Inhalarea mirosului de lavandă ușurează durerile menstruale – studiu

Statisticile arată că durerile și crampele menstruale insuportabile sunt motivul numărul unu care tot mai multe femei sub 30 de ani lipsesc de la școală sau de locul de muncă.

Sindromul premenstrual poate provoca cele mai neplăcute simptome care afectează calitatea vieții:

  • Crampe abdominale
  • Dureri ascuțite la nivelul abdomenului inferior
  • Greață
  • Balonare, diaree
  • Dureri de spate
  • Migrene, amețeală, slăbiciune
  • Palpitații
  • Nervozitate, depresie
  • Hipersensibilitate
  • Bufeuri

Uleiul de lavandă și sindromul premenstrual

 

Multe din femeile care suferă de sindromul premenstrual recurg adesea la medicamente anti0inflamatorii sau anticoncepționale pentru a scăpa de dureri.

Studiile științifice au arătat că inhalarea uleiul esențial de lavandă poate reduce semnificativ aceste simptome dureroase.

Studiu

Cercetătorii iranieni au explorat efectele calmante ale uleiului de lavandă asupra simptomelor menstruale dureroase, cunoscute sub numele de dismenoree. Au fost studiate 96 de femei de sex feminin cu dismenoree, pe o perioadă de 4 luni.

Tratamentul constat în aplicarea a 3 picături de ulei de lavandă în palme, frecarea palmelor și inhalarea aromei timp de 5 minute, la o distanță de 7-10 cm de nas.

Rezultatele experimentului au dovedit că uleiul de levănțică poate ameliora semnificativ crampele menstruale, dureri abdominale și durerile de spate în primele 3 zile ale ciclului menstrual. Tratamentul trebuie folosit o dată la 6 ore. S-a observat de asemenea o reducere a celorlalte simptome: oboseala, greața, dureri de cap sau risc de leșin.

Cercetătorii nu au găsit nici o legătură între inhalarea mirosului de lavandă și cantitatea de sângerare menstruală.

Lavanda – un parfum cu proprietăți de calmante

Lavanda este o plantă intens studiată pentru efectul anti-depresiv, calmant asupra sistemului nervos și relaxant pentru un corp sau psihic stresat. Atunci când este stimulate, și impulsurile sunt transmise către centrul emoțional al creierului.

Lavanda are o istorie mult mai lungă în medicina naturistă, cu o listă întreagă de beneficii pentru sănătate: infecții, anxietate, febră, ulcer varicos sau sindromul de tunel carpian. De asemenea, acționează ca un sedativ și anti-spasmodic natural. Cercetătorii au sugerat că lavanda ar putea fi folosită ca o terapie alternativă pentru persoanele depresive și agitate.

Uleiurile esențiale pot fi folosite și sub formă de comprese calde sau băi calmante, inhalatoare sau infuzoare.

Cercetătorii recomandă utilizarea uleiului de lavandă în combinație cu un alt tip de ulei, cum ar fi uleiul de semințe de struguri, de susan sau migdale înainte de a-l aplica direct pe piele sau a-l inhala.

Sursă