10 remedii naturale și eficiente împotriva tusei
Toată lumea a experimentat această senzație neplăcută de furnicături și iritații în gât. Fie că apare noaptea sau ziua, tusea este tulburătoare și îți poate strica viața de zi cu zi dacă devine cronică. Tusea provine din iritația căilor respiratorii. Ajută la evacuarea flegmei pentru a ne proteja plămânii. Poate fi cauzată de o infecție virală precum Covid-19 sau de alte patologii precum alergiile sau astmul.
1. Ceaiuri din plante
Fierbe apa și adaugă infuzia la alegere! Ceaiul din plante este un remediu simplu pentru a calma durerea unui gât iritat, pe lângă faptul că îți aduce un moment de plăcere. Pentru mai multă eficiență, adăugați puțină miere și lămâie. Vă recomandăm ceaiuri din plante pe baza cimbru sau lavandă. Lavanda are proprietăți antiseptice, calmează durerea, cimbrul este cunoscut că ameliorează rapid inflamația.
2. Ghimbir
Pentru a calma o tuse uscată și persistentă, nimic nu este mai bun ca ghimbirul cu proprietățile sale antiinflamatorii. Infuzați câteva bucăți de ghimbir în apă rece sau fierbinte. De asemenea, puteți crea un amestec de ghimbir, miere și lămâie proaspăt stoarsă.
3. Pastele cu miere și lămâie
Pastilele sunt un tratament adjuvant pentru a calma iritația gâtului. Acestea trebuie lăsate să se topească în gură de mai multe ori pe zi. Le poți găsi cu ușurință la orice farmacie.
4. Hidratează
Apa este viața! Nu o putem spune niciodată suficient, dar un gest simplu și esențial este să bei multă apă. Acest lucru va ajuta la reducerea inflamației și uscăciunii, precum și la slăbirea secrețiilor pentru a facilita expulzarea acestora.
5. Scorțișoară
Scorțișoara are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, ajută la reducerea inflamației. De ce să nu încerci un sirop de scorțișoară, lămâie și miere?
6. Ceapa
Poate părea surprinzător, dar în ciuda mirosului sau puternic, ceapa ar fi un antiinflamator, care ar ajuta la evacuarea mucusului și la eliminarea bacteriilor. Așezați o ceapă tocată pe noptieră înainte de a merge la culcare. Evitați desigur dacă nu suportați mirosul! Pentru cei mai aventuroși, puteți face un suc de băut amestecând și gătind ceapa tăiată cubulețe cu puțin usturoi.
7. Oțet de mere
De obicei, dat sub formă de gargară (apă de gură), oțetul de mere este un remediu popular pentru ameliorarea tusei. Datorită acidității, cel mai bine este să-l diluați în apă fierbinte, în ritmul unei linguri și 2 linguri de miere.
8. Miere
În infuzii sau doar în apă fierbinte, cu ceapă, scorțișoară sau în pastile miere este remediul de bază. Calmează mucoasele gâtului și calmează iritația. O poți consuma și singură, la linguriță.
9. Difuzorul de uleiuri esențiale
Pentru a calma tusea uscată sau uleioasă, inhalarea de uleiuri esențiale este folosită pentru curățarea tractului respirator. Cu proprietățile sale anestezice, uleiul esențial de mentă aduce prospețime și ameliorează durerea. Pentru o tuse umedă, preferați uleiul esențial de eucalipt, cu proprietăți expectorante (ideal pentru bronșită). Turnați câteva picături de uleiuri esențiale într-un difuzor prevăzut în acest scop și respirați calm. Cu toate acestea, inhalarea uleiurilor esențiale nu este recomandată femeilor însărcinate, copiilor, astmaticilor și vârstnicilor.
10. Umidificator
Aerul uscat de acasă poate provoca dureri în gât. Trebuie să știți că bebelușii și copiii sunt mai sensibili decât adulții la calitatea aerului din interior. Dacă nivelul de umiditate din camera copilului dumneavoastră este sub 40%, luați un umidificator. Așa cum sugerează și numele, este un dispozitiv care este folosit pentru a „umidifică” aerul, pentru un mai bun confort respirator, mai ales în timpul somnului. Este o soluție eficiență pentru prevenirea bolilor virale care revin în fiecare iarnă: răceală, gripa, sau chiar bronșiolita (care îi afectează pe cei mici). Rețineți că există umidificatoare care au și funcție de aromoterapie!