Durerea de maxilar – ce poate fi? (la femei poate indica un atac de cord)

Cei mai mulți dintre noi asociem durerea de maxilar cu probleme la nivelul danturii. Însă nu întotdeauna aceasta este cauza.

Durerea de maxilar persistentă și care nu cedează la analgezice sau antiinflamatoare poate fi semnul unei afecțiuni mai grave, precum o infecție gingivală sau un atac de cord.

Spre deosebire de alte tipuri de dureri articulare, durerea de maxilar poate fi extrem de deranjantă, întrucât folosim maxilari extrem de des, atât pentru a mesteca alimentele și a înghiți, cât și pentru a comunica unii cu alții prin vorbe.

Acest tip de durere poate să ne afecteze și la nivel psihic, mai ales atunci când este intensă sau persistentă, interferând cu activitățile care necesită concentrare.

Durerea la maxilar – 7 cauze posibile

În cele mai multe cazuri, durerea din zona maxilarului este provocată de o afecțiune orală sau de probleme ale danturii. Însă ea poate indica și alte boli, precum o durere cronică de cap.

La femei, durerea de maxilar poate să apară în timpul unui atac de cord.

1. Carii și boli gingivale 

Durerea de maxilar se poate datora unor carii dentare netratate. Gingivita sau boala paradontală poate provoca dureri la nivelul maxilarului din cauza gingiilor infectate inflamate și sângeroase.

Experții recomandă perierea danturii de două ori pe zi, sau după fiecare masă, precum și folosirea unei ațe dentare pentru a preveni apariția bolilor gingivale. Dacă aveți un risc crescut de afecțiuni paradontale, este indicat să mergeți la stomatolog măcar o dată pe an.

Fumatul, administrarea unor medicamente (ex. medicamente chimioterapie),diabetul și sarcina cresc riscul apariției afecțiunilor gingivale.

2. Abcesul dentar

Unele dureri de maxilar se pot datora unui abces dentar care poate fi depistat printr-o radiografie dentară. Acesta poate fi la rândul lui cauzat de carii sau de probleme ale gingiilor.

Abcesul dentar provoacă durere, roșeață și umflarea zonei afectate. Totodată, persoana afectată are un gust neplăcut în gură. Nu amânați vizita la stomatolog dacă suspectați că aveți un abces dentar. Dacă acesta nu este tratat corespunzător, poate cauza dureri de maxilar severe, crescând riscul unei infecții la nivelul mandibulei.

3. Disfuncția articulației temporomandibulare

Dacă durerea de maxilar este atât de puternică încât nu puteți deschide gura, este posibil să suferiți de o disfuncție a articulației temporomandibulare (ATM), care afectează articulația dintre maxilar și mandibulă.

Această boală provoacă o durere de maxilar care radiază până la față, provocând rigiditate la nivelul maxilarului și sunete (ca un clik) la deschiderea gurii.

Durere cauzată de ATM poate fi atenuată cu ajutorul antiinflamatoarelor sau a compreselor calde aplicate pe maxilar. Medicul poate prescrie și un antidepresiv.

4. Scrâșnitul din dinți

Unele persoane au obiceiul de a crâșni din dinți atunci când sunt stresate, fără să conștientizeze gestul lor. De multe ori, crânitul dinților are loc în somn. În termeni medicali se numește bruxism.

Acest tip poate duce în timp la afectarea smalțului care protejează straturile interioare sensibile ale dinților sau chiar la uzarea și măcinarea dinților.

Persoanele cu bruxim sever pot experimenta dureri de maxilar sau pot dezvolta disfuncția articulației temporomadibulare. Dacă durerea de maxilar radiază spre urechi și este însoțită de dureri de cap și sensibilitate dentară, este posibil să suferiți de bruxism.

Medicul poate recomanda pacientului să poartă o gutieră în timpul nopții, care să îl protejeze de scrâșnitul involuntar sau necontrolat.

5. Nevralgia de trigemen

Nervul trigeminal controlează senzațiile feței și mișcarea mușchilor în timpul mestecării alimentelor. Inflamarea acestui nerv poate cauza durere la nivelul maxilarului sau în alte zone ale capului.

Persoanele cu nevralhia de trigemen acuză dureri de maxilar foarte mari, uneori insuportabile. „Național Institutes of Neurological Disorders and Stroke” descrie navralgia de trigemen ca o senzație de arsură extremă, sporadică și bruscă, sau ca o durere facială care survine ca un șoc.

Cel mai des apare din cauza compresiei nervului trigeminal provocate de un vas de sânge. În cazuri mai rare, afecțiunea poate fi cauzată de scleroză multiplă sau o tumoare pe creier.

Dacă durerea de maxilar pe care o aveți este acută și bruscă și cuprinde și fața, mergeți la medic. Acesta poate prescrie medicamente antispaspmpdice și anticonvulsivante pentru controlul simptomelor. Unele persoane găsesc ușurare a durerii în urma unor injecții cu Botox. Pacienții cu nevralgie de trigemen severă pot avea nevoie de o intervenție chirurgicală.

6. Osteonocroza maxilarului

Unele persoane care suferă de osteoporoză pot lua bisfosfonați, medicamente care previn descompunere oaselor. Aceste pastile pot afecta maxilarul și cauza un efect secundar rar – osteonecroza maxilarului (infecția și descompunere mandibulei).

Din acest motiv, persoanele care iau bisfosfonați sunt sfătuite să întrerupă tratamentul după 3-5 ani. Însă osteonecroza maxilarului este un efect secundar foarte rar, în timp ce fracturile cauzate de osteoporoză sunt mai frecvente. Înainte de a întrerupe tratamentul pentru osteoporoză, pacienții trebuie să întrebe medicul. Dacă apar dureri la maxilar, durere facială, umflătură, amorțire sau pierderea dinților, semnalați aceste simptome medicului.

7. Atac de cord

Durerea de maxilar le-ar putea avertiza pe femei că trec printr-un atac de cord. La femei, atacul de cord nu provoacă întotdeauna simptomele clasice de durere în piept (care radiază spre umăr, sau scurtarea respirației), ci simptome atipice, precum durere de maxilar, oboseală extremă, anxietate și transpirații reci.

Dacă suferiți de hipertensiune arterială sau diabet, aveți un nivel crescut de colesterol sau obezitate, fumați sau aveți alți factori de risc de atac de cord, acordați atenție acestui simptom: durerea de maxilar.

Sursă