Cât de utile sunt merele pentru organism?
Merele sunt cel mai răspândit fruct la noi. Nu sunt doar extrem de gustoase, ci și extrem de utile. Se pot scrie cărți întregi despre proprietățile benefice ale merelor.
Merele conțin:
ü Zahăr (de la 5 la 15%)
ü Fibre (0,6%).
ü Vitaminele A,C,B1,B2,B6,P,E. Merele au cu 50% mai multăă vitamina B2 – este mai multă în mere decât în alte fructe. Se mai numește și „vitamina apetitului”. Este esențială pentru digestia și creșterea normală.
ü Caroten.
ü Oligoelemente: potasiu, sodiu, fier, mangan, calciu, magneziu, sulf, aluminiu, bor, vanadiu, molibden, nihel, fluor, crom, zinc!
ü Amidon (0,9%)
ü Pectine (0,27%)
ü Acizi organici (0,3 – 0,9%).
Deci, de ce sunt utile aceste substanțe și merele în general?
10. Beneficii pentru sănătate ale merelor
1. Merele reduc nivelul de colesterol din sânge și previn dezvoltarea aterosclerozei.
Datorită conținutului ridicat de pectina și fibre vegetale, merele scad nivelul colesterolului din sânge. Un măr cu coajă conține 3,5 g de fibre, ceea ce reprezintă mai mult de 10% din necesarul zilnic al unei persoanei. Un măr decojit conține 2,7g de fibre. Moleculele de fibre insolubile se atașează de colesterol și ajută la eliminarea acestuia din organism. Astfel, reduc riscul blocării vaselor de sânge de către plăcile de colesterol.
În plus, pectina întărește pereții vaselor de sânge și ajută la prevenirea dezvoltării aterosclerozei.
Consumul a 2 mere pe zi scade nivelul colesterolului cu 16%. Și dacă pe lângă aceasta, mănânci 1 ceapă pe zi și bei 4 căni de ceai verde, atunci riscul de infarct miocardic este reduc cu 32%.
2. Merele ajută la normalizarea digestiei
Fibrele alimentare, despre care am vorbit mai sus, nu numai că ajută la menținerea nivelului de colesterol din sânge, dar previne și constipația. Pectina ajută la a face față diareei (diaree). Pectina absoarbe toxinele și otrăvurile din intestine, îi stimulează peristaltismul (contracțiile), previne procesele de fermentație formarea calculilor biliari.
Merele sunt considerate un bun remediu natural pentru indigestie. Și datorită conținutului ridicat de vitamina G, sunt bune de folosit pentru a crește pofta de mâncare.
Merele sunt bune de mâncat pentru a preveni greața și vărsăturile.
3. Merele sunt utile pentru carente de vitamine (hipovitaminoza)
Merele sunt folosire pentru beriberi, anemie, deoarece conțin o mulțime de vitamine și oligoelemente. Din sucul de mere acre se obține un extract de fier acid malic, care este folosit pentru anemie.
Sucul de mere conține o mulțime de elemente hematopoietice -fier și mangan. Conține potasiu, sodiu și calciu în proporții optime, prin urmare întărește bine sistemul cardiovascular.
4. Merele au un efect general de întărire
Merele au efect tonic și cresc rezistența organismului la radiații. Ele întăresc sistemul imunitar.
Sucul de mere are un efect reparator bun. Este foarte util pentru cei care duc un stil de viață sportiv, precum și pentru persoanele cu travaliu mintal și pentru cei care duc un stil de viață sedentar.
Conținutul ridicat de zaharuri (în principal fructoza) și acizi organici contribuie la normalizarea metabolismului și la refacerea organismului după efort fizic.
Sucul de mere este foarte util pentru pacienții care au avut un infarct și îi ajută în perioada de recuperare. Dar trebuie amintit că multe substanțe utile care se află în sucul de mere proaspăt stors nu se păstrează mult timp (1-2 ore) și nu sunt depozitate deloc în sucul industrial ambalat și în compot.
5. Merele sunt bune pentru diabet
În ciuda faptului că merele conțin o mulțime de zaharuri, acestea sunt utile pentru diabetici, deoarece zaharurile din mere sunt reprezentate în principal de fructoza și nu provoacă suprasaturarea sângelui cu zahăr (așa-numită hiperglicemie).
6. Merele normalizează metabolismul
Merele restabilesc metabolismul, normalizează echilibrul sării, ajută la întărirea organismului și încetinește procesul de îmbătrânire.
Pulpa merelor este utilă pentru pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală. Crește capacitatea organismului de a accelera vindecarea suturilor și activitatea sa imunitară.
7. Merele sunt bune pentru creier
Macronutrienții de fosfor conținuți în mere stimulează activitatea creierului și întăresc sistemul nervos. Prin urmare, dacă suferi de insomnie, atunci încearcă să mănânci un măr sau să bei un pahar de suc de mere înainte de a te culca.
Este util să dai suc de mere unui copil plângăcios – are un efect calmant.
8. Merele protejează împotriva cancerului
Coaja unui măr conține o cantitate mare de quercetina antioxidantă care, împreună cu vitamina C, impiedică radicalii liberi să aibă un efect dăunător asupra organismului.
Pectina și fibrele insolubile au și efecte anticancerigene. Ele previn constipația și elimină substanțele nocive din organism. Astfel, ele reduc probabilitatea de a dezvolta cancer de colon – flagelul civilizației moderne, cauzat de consumul excesiv de alimente rafinate, nenaturale.
9. Merele au proprietăți dezinfectante
Fitoncidele din mere sunt active împotriva agenților patogeni ai dezinteriei, Staphylococcus aurreus, Proteus, virusurile gripale A. activitatea antimicrobiană a fitoncidelor crește de la periferia fructului spre centru.
Merele prezintă proprietăți antitoxine, dezinfectează cavitatea bucală, protejează dinții de carii și elimină halitoza. Mai mult decât atât, fructele necoapte au proprietăți dezinfectante mai mari decât cele mature.
10. Merele curăță organismul de toxine și toxine
Pectinele leagă și elimină sărurile metalelor grele (arsen, plumb) din organism.
Merele previn formarea acidului uric. Prin urmare, sunt utile pentru gută, reumatism cronic. Datorită efectului lor diuretic, merele ajută și la eliminare substanțelor nocive din organism.
Merele conțin acid clorogenic, care împreună cu pectină, ajută la eliminarea sărurilor oxalate din organism.