Milenialii și Generația X sunt expuși unui risc mai mare pentru 17 tipuri de cancer, conform unui studiu recent

Între mileniali și Generația X există unele diferențe generaționale notabile. Pentru început, Generația X (născuți între 1965 și 1980) a venit pe lume în perioada apariției telefoanelor mobile, internetului și rețelelor sociale. În schimb, majoritatea milenialilor (născuți între 1981 și 1996) au crescut într-o perioadă în care aceste lucruri erau deja parte din viața de zi cu zi. Cu toate acestea, cercetări recente arată că aceste două generații au ceva îngrijorător în comun: sunt expuse unui risc mai mare pentru 17 tipuri de cancer.

Un studiu publicat în The Lancet Public Health a analizat date de la peste 23 de milioane de pacienți diagnosticați cu 34 de tipuri de cancer și peste 7 milioane de persoane care au murit din cauza a 25 de tipuri de cancer. Datele, provenite de la Asociația Nord-Americană a Registrelor Centrale de Cancer și de la Centrul Național de Statistică a Sănătății din SUA, au inclus adulți cu vârste între 25 și 84 de ani, din perioada ianuarie 2000 – decembrie 2019. Cercetătorii au calculat apoi ratele de incidență și mortalitate a cancerului în funcție de anul nașterii participanților, separați pe intervale de cinci ani, din 1920 până în 1990.

Dintre cele 34 de tipuri de cancer studiate, la 17 dintre ele s-a observat o creștere a diagnosticelor la rândul unei demografii mai tinere (care includea mileniali și Generația X) comparativ cu generațiile mai în vârstă.

Cele 17 tipuri de cancer la care sunt mai expușii milenialii și cei din Generația X

  1. Cancerul gastric
  2. Cancerul intestinului subțire
  3. Cancer de sân cu receptor de estrogen pozitiv
  4. Cancerul ovarian
  5. Cancerul de ficat și duct biliar intrahepatic la femei
  6. Cancerele orale și faringiene neasociate cu HPV la femei
  7. Cancerul anal
  8. Cancerul de colon și rect
  9. Cancerul corpului uterin
  10. Cancerul de vezică biliară și alte tipuri de cancer biliar
  11. Cancerul de rinichi și pelvis renal
  12. Cancerul pancreatic
  13. Mielomul
  14. Cancerul gastric non-cardia
  15. Cancerul testicular
  16. Leucemia
  17. Sarcomul Kaposi, care afectează mucoasa vaselor de sânge și a vaselor limfatice la bărbați.

  Cel mai semnificativ, rata de cancer pancreatic, renal și al intestinului subțire la persoanele născute în 1990 a fost de aproximativ două până la trei ori mai mare decât la cei născuți în 1995, atât la bărbați, cât și la femei, iar pentru cancerul de ficat la femei.

De ce milenialii și Generația X ar putea fi expuși unui risc mai mare pentru aceste tipuri de cancer? Creșterea aceasta este probabil cauzată de expunerea timpurile la un factor de mediu sau la mai mulți factori, care, odată identificați sperăm că pot fi modificați și eliminați, explică hematologul și oncologul Dr. Nelly Awkar-Lazo.

Sursă