nu se evaporă, ci rămâne sub piele, provocând iritații și apariția de „umflături” pe piele. Factorii care contribuie la transpirație includ:

  • Climat cald și umed;
  • Transpirație intensă în timpul activității fizice;
  • Febră.

Transpirația la nou-născuți poate apărea după aplicarea unguentelor uleioase pe piele, deoarece aceste pot bloca canalele glandelor sudoripare. Apariția transpirației în zona înghinală este facilitată de schimbarea prematură a scutecelor, în special într-o cameră caldă.

Cum arată transpirația?

Erupția cutanată în timpul transpirației are forma unor mici erupții cutanate cu un diametru de doi până la patru milimetri sub formă de vezicule cu conținut transparent. La copiii cu piele deschisă, erupția poate fi roșie, la copiii cu pielea mai închisă, poate fi maro sau violet. Un exemplu de transpirație a unui copil în fotografie.

Simptome de transpirație la un copil

Simptomele transpirație includ o erupție cutanată, care poate deveni mai pronunțată atunci când temperatura ambientală crește. În zona erupției cutanate poate apărea mâncărime.

Transpirația la un copil apare adesea pe gât, pe spatele capului liniei părului, sub axile, în partea superioară a pieptului, precum și pe spate, în pliurile înghinale și pe fese sub formă de bule cu conținut transparent, odată cu transpirația, nu există o creștere a temperaturii sau simptome catarale (curge nasul, tuse, durere în gât).

Cum să tratezi transpirația?

Pentru a diagnostica transpirația la un copil, nu este necesar să treacă teste, medicul pediatru trebuie doar să examineze pielea copilului și să colecteze anamneza. Tratamentul transpirației copiilor se efectuează acasă.

Potrivit Clinicii Mayo, dacă transpirați, nu utilizați creme hidratante uleioase:

„Cremele gri pot înfunda și mai mult canalele glandelor sudoripare. În cazul transpirației, este mai bine să folosiți agenți de hidratare cu lanolină anhidră (ceară de lână), care ajută la prevenirea perturbării funcționării canalelor”.

Pentru ca transpirația să dispară, este necesar să faci baie copilului cel puțin o dată pe zi. Este necesar să îmbrăcați copilul cu haine ușoare din bumbac și să schimbați în mod regulat scutecele umede. O cârpă umedă rece poate fi aplicată pe zonele afectate ale pielii pentru a reduce mâncărimea. Pentru disconfort sever, medicul poate prescrie o loțiune cu calamină (o substanță care conține zinc).

Cum să distingem transpirația de alergie?

Alergia la un copil se caracterizează prin apariția unor pete roșii pal, care sunt foarte mâncărime și apar după contactul cu un alergen (de exemplu, un detergent). Erupțiile cutanate și mâncărimile dispar după utilizarea medicamentelor antihistaminice (antialergice). Un exemplu de alergie a unui copil în fotografie.

Petele roșii mici sunt caracteristice transpirației. Erupțiile cutanate nu dispar după administrarea de antihistaminice. Un medic pediatru poate distinge transpirația de o alergie după o examinare și o anamneză.

Sursă