10 recomandări pentru o sănătate de fier în sezonul rece
A sosit din nou acea perioadă a anului în care starea de bine este pusă la grea încercare. Stresul, alimentația inadecvată, lipsa somnului, fumatul și sedentarismul sunt doar câțiva dintre factorii care, pe lângă temperaturile scăzute, pot afecta sănătatea. Din păcate, sarcinile de la serviciu și de acasă ne pot împiedica, de multe ori, să ținem cont de câteva lucruri simple, dar cu un impact puternic asupra organismului. Trecerea de la sezonul cald la cel rece se resimte nu doar la nivel fizic, ci și psihic. De aceea, este important să nu pierdem din vedere ca un sistem imunitar care funcționează optim este mai mult decât capabil să ne protejeze de răceala obișnuită, gripa, streptococul și o multitudine de alte boli virale sau bacteriene. Totodată, în completarea unui stil de viață sănătos, nu trebuie să pierdem din vedere consumul de lichide și utilizarea cremelor de protecție solară. Indiferent de anotimp, hidratarea și îngrijirea pielii sunt aspecte ale sănătății cărora trebuie să le acordăm o atenție deosebită.
Recomandări și sfaturi pentru sănătate în sezonul rece
În sezonul rece, aerul uscat din interiorul locuinței sau al biroului poate fi prea dur pentru membranele mucoase ale nasului și gâtului, iar acest lucru poate duce la microleziuni ale țesuturilor. Pe de altă parte, deși este vioi și răcoritor, aerul rece din exterior poate irita căile respiratorii și creștere susceptibilitatea la virusuri și bacterii. În același timp, îmbrăcăminte groasă care ne acoperă corpul în cele câteva momente însorite crește probabilitatea unui deficit de vitamina D și, implicit, scăderea răspunsului imun. Vestea bună este că poți preveni îmbolnăvirea și toate celelalte neplăceri care vin odată cu vremea rece.
Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a te bucura de o stare de bine în această perioadă.
Adoptă o alimentație sănătoasă
Vremea rece ne poate face să fim tentați să consumăm prăjeli sau alimente bogate în sodiu și grăsimi. Ei bine, specialiștii recomandă să ne înfrânăm aceste pofte ș să ne îndreptăm atenția către alimente sănătoase. Iată ce nu ar trebuie să lipsească din farfurie în sezonul rece:
- Mere
- Pere
- Struguri
- Gutui
- Portocale
- Grapefruit
- Banane
- Fructe de pădure
- Nuci
- Ciuperci
- Dovleac
- Cartofi dulci
- Sfeclă
- Spanac
- Broccoli
- Conopida
- Varza de Bruxelles
- Avocado
- Carne de pui și de curcan
- Somon
- Ouă
- Lapte, brânză, iaurt grecesc și alte produse lactate
- Ciocolată neagră
- Ulei de măsline extravirgin
- Miere
- Fulgi de ovăz
- Condimente (ghimbir, șofran, anason, piper negru, usturoi, turmenic, boia etc.)
Hidratează-te!
Indiferent dacă vremea este rece sau caldă, sistemele vitale ale corpului depind de cantitatea și de modul în care administrăm lichidele pe care le consumăm. Toamna și iarna, organismul pierde cantități importante de apă în urma procesului de reglare a temperaturii. De asemenea, efortul fizic, dar și cel intelectual, respirația și urinarea contribuie la creșterea consumului. Pentru a menține hidratarea la un nivel optim, aproximativ 80% din aportul de apă trebuie să provină din lichide, iar restul din alimentele consumate. Iată câteva sugestii sănătoase care te vor ajuta să te hidratezi corespunzător:
- apă;
- apă de cocos;
- ceai de ghimbir;
- ceai verde (nu mai târziu de ora 18);
- ceai de lavandă;
- ceai de măcese;
- ceai de mușețel;
- lapte de turmeric;
- apă (caldă) cu lămâie;
- lapte de migdale;
- supă de dovlecei cu mentă;
- ciorbă de linte;
- supă cremă de legume
Balsamul Rilastil Xerolact PB este o emulsie și cremoasă, ce se absoarbe rapid. Se recomandă ca hidratant și restabilizator, în cazul uscării severe a pielii bebelușilor, copiilor și adulților, precum și pentru pielea cu tendința atopică și supusă mâncărimii. Balsamul pre/post biotic antiiritații și refacere a lipidelor RILASTIL XEROLACT PB calmează roșeață și mâncărimea pielii, având o acțiune rapidă și durabilă. Reducând frecvența episoadelor de uscăciune severă (piele uscată și foarte uscată, piele atopică) Rilastil XEROLACT PB ajută la refacerea barierei pielii și a microbiotei și redă elasticitatea și confortul pielii.
Completează-ți dieta cu suplimente alimentare
Pentru a te menține sănătos, motivat, plin de energie și cu o stare de spirit bună până la sosirea primăverii, profită de beneficiile pe care ți le oferă suplimentele alimentare. Iată spre ce nutrienți ar trebui să-ți îndrepți atenția:
- Complexul de vitamine B;
- Vitamina C;
- Vitamina D;
- Probiotice;
- Omega 3;
- Zinc
Pentru a afla care este doza optimă de suplimente care ți se potrivește, poți cere opinia unui specialist.
Petrece timp în aer liber
În sezonul rece, sunt zile în care nu-ți dorești nimic altceva decât să ne înfășori într-o păturică pufoasă și să te cuibărești pe canapea, în compania unei cărți și a unui ceai cald. Într-adevăr, un astfel de scenariu conturează cadrul perfect pentru o activitate relaxantă, însă, pe termen lung, dacă faci din asta un obicei s-ar putea să ai de suferit. Oricât de tentant ar fi să-ți petreci timpul în confortul casei, trebuie să-ți găsești motivația necesară pentru a ieși la o mică plimbare. Dacă organismul nu primește suficientă lumină naturală în timpul iernii, riști să te confrunți cu un deficit de vitamina D poate duce și la alte boli. În cazuri severe, copii se pot confrunta cu rahitism, iar adulții cu osteomalacie. La modul general, pacienții pot resimți dureri de oase, crampe musculare, oboseală și schimbări ale stării de spirit. În prezent, oamenii de știință investighează dacă există o posibilă legătură între deficitul de vitamina D și diabetul, hipertensiunea arterială, cancerul și anumite boli autoimune.
Rămâi activ!
Vremea e rece, ziua a început să se scurteze, iar motivația pentru a face exerciții fizice începe să dispară. Pentru a-ți păstra sănătatea, nu e musai să alergi 10 kilometri într-o singură dimineața sau să ridici greutăți. Chiar și activitatea fizică moderată, cum ar fi o plimbare în jurul casei, greblarea frunzelor sau urcarea și coborârea scărilor vă pot aduce beneficii considerabile. Spre exemplu, te poate ajuta să-ți menții greutatea la nivelul dorit, să reduci anxietatea, să ții sub control tensiunea arterială și să-ți îmbunătățești calitatea somnului.
Vaccinează-te!
Potrivit specialiștilor de la Centers for Disease Control and Prevention, în perioada 2018-2019, la nivel mondial, au existat peste 42.9 milioane de cazuri de gripă sezonieră, 647.000 de pacienți care au avut nevoie de spitalizare din acesta cauză și 61.200 decese. Pentru a nu face parte din statisticile sumbre, personalul medical recomandă vaccinul antigripal în cazul tuturor indivizilor care au depășit vârsta de șase luni. Imunizarea se face cu seruri actualizate în fiecare an cu scopul de a-i fi oferită organismului o protecție maximă împotriva noilor tulpini ale virusului gripal.
Din păcate pe lângă gripă, mai există o amenințare: COVID-19. Conform datelor furnizare de către specialiștii de la Center for Systems Science and Engineeringa din cadrul Johns Hopkins University, rezultă ca, la nivel mondial, s-au îmbolnăvit de coronavirus aproximativ 219 milioane de oameni, iar 4.55 milioane și-au pierdut viața din această cauză.
Ai grijă de pielea ta!
Deteriorarea pielii este unul dintre pericolele acestui sezon. Vremea rece, vântul puternic, umiditatea scăzută a aerului și căldura din spațiile interioare pot duce la uscare, crăpare și chiar sângerare. Astfel, pot apărea următoarele afecțiuni cutanate: dermatită atopică, urticarie, eczemă, sindromul Raynaud, keratoza foliculară etc. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să ai o piele sănătoasă și frumoasă până la sosirea primăverii:
- Oricât ar fi de plăcute, evită băile și dușurile lungi și fierbinți, deoarece acestea afectează stratul lipidic al pielii;
- Folosește o cremă hidratantă pentru corp;
- Spăla-te pe mâini și pe față cu apă călduță;
- Folosește de cinci șase ori pe zi o cremă hidratantă și lejeră pentru mâini;
- Folosește produse de protecție solară cu 30 de minute înainte de a ieși din casă;
- Consumă suficiente lichide.
Scapă de stres și bucură-te de un somn adecvat!
Ușor de zis, greu de făcut. Să nu pierdem, totuși, din vedere faptul ca stresul și insomnia, doi dintre principalii dușmani ai sistemului imunitar, funcționează mână în mână. Ce-i de făcut în acest sens? E simplu! Dacă reduci stresul și dormi suficient, reduci considerabil șansele de a te îmbolnăvi. Iată câteva sfaturi care vor fi de folos în acest sens.
- Încearcă să te limitezi la orarul obișnuit de lucru și să nu mai lucrezi peste program;
- Alcătuiește o diagramă a sarcinilor de acasă, astfel încât toți membri familiei să se implice în treburile casnice;
- Odată cu lăsarea serii, limitează expunerea în fața ecranelor albastre și a oricăror altor stimuli intenși care pot afecta calitatea somnului.
Dezinfectează suprafețele de acasă și de la birou!
Curățarea temeinică și regulată a unor zone cheie de la birou și din locuință te-ar putea feri de multe neplăceri. Încearcă să folosești șervețele dezinfectante pentru a curăța biroul, tastatura, mosue-ul, telefonul mobil sau locul unde stai în sala de mese. Nu trebuie să împingi la extreme dezinfectare suprafețelor, însă nici să nu iei în considerare posibile cauze ale îmbolnăvirii.
Renunță la obiceiurile nocive!
Fumatul face ca organismul să fie mult mai susceptibil la infecțiile respiratorii. Dacă nu te sperie acest gând, poate ca descoperirea cercetătorilor de la Centers for Disease Control and Prevention te va face să renunți la acest obicei. Mai exact, știai că o țigară scurtează cu 14 minute viața unui fumător?
De asemenea, băuturile alcoolice reprezintă un alt pericol. O astfel de licoare scurtează viața cu aproximativ șapte ore.
Totodată, și sedentarismul afectează sistemul imunitar. Maratonul de seriale pe care îl plănuiești este o idee minunată de a petrece timpul cu persoana dragă, însă ce ar fi dacă înainte de a vă pune în fața televizorului ați face o mică plimbare în jurul locuinței?