Acest aminoacid amână îmbătrânirea și sporește longevitatea, arată noi studii
Înaintarea în vârstă, ca proces, este inevitabilă, dar putem să o facem confortabilă, să o încetinim, să rămânem activi, în stare bună de sănătate, autonomi, cu toate funcțiile cognitive funcționale.
Longevitatea fără o stare bună de sănătate nu este beneficiu. Este bine că trăim mult, dar cel mai important este să avem o viață calitativă și să ne bucurăm de ceea ce ne oferă longevitatea.
„Concentrarea societății pe tinerețe și capacitate poate provoca anxietate. Reclamele pentru produse anti-îmbătrânire sunt peste tot, întărind ideea că îmbătrânirea este în mod inerent neatractivă.
Unii oameni se tem de îmbătrânire atât de mult încât devine o afecțiune patologică numită gerascophobia (gerascofobie), care duce la gânduri și comportamente iraționale, de exemplu, o fixare asupra sănătății, bolii și mortalității și preocuparea de a ascunde semnele îmbătrânirii”, scriu jurnaliștii de la The Conversation.
Ce este taurina și de ce este importantă?
Taurina este un aminoacid care se găsește în mod natural în corpul uman, în special în țesuturile musculare, în creier și la nivelul inimii. De asemenea, poate fi găsită în unele alimente și băuturi, precum carnea de pește, carnea de vită și băuturile energizante.
Taurina este adesea inclusă în suplimentele alimentare și băuturile energizante datorită proprietăților sake potențial benefice. Aceasta poate avea un efect de stimulare asupra sistemului nervos central și poate contribui la îmbunătățire performanței fizice și mentale.
De asemenea, taurina este implicată în mai multe funcții fiziologice, precum reglarea tensiunii arteriale și a proceselor antioxidante.
Taurina: surse alimentare
Taurina se găsește în mod natural în anumite alimente, având concentrații variabile. Iată câteva surse alimentare de taurină:
Ø Carnea de pește – în special tipurile mai grase, precum somonul, tonul și sardinele;
Ø Carnea de vită – în special organele (inima și rinichii);
Ø Carnea de pui – conține taurină, dar în cantități mai mici comparativ cu peștele și carnea de vită;
Ø Laptele și produsele lactate;
Ø Ouăle – pot conține taurină, mai ales în gălbenuș;
Mai mult, persoanele care îți acceptă cu ușurință vârsta și au atitudine pozitivă față de procesul de îmbătrânire sunt mai rezistente la stres, arată un alt studiu realizat de către o echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Raleigh, Nord Carolina.