Știai că stresul și anxietatea pot să îngrașe? Iată cum îți afectează stresul silueta și ce poți să faci?

Stresul este boala secolului. Acesta duce la anxietate, atacuri de panică și uneori chiar la depresie. Sunt foarte mulți factori care influențează nivelul de stres, cei mai importanți fiind alimentația, oboseala, jobul și ritmul alert al vieții în care trăim. Este imposibil să ne ferim de stres, nu există o zi din viața fiecăruia în care putem combate această afecțiune.

Ce să mănânci ca să combați stresul

O zi stresantă poate determina pe oricine să dea buzna la frigider în căutarea acelor alimente care ne liniștesc din punct de vedere emoțional, dar ne pun în pericol silueta. Nu mai este un secret ca majoritatea persoanelor fac excese alimentare din cauza stresului.

Studiile arată că în situațiile stresante, organismul secreta în exces hormonii stresului (cortizolul și leptina) ceea ce duce la încetinirea metabolismului și, implicit, la stocarea grăsimilor. Însă, din fericire, există numeroase modalități prin care poți combate stresul: exercițiile fizice,  masajul, meditația și echilibrarea alimente care s-au dovedit a fi eficiente în diminuarea nivelului de stres din organism.

Consumă carbohidrați complecși

Consumul de carbohidrați stimulează organismul să producă acei hormoni ai fericirii care îți dau o senzație de bine, reducând astfel pofta de alimente bogate în calorii. Însă, pentru a nu-ți pune în pericol silueta, nutriționiștii recomandă consumul de carbohidrați complecși, deoarece aceștia sunt prelucrați încet, iar energia pe care o oferă este eliberată constant, permițându-ți să te menții în formă pe tot parcursul zilei. De asemenea, medicii nutriționiști afirmă că este esențial ca aportul de carbohidrați complecși să constituie un procent de 45-65%, din dieta ta zilnică.

Optează pentru fulgii integrali din ovăz sau orz

Așadar, dacă vrei să combinați stresul, dar și să îți menții senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp, consumă produse alimentare ce conține tărâțe, deoarece sunt o sursă bună de carbohidrați complecși. Fulgii integrali din porumb, ovăz sau orz sunt o bună alegere pentru masa de dimineață. La prânz poți opta pentru paste, orez, brun, cartofi, mazăre, soia sau linte, iar în ceea ce privește cina, supa de roșii și fructele proaspete sunt alimente sărace caloric, însă bogate din punct de vedere nutrițional.

Atenție, stresul îngrașă!

În zilele stresante, tentația de a consuma alimente bogate în calorii este mult mai mare. În momentul în care sunt supuși unor presiuni mari, majoritatea persoanelor simt nevoia de a consuma ceva dulce.

Legătura dintre emoții și mâncare a fost dovedită în urma efectuării a numeroase studii care s-au axat pe studierea comportamentului unei persoane în timp ce este stresată.

Femeile stresate mănâncă mai mult

Într-un studiu, cercetătorii au împărțit un grup de femei în 2 subgrupuri: femeilor din primul grup  a avut de rezolvat un puzzle fără soluție, în timpul așteptării rezultatelor, femeile au fost servite cu brânza grasă, cartofi prăjiți, ciocolata albă, popcorn și bomboane. Cercetătorii au ajuns la concluzia ca persoanele stresate au mâncat de două ori mai mult față de cele care au reușit să rezolve puzzle-ul.

Stresul încetinește metabolismul

Oamenii de știință au identificat și mecanismul prin care stresul poate duce la creșterea în greutate. Situațiile stresante determină organismul să funcționeze în modul „supraviețuire”. Când suntem stresați, nivelurile hormonilor de stres (cortizolul și leptina) sunt ridicate, timp în care metabolismul funcționează mult mai încet, iar corpul începe să stocheze „rezerve de combustibili” sub forma de depozite de grăsimi.

Studiul, publicat în American Journal of Epidemiology arată, de asemenea, ca femeile sunt mai sensibile la mai multe tipuri de stres, decât bărbații. În timp ce greutatea bărbaților este afectată de grija banilor și a locului de muncă, cea ce femeilor mai este afectată și din cauza stresului provocat de dificultățiile  din relațiile sentimentale. Nevoia de a consuma dulciuri sau alimente bogate în carbohidrați măresc nivelul cerebral de serotinina, un hormon cu efect calmant.

Optează pentru diverse tehnici de relaxare

Deși nu este posibil să reducem la minimum stresul din viața noastră, specialiștii recomandă învățarea unor tehnici de relaxare (spre exemplu respirația adâncă și meditația) și optarea pentru activități fizice, precum mersul pe jos, înot, dans, deoarece toate acestea au rolul de a nivelul endorfinelor (hormoni care induc o stare de bine) și de a arde caloriile.

Cum îți afectează tenul stresul?

Atunci când ești agitată sau stresată, organismul tău face tot posibilul să combată aceste stări, însă nu tot timpul poate face față anxietății sau nivelului ridicat de stres, stresul și anxietatea afectează pielea din interior spre exterior. Din fericire există câteva trucuri care te ajută să îți protejezi pielea de efectele negative ale stresului și anxietății.

Usucă pielea

Hormonul stresului, cortizolul, ajunge la propriu sub straturile pielii, cauzând uscarea acesteia și apariția ridurilor în jurul ochilor. De aceea, este indicat să folosești produse cosmetice hipoalergenice, fără parfum, deoarece privind uscarea și inflamarea pielii. Înainte de a aplica crema de ten, spală-te cu apă călduță, nu fierbinte, pentru că temperaturile ridicate distrug stratul protector al pielii.

Duc la apariția ridurilor

Cortizolul crește nivelul zaharului în sânge, care în urma unui proces distruge colagenul și elastina, fibrele proteice ce mențin pielea elastică și catifelată. Așadar, în cazul în care ai riduri, folosește produse cosmetice pe baza de retinoizi, derivați ai vitaminei A, care susțin producția de colagen și reduc ridurile vizibil.

Provoacă înroșirea pielii

Fluxul sanguin crescut duce la dilatarea vaselor capilare. Mai mult, stresul cauzează înroșirea pielii, cunoscută sub numele de rozacee. Petele roșiatice țin să apară în special pe obraji, nas, frunte și mai puțin pe gât, torace, urechi sau scalp. În cazul în care te confrunți cu astfel de probleme o cremă ce conține ingrediente care combat inflamațiile.

Totodată, atunci când nivelul de stres din organism este crescut, inflamațiile duc la apariția acneei. Pentru a trata această afecțiune, optează pentru produse cosmetice care conțin acid salicilic sau benzoil perioxid, plus ingrediente care au rolul de a hidrata pielea în profunzime.

În cazul în care pielea ta nu răspunde la ingredientele recomandate pentru astfel de afecțiuni, este indicat să consulți un medic specialist pentru a-ți prescrie un alt tip de tratament.

Sursă