Adaptogenii, arma eficienta in lupta cu stresul
Adaptogenii sunt acele plante cu proprietăți curative care ajută organismul să se adapteze la condițiile de stres astfel încât să nu mai fie afectat deloc de efectele pe care stresul le are asupra sănătății fizice și mentale. Așadar, adaptogenii sunt un instrument oferit de natură prin care ne putem proteja de efectele nocive ale stresului prezent din ce în ce mai mult în viețile noastre.
Stresul la care suntem expuși din ce în ce mai mult determină glandele suprarenale să secrete mai mult cortizol (n.r hormonului stresului). Cortizolul în exces declanșează o serie de reacții în lanț în organism, provocând probleme de natură hormonală, emoțională și chiar probleme grave de sănătate.
Anxietatea cu tulburările sale specifice, fie de panică, fie de tip obsesiv-compulsiv, depresia, bolile autoimune, dezechilibrele hormonale, sindromul de colon iritabil cât și din organism. Așadar, stresul nu numai că ne face să ne simțim inconfortabil și are impact asupra activității noastre de la locul de muncă, însă ne afectează și sănătatea, atât din punct de vedere psihic, cât și din punct de vedere fizic.
Cum acționează adaptogenii
Ca să fie clasificată drept adaptogene o plantă sau o substanță, aceasta trebuie să îndeplinească câteva criterii, printre care:
- Trebuie să funcționeze nespecific, adică trebuie să ofere beneficii pentru numeroase afecțiuni, inclusiv stres fizic, chimic și biologic.
- Trebuie să ajute organismul să mențină homeostazia (echilibrul) prin compensarea oricărui dezechilibru cauzat de o stare de sănătate sau de stres extern.
- Nu trebuie să aibă efecte adverse nocive pentru corpul uman.
Deoarece adaptogenii funcționează nespecific, mecanismul lor de acțiune nu este complet înțeles.
Oamenii de știință cred că adaptogenii naturali din plante vizează axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală (HPA), precum și anumiți mediatori de stres. De altfel, acești adaptogeni pot afecta, de asemenea, nivelurile anumitor substanțe din sânge, precum oxid nitric, zahăr din sânge, cortizol, lipide și enzime hepatice.
Așa cum am menționat mai sus, adaptogenii au un efect benefic asupra glandelor suprarenale, estompând secreția de cortizol, diminuând deci efectele pe care stresul le are asupra organismului.
Medicina ayurvedică, precum și sistemul medicinal chinez, vechi de mii de ani, folosesc dintotdeauna adaptogenii pentru combaterea stresului, dar și pentru energizarea organismului.
Adaptogenii nu numai că suprimă producția de cortizol, însă stimulează celulele astfel încât să elimine toxinele, dar le ajută și să se oxigeneze în mod adecvat.
Totuși, este important de menționat că adaptogenii nu vor elimina cu totul stresul din viața ta, ci mai degrabă, se crede că îmbunătățesc răspunsul organismului la stres odată ce acesta apare.
Stresul nu este altceva decât o reacție fizică și emoțională, care poate să apară în urma unui eveniment extern, de o condiție de mediu său de un agent chimic sau biologic. Stresul determină organismul să elibereze anumiți hormoni care produc răspunsul de „luptă sau fugi”, ducând astfel la modificări fiziologice.
E ceva normal să ne confruntăm cu stres din când în când. Problema apare în cazul care stresul devine cronic.
Adaptogenii pot fi benefici pentru toate tipurile de stres. Se crede că aceștia activează anumite semnale celulare care cresc adaptabilitatea, rezistența și chiar supraviețuirea. Cu toate acestea, unii cercetători cred că adaptogenii sunt cei mai eficienți împotriva stresului cauzat de tulburările la adulți, cum ar di oboseala, depresia, tulburările de somn, inflamația, infecțiile și multe altele.
Hormonii de stres sunt reglați de axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală, care poate fi afectată de adaptogeni, potrivit unor cercetări mai vechi. Aceasta înseamnă că adaptogenii pot lua direct pe axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală pentru a regla hormonii de stres pe măsură ce sunt secretați.
Care sunt cei mai eficienți adaptogeni naturalia
Adaptogenii se găsesc atât în formă naturală, cât și în formă sintetică (diferite tipuri de suplimente alimentare). Sursele naturale de adaptogeni includ Withania somnifera (ashwagandha), Rhodiola rosea, Panax ginseng siberian, printre altele, așa cum arată un studiu recent.
Se crede că adaptogenii au numeroase beneficii pentru sănătate și că pot fi utili în recuperarea după efectuarea exercițiilor fizice, cât și în gestionarea stresului sau stimularea sistemului imunitar. La fel ca multe plante și suplimente, totuși, există dovezi științifice limitate care să susțină aceste utilizări.
Panax ginseng (ginsengul asiatic)
De mii de ani ginsengul asiatic este considerat ca fiind una dintre cele mai puternice plante medicinale. Ginsengulu influențează în mod direct metabolismul, crescând rezistența la stres. Totodată, acesta facilitează regenerarea celulară și sporește longevitatea.
Iar potrivit unei recenzii mai vechi, această plantă ajută la:
- Modularea sistemului imunitar
- Reducerea anxietății
- Prevenirea diabetului
Totuși, este important de menționat că s-au făcut puține studii care să analizeze aceste beneficii pe care P. ginseng le-ar avea asupra sănătății și, de aceea, sunt necesare mai multe cercetări în domeniu.
Tulsi (Busuioc sfânt)
Acesta este eficient în lupta cu stresul, ajutând organismul să se adapteze cu ușurință în situațiile tensionate.
Doza recomandată: 300 mg – 600 mg de frunze de busuioc uscate în scop preventiv, iar 600 mg – 1.800 mg în scop curativ.
Ashwagandha
Este cunoscută și sub denumirea de ginseng indian (Withania somniferă). Această plantă reglează sistemul imunitar și combate anxietatea. Ashwagandha este folosită pentru proprietățile sale relaxante de mai bine de 2.500 de ani. Iar un studiu recent arată că această plantă are beneficii în mai multe afecțiuni, precum:
- Boala AIzheimer
- Boala Parkinson
- Boala Huntington
- Tulburare obsesiv-compulsivă
- Inflamație generală
- Infecții bacteriene
- Boli de inimă
- Tulburări de somn
- Anxietate
- Performanță fizică
- Lemn – dulce
Această plantă erbacee energizează organismul, sporește capacitatea de a rezista la eforturi fizice, întărește sistemul imunitar și protejează organismul de efectele nocive pe care stresul le are asupra organismului.
Extract de rodiola (Rhodiola rosea)
Extractul de rodiola (Rhodiola rosea) este o plantă medicinală utilizată pentru a trata diferite forme de stres, inclusiv stresul fizic și biologic. Unii cercetători cred ca R. sodea poate avea diferite efecte, printre care prevenirea liniilor fine și a ridurilor, cât și proprietăți anticancer, antistres și antiinflamatoare.
Mai mult decât atât, studii mai vechi arată că Rhodiola rosea poate să reducă semnificativ simptomele de oboseală și că poate îmbunătăți atenția după patru săptămâni de administrare repetată. Mai mult, s-a sugerat că efectul inhibitor al Rhodiola rosea asupra nivelului bazal crescut al cortizolului salivar are ca rezultat o îmbunătățire a funcției cognitive.
Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că administrarea repetată a extractului de R. rosea exercită un efect anti-oboseală asupra subiecților sănătoși și pacienților care se confruntă cu burnout sau cu sindromul de oboseală.
Un studiu pilot a analizat modul în care adaptogenii i-ar putea afecta pe cei cu COVID-19 prelungit, simptome ale COVID-19 care persistă mult timp după ce pacienții s=au vindecat. În cazul acestui studiu, participanții cu simptome de COVID-19 prelungit au fost randomizați pentru a primi fie un placeboo (o substanță inactivă), fie un supliment care includea trei adaptogeni (R. rosea, ginseng siberian și boabe de magnolie sau Schisandra chinensis). La finalul studiului, oamenii de știință au conchis că suplimentul adaptogen pe care participanții l-au primit în timpul cercetării a redus durerea cronică și oboseala, precum și nivelurile de creatinină (o substanță care poate indica o boală renală dacă este crescută).
Ca și în cazul altor adaptogeni, este important de menționat că sunt necesare mai multe cercetări asupra Rhodiola rosea înainte de a putea fi recomandată ca remediu terapeutic.
Suplimentele din plante adaptogene
Așa cum am menționat și mai sus, adaptogenii vin într-o mare varietate de forme de suplimente, inclusiv capsule, pulberi, băuturi și tincturi. Unele alimente și băuturi conțin compuși adaptogeni. De exemplu, unele mărci de cafea sau chiar ciocolată caldă au ca ingrediente și adaptogeni. Iar online poți chiar să găsești și rețete pe care ți le poți prepara chiar tu acasă, cu alimente și băuturi bogate în adaptogeni.
Ce efecte adverse pot să aibă adaptogenii
Atunci când urmezi un tratament cu remedii naturiste sau cu suplimente, există întotdeauna un risc să te confrunți cu anumite efecte secundare. În cazul adaptogenilor, oameniii de știință au conchis că aceștia nu au efecte secundare grave.
De altfel, nici nu sunt foarte multe cercetări care să fi examinat siguranța administrării unor adaptogeni specifici pe perioade lungi. Însă, cercetările efectuate până în prezent au ajuns la concluzia că anumiți adaptogeni, inclusiv P. ginseng și R. rosea, pot să aibă câteva efecte adverse de care este bine să știi.
Dacă iei P.ginseng, există riscul să te confrunți cu:
- Insomnie
- Probleme menstruale
- Dureri de sâni
- Creșterea ritmului cardiac
- Modificarea tensiunii arteriale
- Dureri de cap
- Scăderea apetitului
- Probleme digestive
În cazul ashwagandha, există riscul să te confrunți cu:
- Somnolență
- Stomac deranjat
- Diaree
- Vărsături
În cazuri rare, R. rosea a fost asociată cu amețeli, gură uscată sau salivă excesivă.
Indiferent de adaptogenii pe care alegi să-i folosești în lupta cu stresul, ar fi bine să te consulți în prealabil cu medicul tău pentru a te asigura că aceste plante nu interacționează în niciun fel cu alte afecțiuni pe care le ai sau cu anumite tratamente medicamentoase pe care le urmezi.