Fructul minune: beneficiile bananei pentru sănătate și starea de bine
V-ați gândit vreodată care este fructul care are efect antistres și este ușor de digerat? Medicul nutiționist Mihaela Bilic îl consideră un aliment antinemic, fiind regăsit mai mereu în magazine sau piețe. De asemenea, este al doilea fruct ca și volum de consum mondial.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a adus în atenție, pe rețelele de socializare, un fruct care are efect antistres. De asemenea, se diferă ușor și îl consideră un aliment antiamenic.
„ E mai puțin important dacă Alexandrul cel Mare sau Marco Poli a adus bananele în Europa. Important este că banana e mai mult decât un fruct, e alimentul de bază pentru milioane de persoane care trăiesc la tropice. Fiind disponibile tot timpul anului, bananele sunt al doilea fruct, după citrice, ca și volum de consum mondial.
De ce trebuie să ne reîmprietenim cu banana, după ce ani de zile am acuzat-o că îngrașă? În primul rând, pentru că banana are 100 calorii, adică puțin mai mult decât o felie de pâine. Apoi, pentru că e alcalină ș nu stimulează apetitul, cum face majoritatea fructelor.
O banană de 120 de grame are 25 de grame de glucide, cu cât e mai necoaptă, cu atât conține mai mult amidon, nu zahăr. Și mai important este aportul de magneziu și potasiu, minerale esențiale pentru buna funcționare a sistemului nervos, cardiovascular, muscular, digestiv și urinar. Banana are efect anti-stres, scade tensiunea arterială, colesterolul din sânge și riscul de crampe musculare. Și pentru că are mult fier, o putem numi alimente antianemic”, a precizat Mihaela Bilic, pe Facebook.
Mihaela Bilic a menționat că banana este o opțiune ideală în diversificarea alimentației la sugari.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a mai menționat faptul că banana reprezintă o opțiune ideală în diversificarea alimentației la sugari. De altfel, este un fruct care se digeră cu ușurință și nu provoacă alergii. De asemenea, consumul de banană necoaptă poate să regleze digestia.
„Banana este fructul care conține triptofan natural, un precursor de serotonină cu efect de liniștire, dă stare de bine la nivel cerebral. Asocierea cu vit. B6 favorizează sinteza de serotonină și conversia glucidelor în glucoză, cu stabilizarea nivelului glicemiei în sânge. Deci banana calmează mintea, și apetitul! Banana este un fruct ușor de digerat și nu dă alergii, e opțiunea ideală în diversificare alimentației la sugari, gustarea perfectă pentru copii și sursa de energie pentru sportivi.
Cum trebuie s fie o banană? Coaptă nici prea mult, nici prea puțin, cu extremitățile verzi și mijlocul galben. Însă banana necoaptă are avantajul că reglează digestia și tratează diareea. Amidonul și pectinele pe care le conține au efect prebiotic, repară și regenerează intestinul. Este vorba de un tip special de amidon care nu se poate absorbi, dar ajunge în colon și este folosit ca substrat hrănitor pentru coloniile de bacterii benefice care asigură echilibrul digestiv.
Banana este un fruct climateric, care se coace și după ce a fost cules. Gradul de coacere nu afectează conținutul caloric, însă modifică indicele glicemic: de la 35, cât are banana verde, crește la 50 pentru banana bine coaptă. Cantitatea de pectine și de amidon rezistent este mai mare în banana verde, gustul este fad și se digeră mai greu. În schimb, banana coaptă conține mai mult zahăr, este mai dulce și mai ușor de digerat. Greu de spus care este banana ideală, dar reține: banana e bună și pentru foame, și pentru energie, și pentru siluetă, si pentru starea de bine!”