Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă: Coca-Cola și Pepsi nu mai conțin cofeină. Cum ne afectează acest lucru?
Mihaela Bilic, cunoscut medic nutrinist din România, a alertat consumatorii că băuturile Coca-Cola și Pepsi nu mai conțin cofeină, o schimbare semnificativă care nu a fost anunțată public.
Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din România, a făcut dezvăluire surprinzătoare într-o postare de rețelele sociale.
Potrivit acesteia, băuturile răcoritoare tip cola, precum Coca-Cola și Pepsi, nu mai conțin cofeină, o schimbare semnificativă care nu ar fi fost comunicată publicului larg.
Mihaela Bilic, despre băuturile Coca-Cola
„Băuturile tip COLA nu mai conțin cofeină! Cine mă cunoaște știe că sunt o mare consumatoare de cola fără zahăr, încă din timpul facultății am băut-o în loc de apă”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Nutriționistul a subliniat că, în trecut, aceste băuturi erau apreciate nu doar pentru gustul lor, ci și pentru efectele lor benefice asupra digestiei și greutăților mulțumită prezenței cofeinei.
Mihaela ilic a explicat că, datorită cofeinei, cola era considerată o băutură cu multiple avantaje pentru sănătate, chiar și în variante fără zahăr. Printre beneficiile menționate de specialist se numără:
Ø Ajutarea digestiei și prevenire constipației
Ø Combaterea diareei și deshidratării
Ø Înlăturarea grețurilor și a răului de transport (mașină, avion)
Ø Efectul energizant și reglarea tensiunii arteriale la persoanele hipotensive
Ø Tratare migrenelor
Mai mult, în variantele fără zahăr, aspartamul ar fi avut și un efect de reducere a poftei de dulce, făcând aceste băuturi utile pentru cei care urmează cure de slăbire.
Impactul eliminării cofeinei
Cu toate acestea, schimbarea rețetei, prin eliminarea cofeinei, ridică îngrijorări pentru nutriționist.
„Fără cofeină, Coca-Cola și Pepsi nu vor mai avea aceleași beneficii pentru organism”, susține Mihaela Bilic.
În lipsă cofeinei, băuturile tip cola ar putea să nu mai fie la fel de eficiente pentru digestie sau în combaterea stărilor de greață, diminuându-le astfel impactul pozitiv asupra sănătății.
Medicul nu a omis să menționeze și efectele negative ale acestor băuturi, chiar și în forma lor tradițională, cu cofeină. Acidul fosforic din băuturile cola poate afecta dinții, iar aciditatea acestora poate deteriora stomacul, provocând în timp gastrita.
„Ca orice lucru din viață, are și bune, și rele”, a subliniat nutriționistul.
De cealaltă parte, compania care produce și distribuie sucurile a anunțat că singurul lucru care s-a schimbat de-a lungul timpului la rețeta Coca-Cola este modul de listare al ingredientelor, cafeina fiind prezentă în continuare în rețeta faimoasă, dar fiind menționată pe lista de ingrediente într-un mod diferit.
„Cafeina a fost și continuă să fie folosită în produsele Coca-Cola cu rol de aromă. Este unul dintre ingredientele care ajută la crearea gustului unic. Coca-Cola și este încadrată, conform legislației specifice, la categoria „arome” fiind folosită într-o cantitate redusă, respectiv 32 de mg într-o doză de 330 ml de produs”, a transmis Coca-Cola.