Totul despre quercetina: ce este, beneficii pentru sănătate, mod de administrare
Quercetina este un flavonoid întâlnit în legume și fructe. Aceasta are proprietăți antioxidante puternice. De aceea, este recomandată ca supliment alimentar în multiple afecțiuni. Chiar dacă are numeroase beneficii pentru întregul organism, este indicat să fie administrată în dozele recomandate de către medic.
Ce este quercetina?
Quercetina este un flavonoid sau un pigment întâlnit în unele alimente vegetale. Aceasta are rolul de a colora vegetalele în care se află. Dacă se dorește a fi consumată în stare naturală, se recomandă următoarele alimente:
Ø Fructe (fructe de pădure, citrice, cireșe, struguri roșii, mese);
Ø Legume (roșii, ceapa roșie, broccoli, asparagus, kale, ardei verzi și gălbeni);
Ø Cereale (hrișcă);
Ø Ginkgo biloba;
Ø Salvie;
Ø Ulei de măsline;
Ø Ceai (ceai negru, ceai verde);
Ø Vin roșu.
Este important de menționat ca proporția de quercetina în alimente foarte mult de mediul în care fructele și legumele au crescut. Tipul de sol, dar și conținutul acestuia în nutienți sunt principalii factori care pot să modifice compoziția recoltei.
Quercetina are un puternic rol antioxidant în organismul uman. Astfel, poate reduce radicalii liberi care se formează în cadrul diferitelor procese metabolice din organism. În acest mod, riscul de a dezvolta diferite afecțiuni.
Suplimente cu quercetina
În farmacii există o multitudine de suplimente ce conțin quercetina. Cu toate acestea, este important de cunoscut faptul ca biodisponibilitatea suplimentelor care conțin doar quercetina este foarte scăzută. Ca urmare, se absoarbe o cantitate foarte mică de substanță.
Pentru ca suplimentele să aibă o biodisponibilitate mai ridicată; quercetina se asociază cu diferiți flavonoizi, precum:
Ø Vitamina C
Ø Zincul
Ø Catechinele
Ø Resveratrolul
Ø Genisteina
Ø bromelaina
Doza recomandată de quercetina este între 500-1000 mg pe zi.
Quercetina beneficii
Beneficiile quercetinei indiferent de forma administrată (consumată în alimente sau suplimentarea dietei cu forme farmaceutice). Se estimează ca o dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional asigură o cantitate de aproximativ 100 g de quercetine zilnic.
Reducerea inflamației
Studiile au demonstrat că administrarea constantă de quercetina în cantități optime pentru fiecare persoană scade inflamația din organism.
Scăderea este considerabilă, deoarece permite reducerea simptomelor specifice procesului inflamator.
Mecanismul prin care inflamația este redusă este reprezentat de neutralizarea radicalilor liberi. Aceștia sunt compuși care se formează în urma proceselor metabolice din organism și care determină:
- Ø acidifierea mediului în care se află
- Ø distrugerea membranelor celulare
- Ø alterarea materialului genetic
- Ø moartea celulară
Prezența radicalilor liberi pentru o perioadă lungă de timp afectează funcționalitatea organelor, ceea ce favorizează instalare diferitelor afecțiuni.
Ameliorează reacțiile alergice
Simptomele reacțiilor alergice ameliorate considerabil tot prin mecanismul de reducere a proceselor inflamatorii. Suplimenta quercetina contribuie și la inhibarea secreției de histamina, principalul factor implicat în generarea reacțiilor alergice.
În prezent, se efectuează studii amănunțite pentru a stabili cu exactitate cum ar fi putea fi folosită quercetina la persoanele cu alergii. Aceste studii sunt necesare, deoarece s-a evidențiat suprimarea socului anafilactic la șoarecii de laborator alergici la arahide, în prezența alergenului.
Proprietăți anticancerigene
Celulele canceroase se dezvoltă într-un mediul acid. Ca urmare abundența radicalilor liberi favorizează dezvoltarea proceselor neoplazice. Însă, dacă este administrată quercetina, ce are rolul de a reduce concentrația radicalilor liberi, riscul de a dezvolta cancer se diminuează.
Previne bolile neurodegenerative
Studiile de cercetare realizate pe animalele de laborator au evidențiat ca administrarea quercetinei ameliorează simptomatologia bolii AIzheimer.
Astfel, după suplimentarea dietei cu acest flavonoid, șoarecii au avut rezultate mai bune în ceea ce privește realizarea testelor cognitive.
În ceea ce privește boala AIzheimer, s-a demonstrat ca persoanele care consumă frecvent cafea au un risc mai scăzut de a dezvolta această patologie. Meritele se datorează conținutului de quercetina din cafea.
Ameliorează hipertensiunea arterială
Hipertensiunea arterială reprezintă o patologie cardiacă frecvent întâlnită la persoanele adulte. În ceea ce privește utilizarea quercetinei la persoanele hipertensive, s-a demonstrat o scădere semnificativă a acesteia, după administrarea flovonoidului.
Studiile au evidențiat o scădere cu până la 5,8 mmHg a presiunii sistolice și cu 2,6 mmHg a presiunii diastolice. Însă, pentru a se standardiza un plan terapeutic care să includă quercetina, sunt necesare studii suplimentare.
De asemenea, quercetina prezintă și un factor de protectecție pentru vasele de sânge, reducând ateroscleroză. Aceasta constă în formarea și aderarea unor plăci de colesterol care se pot desprinde oricând ducând la infarct miocardic sau la accident vascular cerebral.
Alte beneficii
Avantajele administrării quercetinei sunt multiple, aceasta acționând la nivelul întregului organism. Printre cele mai frecvente beneficii ale acestei substanțe se află:
Ø îmbunătățirea performanțelor sportive
Ø menținerea în limite normale a nivelului glicemiei
Ø intervine în regenerarea celulară
Ø scade nivelul de colesterol
Ø protejează împotriva infecțiilor urinare
Ø are efect antibacterian și antiviral
Ø ameliorează simptomatologia din astm
Quercetina efecte adverse
Consumul în exces al alimentelor ce conțin cantități mari de quercetina nu conduce la apariția efectelor secundare. Însă, dacă se administrează o cantitate mai mare de suplimente față de indicațiile medicului, pacientul se poate confrunta cu:
Ø cefalee (durere de cap
Ø parestezii (furnicături)
Ø dureri gastrice
în cazul apariției acestor simptome, este recomandat a consulta medicul.
Quercetin contraindicații
Quercetina este o substanță destul de sigură în ceea ce privește administrarea sub formă de suplimente. Cu toate acestea, nu s-au efectuat studii suficiente asupra unor categorii de persoane. De aceea, quercetina este de evitat a se administra la femeile:
Ø însărcinate
Ø care alăptează
De asemenea, este important a menționa medicului tratamentele urmate.
Quercetina poate reacționa cu alte suplimente sau medicamente, conducând la reacții secundare. Printre principalele substanțe medicamentoase care interacționează cu quercetina se află:
Ø antibioticele
Ø anticoagulantele orale
Ø corticosteroizii
Ø digoxina
Ø ciclosporina.
Quercetin pentru copii
Quercetina, acest flavonoid cu beneficii multiple asupra organismului, are o putere de a distruge radicalii liberi de 5 ori mai mare, comparativ cu vitamina C. Ca urmare, se administrează atât la copii, cât și la adulți.
Administrarea acestui supliment alimentar la copii se face doar la recomandarea medicului, care stabilește dozele și schema terapeutică.
Quercetina este un flavonoid cu un puternic efect antioxidant.
Administrarea acesteia este însoțită de numeroase avantaje pentru sănătate precum: distrugerea radicalilor liberi, prevenirea bolilor cardiovasculare și neurodegenerative sau ameliorarea simptomatologiei reacțiilor alergice.
Este recomandat ca administrarea suplimentelor pe baza de quercetina să fie făcută doar la indicațiile medicului.