Retinoizii topici: ce sunt, utilizare, efecte secundare
De la introducerea lor în anul 1971, retinoizii au fost utilizați pe scară largă pentru tratamentul acneei, psoriazisului și anumitor tipuri de cancer de piele. De asemenea, sunt folosiți pentru a reduce semnele îmbătrânirii pielii.
Retinoizii sunt o clasă de medicamente care sunt derivate chimic din vitamina A. Diferiții retinoizi topici disponibili astăzi sunt: retinol, tretinoin, adapalen, tazarotein și bexaroten. Produsele care conțin retinol sunt disponibile pe scara fără prescripție medicală, însă concentrații mai mari de retinoizi topici sunt disponibile doar pe baza de rețetă.
Produsele dermato-cosmetice care conțin retinoizi sunt sub forma de cremă, gel, ser sau soluție. Medicamentul se aplică de obicei pe piele o dată pe zi, seara după aproximativ 20 până la 30 minute după curățare, iar ziua este obligatoriu să se folosească o cremă cu factor de protecție ridicat (>/= 30 SPF).
Un medic specialist dermatolog te poate ajuta să decizi dacă retinoizii sunt potrivit pentru pielea ta.
Despre retinoizi pe scurt
- Retinoizii reprezintă un grup de peste 4000 de produși sintetizați din vitamina A. termenul „retinoid” se referă la analogii naturali și sintetici ai vitaminei A.
- Pielea este un organ sensibil la retinoizi, capabil să absoarbă cu ușurință retinoizii topici.
- Retinoizii sunt folosiți pe scara largă în dermato-cosmetică fiind agenți dermatologici importanți recomandați în acnee, psoriazis, precum și în unele forme de cancer de piele. De asemenea, sunt printre cele mai eficiente substanțe anti-ageing care tratează și încetinesc procesul de îmbătrânire.
- Vitamina A este o vitamină esențială – care nu se sintetizează în corp și trebuie adusă prin alimentație.
- Principalii retinoizi folosiți în dermato-cosmetică sunt: retinol, tretinoin, adapalen, tazaroten, alitretinoin și bexaroten.
- Retinolul este forma naturală de vitamina A și se găsește în natura în surse animale ș vegetale. Totuși, majoritatea produselor cosmetice cu retinol disponibile în comerț sunt produse sintetic în laborator. Retinolul se găsește în diverse tipuri de produse anti-ageing care pot fi cumpărate fără prescripție medicală. La nivelul pielii, retinolul este convertit în acid retinoic. Retinolul face tenul mai strălucitor, mai moale și mai fin și ajută la prevenirea apariției și tratarea liniilor fine și a ridurilor. Este folosit cel mai des ca tratament anti-îmbătrânire.
- Tretinoin (acid retinoic all-trans) este o formă sintetică de vitamina A. Spre deosebire de retinol, acesta este un medicament care poate fi cumpărat doar pe baza de prescripție medicală. Este folosit pentru a trata acneea, psoriazisul, liniile fine și ridurile și pentru a da strălucire tenului. De asemenea, ajută la estomparea hiperpigmentarii rezultate în urma acneei sau ca urmare a efecelor nocive ale soarelui (petele maronii). Este mai puternic decât produsele cu retinol și funcționează mai repede.
Despre retinoizi pe scurt
- Retinoizii reprezintă un grup de peste 4000 de produși sintetizați din vitamina A. termenul „retinoid” se referă la analogii naturali și sintetici ai vitaminei A.
- Pielea este un organ sensibil la retinoizi, capabil sa absoarbă cu ușurința retinoizii topici.
- Retionizii sunt folosiți pe scara largă în dermato-cosmetică fiind agenți dermatologici importanți recomandați în acnee, psoriazis, precum și în unele forme de cancer de piele. De asemenea, sunt printre cele mai eficiente substanțe anti-ageing care tratează și încetinesc procesul de îmbătrânire.
- Vitamina A este o vitamină esențială – care nu se sintetizează în corp și trebuie adusă prin alimentație.
- Principalii retinoizi folosiți în dermato-cosmetică sunt: retinol, tretinoin, adapalen, tazaroten, alitretinoin și bexaroten.
- Retinolul este format naturală de vitamina A și se pregătește în natură în surse animale și vegetale. Totuși, majoritatea produselor cosmetice cu retinol disponibile în comerț sunt produse sintetic în laborator. Retinolul se găsește în diverse tipuri de produse anti-ageing care pot fi cumpărate fără prescripție medicală. La nivelul pielii, retinolul este convertit în acid retinoic. Retinolul face tenul mai strălucitor, mai moale și mai fin și ajută la prevenirea apariției și tratarea liniilor fine și a ridurilor. Este folosit cel mai des ca tratament anti-îmbătrânire.
- Tretinoin (acid retinoic all-trans) este o formă sintetică de vitamina A. Spre deosebire de retinol, acesta este un medicament care poate fi cumpărat doar pe baza de prescripție medicală. Este folosit pentru a trata acneea, psoriazisul, liniile fine și ridurile și pentru da strălucire tenului. De asemenea, ajută la estomparea hiperpigmentarii rezultate în urma acneei sau ca urmare a efectelor nocive ale soarelui (petele maronii). Este mai puternic decât produsele cu retinol și funcționează mai repede.
Ce este vitamina A
Vitamina A este o vitamină esențială care poate fi adusă în organism doar prin alimente:
- Alimentele cu concentrații mari de vitamina A sunt: organe (ficat, rinichi), pește (sardine, cod) și uleiul de pește
- Alimente care conțin concentrații moderate de vitamina A sunt: produsele lactate și ouăle.
- Legumele și fructele galbene, portocalii și verde închid, cum sunt cartofii dulci, morcovii, pepenele galben, roșiile, ardeii grași de diverse culori, broccoli, spanacul sunt, de asemenea, surse moderate de vitamina A.
- Alimentele de origine animală conțin vitamina A performanța (retinol și compușii să) care devine ușor utilizabilă de către organism în urma absorbției, în timp ce alimentele din plante conțin adesea precursori de vitamina A (provitamina A), cum sunt beta-carotenul și compușii înrudiți, care pot fi transformați în vitamina A în ficat.
- Vitamina A este stocată în ficat.
Doza recomandată zilnică de vitamina A din surse animale și suplimente este diferită în funcție de sex și diverse stări:
- Bărbații > 18 ani: 900 mcg (micrograme) RAE – Retinol Activity Equivalent (3.000 UI)
- Femei > 18 ani: 700 mcg RAE (2.333 UI)
- Femei însărcinate > 18 ani: contraindicată (nerecomandată) în sarcină
- Femei care alăptează: 1300 mcg RAE
Adulții ar trebuie să evite să ia mai mult de 3000cmg RAE (10.000 UI) de vitamina A pe zi.
Femeile însărcinate ar trebuie să evite administrarea de suplimente de vitamina A în timpul sarcinii sau în timpul încercării de a concepe, deoarece vitamina A poate avea efecte teratogene, cu apariția anomaliilor de dezvoltare a embrionului sau a fătului.
Ce sunt retinoizii și ce funcții au?
Retinoizii sunt o clasă de medicamente care sunt derivate chimic din vitamina A. Retinoizii sunt compuși atât ai formelor naturale, biologic active ale vitaminei A (retinol, acid retinoic), cât și analogi sintetici ai retinolului (etretinat, acitretib, tazaroten, adapalen).
De la introducerea lor în anul 1971, retinoizii au fost utilizați pe scara largă pentru tratamentul acneei, psoriazisului, îmbătrânirii pielii și anumitor tipuri de cancer.
Retinoizii sunt molecule biologice importante care reglează o varietate de funcții fiziologice în mai multe sisteme de organe.
- Stimulează producția de noi celule ale pielii
- Ajută la diferențierea celulară
- Reglează apoptoza celulelor (moartea normală, programată, a celulelor) și promovează exfolierea celulelor moarte ale pielii.
- Sunt esențiali în funcționarea normală a sistemului imun
- Sunt virali în viață embrionară pentru dezvoltarea organelor și sistemelor: sistem nervos, ficat, inimă, rinichi, intestin, ochi, membre.
Utilizarea retinoizilor în dermato-cosmetică
Retinoizii sunt produși care sunt apreciați de experții în îngrijirea pielii, deoarece oferă beneficii dovedite pentru piele. Utilizarea regulată a retinoizilor topici la nivelul pielii poate ajuta la tonifierea, netezirea și strălucirea pielii. În plus, retinoizii sunt folosiți în tratamentul unor afecțiuni, cum sunt: acneea, psoriazisul și unele tipuri de cancere.
Ca urmare a efectelor dovedite la nivelul pielii, retinoizii sunt folosiți în dermato-cosmetică în :
- Anti-îmbătrânire: anti-ging, riduri, foto-îmbătrânire
- Acnee
- Psoriazis
- Hiperpigmentare: pete pigmentare, melasma, hiperpigmentarea postinflamatorie.
- Anumite cancere de piele și leziuni precanceroase (sarcom, Kaposi, limfom cutanat).
Uniformizarea texturii pielii
Prin accelerarea procesului de exfoliere și stimularea regenerării celulare retinoizii pot îmbunătăți textura pielii, făcând-o mai catifelată și mai uniformă.
Efect anti-îmbătrânire
Retinoizii pot crește producția de colagen și unele studii arată că pot crește și producția de elastina. Când retinoizii sunt aplicați local, orice deficiență de colagen care există în piele este parțial îmbunătățită.
Producerea de colagen ajută la îngroșarea straturilor adânci din piele care determină ridurile, având un rol în îmbunătățirea ridurilor și liniilor fine, oferind pielii un aspect mai tânăr, mai elastic și mai ferm. Acest lucru face ca retinoizii să fie produse anti-aging (anti-îmbătrânire) eficace și se găsesc adesea în produsele concepute pentru a preveni și a inversa semnele îmbătrânirii.
De asemenea, retinoizii topici sunt foarte eficienți în încetinirea și prevenirea foto-îmbătrânirea cronologică produsă de trecerea timpului, apare și o îmbătrânire a pielii din cauza expunerii la radiațiile UV ale soarelui, denumită foto-îmbătrânire.
Modificările clinice caracteristice ale fot-îmbătrânirii sunt: riduri fine și profunde, uscăciune, laxitate, hiperpigmentare, telangiectazii. De asemenea, ca urmare a expunerii la radiațiile UV pot să apară leziuni benigne sau premaligne (lentigo, keratoze actinice) sau cancere cutanate (carcinom bazo-celular).
Retinoizii ajută la diminuarea ridurilor, a rugozitaților, a petelor pigmentare și îmbunătățesc aspectul pielii în general. Retinoizii topici eficienți anti-îmbătrânire sunt în special retinolul, izotretinoinul și tazarotenul. Tretinoinul este retinoidul cel mai puternic și este utilizat pentru a trata foto-îmbătrânirea.
Tratamentul acneei
Retinoizii au rol esențial în tratamentul acneei prin acțiunea lor comedolitica, antiinflamatoare și prin prevenirea formării comedoanelor și a leziunilor noi.
Acneea este o afecțiune inflamatorie a pielii, care provoacă comedoame – puncte albe (pori, blocați, închiși) și puncte negre (pori deschiși) și „coșuri”, în special la nivelul fetei, umerilor, spatelui, gâtului, toracelui și brațelor, deoarece aceste zone prezintă cele mai multe glande sebacee. Acneea se produce când foliculii pilosi (foliculii de păr) se umplu cu sebum și celulele cutanate moarte.
Retinoizii accelerează rata de schimbare a celulelor pielii, facilitând eliminarea materialului acumulat în foliculii pilosi și deblocarea porilor. În plus, retinoizii funcționează sinergic cu antibioticele topice pentru a le permite să intre în pori și să elimine bacteriile care determină apariția leziunilor acneice inflamatorii.
Retinoizii utilizați topic în tratamentul acneei sunt tretinoinul, adapalena, tazarotena și trifarotena. Se găsesc în formule fie singuri, fie în combinații cu antibiotice sau peroxid benzoil. Se folosesc în acneea ușoară până la moderată, eficacitatea și tolerabilitatea lor fiind diferite în funcție de concentrație, dar și de potenta fiecărei substanțe.
Diminuarea cicatricilor
Utilizarea regulată a retinoizilor poate contribui la diminuarea aspectului cicatricilor acneice sau a altor tipuri de cicatrici, îmbunătățind textura pielii.
Tratamentul psoriazisului
Psoriazis este o boală inflamatorie cronica produsă de o tulburare a sistemului imunitar care determină pielea să se regenereze mai rapid decât în mod normal.
În psoriazis, retinoizii sunt esențiali în limitarea hiperproliferarii și eliminarea celulelor epidermice ale pielii. Tratamentul cu retinoizi scade inflamația și restabilește diferențierea epidermică normală care este absentă în leziunile psoriazice.
Tratamentul hiperpigmentarii
În plus, retinoizii ajută la corectarea pigmentarii anormale a pielii (de ex, în petele maronii, melasma sau hiperpigmentarea postinflamatorie), cu reducerea sintezei de melatonină și uniformizarea culorii și tonului pielii.
Tratamentul cancerului de piele
Retinoizii sunt activi farmacologic în prevenirea și tratarea anumitor tipuri de cancer de piele (sarcom Kaposi, limfom cutanat cu celule T) și a altor leziuni precanceroase ale pielii.
Tipuri de retinoizi în produsele cosmetice
Există mai multe tipuri de retinoizi folosiți în tratamentele cosmetice și dermatologice de îngrijire a pielii dintre care cei mai importanți sunt:
- Retinol: tratament antirid, îmbunătățirea texturii pielii, depigmentare, uscăciune și linii fine
- Tretinoin: acnee, psoriazis
- Adapalen: acnee, keratoza excesivă
- Tazaroten: acnee, psoriazis în placi, foto-îmbătrânire, fotoprotecție împotriva razelor solare
- Alitretinoin: sarcom Kaposi
- Bexaroten: limfom cutanat cu celule T
Care este diferența dintre retinol și tretinoin?
Atât retinolul, cât și tretinoinul sunt tipuri de retinoizi (compuși derivați din vitamina A).
Retinol
Retinolul este cel mai frecvent retinoid utilizat în produsele cosmetice anti-îmbătrânire care pot fi cumpărate fără prescripție medicală. Retinolul este folosit pe piele pentru a minimiza liniile fine, ridurile și hiperpigmentarea (petele de piele mai închise la culoare decât pielea din jur).
Produsele cu retinol sunt sub forma de ser, gel, cremă sau emolient. Retinolul nu exercită un efect direct asupra pielii, ci devine activ după transformarea în metaboliți mai activi, cel mai important fiind acidul retinoic. Poate dura 3-6 luni până când să apără o îmbunătățire a aspectului pielii. Uneori, pielea poate arăta mai rău înainte de a se îmbunătăți.
Retinolul este în general considerat un produs de îngrijire a pielii sigur, dar poate cauza unele efecte secundare ușoare până la severe. Efectele secundare vor depinde de concentrația de retinol și de cât de des este utilizat. Unele dintre cele mai frecvente efecte secundare sunt: piele uscată, iritată, mâncărime, senzație de arsură, înroșire, descuamare sau piele solzoază și predispoziția pentru arsuri solare. Prin urmare, ar trebui să fie utilizat seara la culcare și să se folosească protecție solară în timpul zilei.
Aceste reactii adverse ar trebui sa dispara treptat pe masura ce pielea se obisnuieste cu noul tratament.
Concentratia optima pentru a echilibra efectele retinolului cu efectele secundare de tipul iritatiei pielii nu a fost inca determinata. In componenta produselor de ingrijire, retinolul se gaseste in mod normal in concentratii de la 0.05% la 1%.
Tretinoin (acid retinoic all-trans)
Tretinoin (acid retinoic all-trans) este prima generatie de retinoid sintetic. Este o forma biologica mai activa, fiind de aproximativ 20 de ori mai puternic decat retinolul. Tretinoinul este un retinoid care se elibereaza numai pe baza de reteta si este folosit pentru a trata acneea vulgara, psoriazisul in placi, ridurile (foto-imbatranirea) si hiper sau hipo-pigmentarea. Este mai puternic si functioneaza mai repede decat retinolul, fiind deja sub forma de acid retinoic, avand rezultate mai bune, dar si efecte secundare mai crescute, cum ar fi roseata, iritatia si uscaciunea pielii. Multi pacienti au observat imbunatatiri dupa 4-8 saptamani de utililizare.
Se prezinta sub forma de gel, crema, microsfere de tehnologie noua, solutie si emolient care se aplica local.
Ce efecte secundare pot avea retinoizii topici?
Retinoizii topici sunt in general considerati siguri. La fel ca toate medicamentele, totusi, acestia pot avea unele efecte secundare. Efectele secundare ale retinoizilor topici apar dependent de doza si concentratie.
Efecte secundare comune
Este posibil sa ai reactii adverse usoare atunci cand incepi sa folosesti un retinoid topic.
Acestea dispar de obicei dupa 2-4 saptamani. Aceste reactii adverse sunt:
- O senzatie de caldura la nivelul pielii
- Iritatie usoara a pielii, cum ar fi mancarime, descuamare si arsura
- Agravarea acneei care se rezolva de obicei in cateva saptamani
- Intunecarea zonelor mici de piele iritata, numita dermatita retinoida
- Sensibilitate crescuta la frig sau caldura
Efecte secundare rare
Mai rar (la <10% dintre pacienti) pot sa apara:
- Decolorarea pielii
- Umflarea pielii
- Vezicule si intepaturi la nivelul locului de aplicare
- Fotosensibilitate la radiatiile UV ale soarelui cu aparitia arsurilor solare
- Aparitia initiala a acneei
- Agravarea acneei care nu dispare dupa 2-4 saptamani de utilizare
- Eczema sau dermatita de contact (eruptie cutanata cu mancarime) cauzate de o reactie alergica
Cel mai important efect secundar al retinoizilor este o sensibilitate crescuta la razele ultraviolete (UV). Acest lucru poate duce la arsuri solare severe. Cand folosesti un retinoid, este foarte important sa fii vigilenta cu privire la expunerea la soare. Foloseste o crema cu protectie solara (>/= 30 SPF), poarta palarie si ochelari de soare si evita expunerea la lumina directa a soarelui cat mai mult posibil.
Folosirea retinoizilor in sarcina si alaptare
Sarcina
Atunci cand sunt administrati pe cale orala, retinoizii pot provoca malformatii congenitale si sunt contraindicati in sarcina.
Unele studii sugereaza ca atunci cand sunt aplicate pe piele, produsele topice cu retinoizi nu par sa cauzeze malformatii congenitale din cauza ca medicamentului este metabolizat rapid in piele si nu ajunge in cantitate mare in sange. Totusi, au fost raportate cateva cazuri de defecte fetale.
Desi exista dovezi care demonstreaza ca riscul poate fi minim atunci cand se utilizeaza agenti precum tretinoinul, riscul depaseste totusi beneficiile si toti retinoizii trebuie evitati in timpul sarcinii. Retinoizii topici pot fi utilizati pentru a trata acneea severa la pacientele gravide doar daca beneficiul pentru mama depaseste riscul pentru fat.
Nu trebuie utilizati niciodata in timpul sarcinii pentru a trata acele conditii care pot fi temporizate, cum ar fi ridurile fine, hiperpigmentarea sau rugozitatea pielii. Spune-i medicului daca intentionezi sa ramai insarcinata si ia in considerare metode contraceptive daca folosesti produse cu retinoizi.
Alaptare
Utilizarea retinoizilor topici si excretia lor in laptele matern este necunoscuta.
Deoarece retinoidul topic este aplicat pe piele, este absorbit putin in fluxul sanguin. Totusi, discuta intotdeauna cu medicul dermatolog inainte de a folosi un produs cu retinoid daca alaptezi. Medicul dermatolog va lua in calcul tipul de retinoid recomandat si suprafata corpului care este tratata.
Daca folosesti retinoizi topici, nu-i aplica pe sani si ai grija sa te speli pe maini dupa aplicare si sa eviti contactul direct intre pielea tratata si pielea bebelusului.
Cum poti gestiona efectele secundare ale retinoizilor topici?
Efectuarea unor mici ajustari in rutina de ingrijire a pielii poate ajuta la reducerea rosetii si iritatiei pielii care pot sa apara odata cu utilizarea produselor cu retinoizi.
Ar putea ajuta urmatoarele masuri:
- Foloseste un singur produs cu retinoizi o data.
- Foloseste produsul o data la doua zile, mai degraba decat in fiecare zi, cel putin in primele saptamani de utilizare.
- Asteapta 30 de minute dupa ce iti speli fata inainte de a aplica produsul cu retinoid.
- Evitati produsele cu retinoid daca ai arsuri solare, pielea ranita sau alte iritatii ale pielii.
- Foloseste crema de protectie solara cu SPF de minim 30 si poarta imbracaminte si palarie de protectie solara pentru a reduce expunerea la soare.
· Intreaba medicul care este cel mai bun moment pentru a aplica crema hidratanta ca parte a rutinei de ingrijire a pielii.
Cum se folosesc produsele topice cu retinoizi?
Inainte de a utiliza un produs topic cu retinoid pentru prima data, incearca-l pe o zona mica de piele pentru a vedea daca apar reactii adverse. Daca, dupa cateva zile, zona nu devine rosie si nu a aparut mancarime (prurit), poti adauga produsul cu retinoid in rutina ta de ingrijire a pielii.
Retinoizii pot irita, descuama si usca pielea, prin urmare trebuie introdusi in rutina de ingrijire cu mare atentie si pielea trebuie “invatata” sa ii tolereze. Discuta intotdeauna cu medicul dermatolog inainte sa incepi sa folosesti un produs cu retinoizi.
Pentru a utiliza un retinoid topic, urmeaza instructiunile de aplicare de pe ambalaj sau recomandarile medicului dermatolog.
In general, iata pasii pe care se recomanda sa-i parcurgi:
- Medicii dermatologi recomanda sa se foloseasca retinoizii topici o data pe zi, doar seara, iar ziua este obligatoriu sa se foloseasca o crema cu factor de protectie ridicat (>/= 30 SPF), indiferent daca se foloseste retinol sau alti retinoizi mai potenti. Expunerea la razele UV face produsul mai putin activ, prin urmare actiunea sa benefica este considerabil diminuata. Mai mult decat atat, retinolul poate creste fotosensibilitatea la nivelul pielii cu riscul de aparitie a arsurilor solare si hiperpigmentarii.
- Curata pielea cu un produs de curatare delicat si usuc-o. Nu freca pielea in timp ce folosesti produse cu retinoizi.
- Aplica produsul cu retinoid dupa aproximativ 20 – 30 minute dupa curatarea fetei, intr-un strat subtire pe toata fata (ai grija sa nu ajunga in gura, nas si ochi) sau zona recomandata. Ar trebui sa folosesti o doza de marimea unui bob de mazare. In primele 2 saptamani de tratament, aplica produsul numai o data la doua zile.
- Finalizeaza cu o crema hidratanta care sa nu blocheze porii (necomedogena). Retinoizii au tendinta de a usca pielea, prin urmare persoanele care au tenul uscat trebuie sa foloseasca si o crema intens hidratanta.
Retinoizii topici nu trebuie aplicati pe pielea lezata, infectata sau arsa de soare. Nu trebuie aplicati pe ochi, nas, gura sau organe genitale.