Impactul schimbării sezonului asupra afecțiunilor respiratorii: prevenție și tratament

Ce impact are schimbarea anotimpului asupra organismului

Tranziția anotimpului de la vară la toamnă este una dintre cele mai mari schimbări ale anului, din multe puncte de vedere.

Pentru multe persoane, verificarea vremii indică dacă este necesar să aducă o umbrelă sau cât de gros ar trebui să se îmbrace.

Pentru persoanele cu patologii ale tractului respirator sau cu sensibilitate la vremea rece, vremea dictează modul în care pot evita apariția simptomelor.

Temperatura și climatul noului sezon aduc modificări ale mediului ce pot influența sănătatea generală și în special starea sistemului respirator.

Factori de risc

Există două mari categorii de factori ce pot agrava afecțiunile respiratorii, întâlniți toamna: temperatura scăzută și factorii iritanți.

Astfel, sezonul rece și patologia respiratorie sunt puternic conectate, din motive bune.

Patologiile respiratorii sunt de regulă frecvente în rândul adulților de vârsta medie și înaintată, însă pot afecta și tinerii.

Testele de funcționalitate pulmonară sunt cele ce evaluează eficiența inspirului și expirului, capacitatea de efort și rezerva pulmonară.

Cu ajutorul acestora se pot diagnostica două mari categorii de boli respiratorii: osbtructive.

Pacienții cu afecțiuni obstructive au dificultăți în eliminare a aerului din plămâni și căile respiratorii, iar cei cu afecțiuni restrictive nu pot inhala suficient aer. Ambele categorii au inflamația bronșică ca și factor patogenetic comun.

Efectele temperaturii scăzute

Atunci când scade temperatura atmosferică, aerul devine mai uscat. Astfel nu neapărat frigul va avea impact asupra căilor respiratorii, cât umiditatea scăzută a aerului.

În mod natural, căile respiratorii superioare și inferioare sunt căptușite cu un strat subțire de fluid, acesta având rol lubrifiant, protector și hidratant pentru țesutul bronșic.

Atunci când inhalam un aer mai uscat decât în mod normal, acel strat de fluid se evapora mai repede decât în mod normal, uneori fiind dificil de înlocuit la timp.

Căile respiratorii ,,se usucă’’ astfel, pierzându-și protecția și devenind sensibile la factorii iritanți.

Un țesut iritat se va inflama mai ușor, iar bronșiile inflamate vor declanșa și înrăutăți simptomatologia unora dintre cele mai frecvente patologii respiratorii: astmul bronșic și bronhopneumonia obstructiva cronica (BPOC).

Mai mult decât atât, temperatura scăzută și aerul uscat vor crește producția de mucus.

Mucusul este un strat protector al traheei și bronhiilor, însă mucusul produs în exces poate dăuna.

În condiții de temperatura scăzută, mucusul este mai gros decât în mod normal și poate bloca căile respiratorii, crescând riscul de colonizare bacteriană și virală și astfel de infecții respiratorii diverse.

Efectele factorilor iritanți

Pentru multe persoane sănătoase, cea mai bună parte a venirii toamnei o reprezintă multitudinea de mirosuri plăcute: miros de aer rece, miros de mere și scorțișoară, miros de lemn ars și de recoltă.

Din păcate însă, pacienții cu afecțiuni respiratorii cronice sau recurente nu vor beneficia pe urma acestor arome noi.

Odată cu obiceiurile noului sezon, crește multitudinea de factori potențial alergeni si iritanți: praf, particule de îngrășământ, fum, iarbă uscată, poluanți etc.

Combinația dintre acești factori și aerul uscat și rece poate induce constricție bronsică și inflamația căilor respiratorii și a sinusurilor.

Metode de prevenție și tratament

Persoanele sănătoase, fără hipersensibilitate bronșică sau patologii respiratorii diagnosticate, nu ar trebui să aibă probleme semnificative odată cu venirea sezonului rece.

Pacienții cu afecțiuni respiratorii trebuie însă să fie atenți de fiecare dată când petrec timp afară și să se protejeze prin diferite metode.

Există multiple recomandări benefice cu ajutorul cărora vă puteți păstra plămânii și căile respiratorii sănătoase în noul sezon.

Astfel, încercați să:

– Evitați zonele de aer poluat sau de calitate foarte proastă

– Nu mergeți în zonele agricole intense, unde se culege recolta în timpul toamnei

– Evitați fumatul și expunerea la fumatul expirat de către cei din jur

– Nu participați frecvent la focuri de tabără, fumul degajat poate fi un factor iritant bronșic

– Vă vaccinați antigripal, în perioada indicată de către medicul dumneavoastră.

– Păstrați obiceiuri bune de igienă: spălarea mâinilor cu apa și săpun, evitarea mulțimilor și a persoanelor eventual contaminate, alimentație echilibrată

– Rămâneți hidratat pe tot parcursul zilei; scăderea temperaturii ne poate face să renunțăm la obiceiul de a bea apă, sau cel puțin acest lucru devine mai dificil

– Găsiți metode de a vă odihni corespunzător; multe patologii respiratorii pot fi agravate prin oboseală și stres cronic

– Administrați-vă toate medicamentele conform indicațiilor medicului: dacă aveți o afecțiune respiratorie este esențial să rămâneți complicat la tratament și să raportați orice modificări sau efecte secundare

– Acoperiți-vă nasul și gura cu o eșarfă: atunci când temperatura este scăzută, ar fi ideal să nu inhalați direct acel aer rece și uscat. Dacă nu vreți să purtați o mască specială de protecție, o eșarfă dintr-un material moale poate fi de asemenea eficientă.

– Inspirați pe nas și expirați pe gură. Cavitatea nazală conține vase de sânge și mucoasa cu rol în încălzirea și umidificarea aerului înainte ca acesta să pătrundă în căile respiratorii și plămâni. Dacă inspirăm aerul preponderent pe gură, acest efect benefic dispare, iar aerul rece și uscat ajunge nemodificat în căile respiratorii.

– Evitați exercițiile fizice în aer liber. Dacă aveți afecțiuni respiratorii, sportul în aer liber atunci când este frig vă poate dăuna. Datorită creșterii frecvenței cardiace din timpul efortului, creste frecvența respiratorie și cantitatea de aer inhalată, favorizând iritația și inflamația căilor respiratorii.

Astfel, alegeți spațiile închise dar bine ventilate pentru a vă desfășura activitatea fizică aerobică.

– Luați cu dumneavoastră medicație de urgență: dacă utilizați de regulă dispozitive cu medicamente de inhalat, poate fi foarte util să le luați la dumneavoastră atunci când ieșiți la aer liber.

– Verificați vremea: este întotdeauna bine să fiți pregătit pentru a putea preveni simptomele respiratorii. Îmbrăcați-vă corespunzător și concentrați-vă pe păstrarea unui bun sistem imunitar

– Asigurați-vă aportul de Vitamina C. Vitamina C, dar și alte vitamine, sunt esențiale pentru a păstra funcția sistemului imunitar integră.

În special pacienții cu patologii respiratorii cronice au nevoie să evite răceala, gripa și alte infecții, întrucât acestea pot decompensa patologia de fond.

Dacă nu reușiți să vă luați aportul necesar de vitamina C din dieta zilnică, discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilitatea suplimentării.

Concluzie

Schimbarea sezonului și scăderea temperaturii au cu siguranța impact asupra sistemului respirator, în special pentru persoanele cu disfuncții respiratorii cronice.

Există însă multiple metode de a preveni și evita situațiile ce pot declanșa simptomele, precauțiile suplimentare din partea pacienților fiind esențiale.

Sursă