Consumat cu înțelepciune, vinul poate fi un medicament excelent

Băuturile alcoolice din fructe și plante au un rol important în sănătate, dacă sunt consumate în doze mici, terapeutice. Abuzul însă, poate avea efecte contrare: distrugerea sănătății și a personalității.

Profesorul Constantin Milică spune că vinul poate fi un sprijin de nădejde atât în stări de necaz, cât și la bucurii, dacă este consumat cu înțelepciune.

Vinul trebuie considerat o sursă de hrană importantă și un bun întăritor pentru organism, datorită compoziției sale chimice complexe. Toamna, vinul proaspăt (la fel ca și mustul) ne aduce un aport semnificativ de vitamine, minerale, antioxidanți și aminoacizi. Are beneficii asupra tuturor organelor și funcțiilor corpului.

În antichitate, medicul grec Hipocrate prescria vinul bolnavilor de pneumonie și îl folosea pentru dezinfectarea rănilor și a plăgilor deschise sau mușcături de șarpe. Îl considera util în durerile nașterii, în diaree și letargie, și îl utiliza în diferite amestecuri medicinale pentru ca pacienții săi să poată consuma doctoria mai ușor.

Vinul este și un aliment biblic. Sfântul Pavel recomandă „puțin” vin din când în când pentru digestie și întărire.

Resveratrolul – compusul principal din pielea strugurilor roșii – a îmbunătățit sănătatea șoarecilor hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi și a crescut speranța de viață. Acest antioxidant se regăsește și în alte fructe, precum afine, merișoare sau nuci.

Efecte asupra vaselor de sânge și a inimii

Și locuitorii din Sardinia și regiunile sudice din Franța se bucură de o speranță de viață mai mare, datorită faptului că obișnuiesc să bea vin roșu. Un studiu realizat la Universitatea din Londra a arătat că vinul roșu conține antioxidanți (procianidini) care mențin vasele de sânge sănătoase. Vinul preparat în mod tradițional conține mult mai mulți procianidini decât alte tipuri de vin.

Vinul crește circulația periferică inclusiv la persoanele care au trecut de vârsta de 70 de ani. La persoanele care fumează foarte mult, vinul reduce are efecte antiinflamatoare asupra vaselor de sânge.

Vinul are efecte vasodilatatoare și ajută la scăderea colesterolului din sânge. Reduce riscul aterosclerozei la nivelul picioarelor.

Statisticile au arătat că infarctul miocardic și decesul de cauză cardiovasculară este mai mic la populațiile care consumă vin. Studiile au arătat că persoanele care beau câte 1-2 pahare de vin roșu au un risc mai mic cu 32% de a avea un atac de cord. Un pahar de vin roșu consumat după masa de prânz poate ajuta la prevenirea celui de al doilea atac de cord.

În cazul unui consum mai mare de 2 pahare pe zi, vinul are efect contrar: crește riscul apariției unui atac de cord și a cirozei hepatice. Vinul trebuie consumat cu precauție de hipertensivi (diluat cu apă), deoarece crește tensiunea arterială.

Beneficii la nivelul creierului

Potrivit unui studiu amplu, realizat de cercetătorii spanioli pe circa 5.000 de persoane (publicat în Jurnalul BMC Medicine), vinul scade riscul de depresie. Femeile și bărbații care au băut 2-7 pahare de vin pe săptămână au avut șanse mai mici să devină depresivi.

Cercetătorii de la Centrul Medical din cadrul Universității Loyola au realizat o recenzie asupra studiilor realizate pe vin în 19 țări începând cu 1977 și au descoperit că persoanele care au consumat vin roșu cu regularitate și moderație, riscul de demență este mult mai mic.

Consumul moderat de vin roșu reduce riscul de demență cu 23%. Explicația constă în faptul că resveratrolul îmbunătățește aprovizionarea creierului cu sânge bine oxigenat. Mai precis, acest antioxidant reduce lipiciozitatea trombocitelor, ajutând astfel la menținerea vaselor de sânge flexibile și la înlesnirea circulației.

Pe lângă faptul că previne boala Alzheimer, vinul reduce riscul aterosclerozei la nivelul arterelor cerebrale și riscul congestiei cerebrale și a unui accident cerebro-vascular.

Potrivit cercetătorilor de la Școala de Medicină din cadrul Universității John Hopkins, resveratrolul din vinul roșu crește nivelul unei enzime care protejează celulele nervoase din creier. Nivelul ridicat al acestei enzime ajută creierul să se apere singur în cazul unui accident vascular cerebral.

Beneficii asupra ochilor

Majoritatea beneficiilor consumului de vin roșu se datorează resveratrolului, care protejează vederea. Degenerescența maculară asociată vârstei și retinopatia diabetică (boli oculare asociate cu orbirea) sunt cauzate de o creștere excesivă a vaselor de sânge din ochi. Prin faptul că stopează acest proces (numit și angiogeneză), vinul roșu previne orbirea.

Beneficii asupra plămânilor

Oamenii de știință olandezi au descoperit că mai mulți compuși din vinul roșu ajută la îmbunătățirea funcției pulmonare. Un alt studiu a arătat că resveratrolul din vinul roșu protejează împotriva cancerului pulmonar, îndeosebi la fumători.

Resveratrolul reduce totodată inflamațiile la nivelul aparatului respirator și scade riscul de pneumonie, pleurezie, gripă și guturai.

Beneficii asupra ficatului

Un studiu realizat la Școala de Medicină UC din San Diego sugerează că vinul reduce riscul bolii ficatului gras non-alcoolic cu 50%. Studiul a fost publicat în Jurnalul Hepatology și a arătat că consumatorii de bere sau lichior au un risc de 4 ori mai mare de a dezvolta această boală decât consumatorii de vin. Vinul alb conține metionină, o substanță care ajută la eliminarea toxinelor din ficat.

Previne diabetul

Medicul Araeteus din Roma antică folosea vinul sec pentru tratarea diabetului. Un experiment realizat pe animale de oamenii de știință de la Academia Chineză de Științe a arătat că resveratrolul îmbunătățește sensibilitatea la insulină (un factor critic pentru dezvoltarea diabetului de tip 2). Vinul sec și demisec reduce nivelul de zaharuri și acetonă la persoanele cu diabet sau glicemia mare.

Alte beneficii ale consumului de vin:

– ajută la formarea sângelui

– crește forța corpului

– îmbunătățește digestia

– ajută la eliminarea toxinelor din intestin

– previne ulcerele gastro-duodenale

– combate bacteria Helicobacter pylori, Salmonella

– combate intoxicațiile cu metanol și etilenglicol

– reduce inflamațiile la nivelul aparatului respirator

Femeile trebuie să bea mai puțin

Corpul femeilor absoarbe alcoolul mai rapid decât corpul bărbaților datorită faptului că au o cantitate mai mică de apă și niveluri diferite ale enzimelor stomacale. Din acest motiv la femei, consumul de vin trebuie să fie mai mic (1 pahar pe zi), iar la bărbați mai mare (2 pahare pe zi).

Sursă