Ce este tiroida Hashimoto și care sunt cele mai potrivite diete

 

Tiroidita Hashimoto este o boala autoimună cronică, ce poate conduce la hipotiroidism. Deși nu există o dietă specifică pentru tratarea acestei afecțiuni, conform MedicalNewsToday, un nutriționist vă poate crea un plan alimentar personalizat pentru a gestiona mai bine boala.

Glanda tiroidă este mică și are forma unui fluture, dar joacă un rol crucial în metabolism, reglând hormoni și temperatura corpului. Diagnosticul de tiroidă Hashimoto înseamnă că tiroida este inflamată, ceea ce îi afectează funcționarea normală. Tiroida Hashimoto evaluează lent, iar simptomele sunt adesea ignorate. Aceasta apare deoarece sistemul imunitar atacă glanda tiroidă, ducând la hipotiroidism. Este cea mai frecventă formă de tiroidă și principala cauză a hipotiroidismului.

Simptomele tiroiditei Hashimoto:

  • Oboseala și slăbiciune musculară
  • Constipație
  • Unghii fragile
  • Piele uscată
  • Căderea părului
  • Creșterea inexplicabilă în greutate
  • Dureri musculare și articulare
  • Depresie
  • Pierderi de memorie

 

Alimente de evitat și de consumat:

De lângă tratamentul medicamentos, medicul endrocrinilog vă va sfătui asupra alimentelor de evitat. În principal, ar trebui să limitați consumul excesiv de iod și de alimente foarte procesate.

De exemplu, alimentele bogate în iod, precum fructele de mare, lactatele și ouăle trebuie consumate cu moderație. Atât deficitul, cât și excesul de iod pot agrava problemele tiroidiene.

Glanda tiroida conține cea mai mare cantitate de seleniu din organism. De aceea, consumați alimente precum ouă, ton, sardine, carne de porc, vită și pui, pentru a sprijini glanda tiroidă în lupta împotriva anticorpilor.

Zincul este esențial pentru producerea hormonilor tiroidieni. Surse naturale de zinc includ stridiile, carnea de pui și vită, fasolea boabe, lintea și laptele de vacă.

Dieta Paleo:

Se pare că dieta Paleo este suficientă pentru cei cu tiroidita Hashimoto, datorită efectelor sale antiinflamatorii. Aceasta implică eliminarea alimentelor care pot declanșa reacții autoimune, precum cerealele, lactatele și alimentele procesate. Dieta Paleo permite consumul de pește, carne slabă, nuci, semințe, fructe și legume fără amidon, excluzând cartofii.

Dieta bogată în acizi grași Omega 3:

Acizii grași Omega 3 sunt cunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatorii și pot ajuta la reducerea inflamației glandei tiroide. Alimentele bogate în Omega 3, cum ar fi peștele, sunt deosebit de benefice, oferind și seleniu, ceea ce ajută la diminuarea inflamației. Consumați somon, cod, și sardine.

Dieta fără gluten:

În anumite cazuri, glutenul poate declanșa un răspuns imun care contribuie la tiroidita Hashimoto. De aceea, persoanele cu această afecțiune ar trebuie să evite alimentele care conțin grâu și orz, cum ar fi pâinea, pizza, produsele de patiserie, prăjiturile și torturile. Adoptarea unei diete fără gluten poate ameliora simptomele tiroiditei Hashimoto pe termen lung.

Sursă