Apariția polipilor endometriali – Implicații clinice și tratamente inovatoare

Prezența unui polip endometrial (o creștere în exces a endometrului) este una dintre cele mai frecvente cauze ale sângerării uterine anormale. La femeile cu polipi endometriali apar adesea sângerări între menstruații, sângerări neobișnuit de abundente în timpul menstruației. Sângerări anormale pot fi și acelea după actul sexual, sau după menopauza.

Infertilitatea poate fi de asemenea un simptom clar. Imposibilitatea unei femei de a rămâne gravidă poate fi cauzată de prezența polipilor endometriali. Aceștia pot fi asimptomatici, sau pot provoca uneori dureri surde în abdomen și în spate, care se aseamănă cu crampele menstruale.

Polipii endometriali pot fi diagnosticati la femei, la toate vârstele și au un impact asupra fertilității. Incidența lor maximă este între vârsta de 40-49 de ani, arată un studiu din 2023. Apariția lor a fost asociată cu:

  • hiperplazia endometriala monoclonala;
  • supraexpresia aromatazei endometriale;
  • diferite mutații genice.

Majoritatea polipilor endometriali sunt benigni, deci se pot trata. În general, tratamentul pentru polipi depinde de simptomele produse de ei și de riscul individual de cancer uterin. Tratamentul poate include medicamente care mențin echilibrul hormonal, sau poate presupune îndepărtarea polipilor.

Modificările maligne ale acestor leziuni sunt puțin frecvente la femei și asociate cu un tip de cancer, numit carcinom seros. Asta se întâmplă mai ales la polipii endometriali simptomatici, mai mari. Totuși, experții spun că transformarea malignă poate să apară în 0-13% din cazuri, ea fiind legată de înaintarea în vârstă și menopauza. Frecventă polipilor endometriali maligni a crescut la femeile cu vârsta peste 65 de ani.

Polipul endometrial poate fi depistat prin histeroscopie, la o clinică de specialitate; mai multe aspecte despre tratamentul și impactul lui asupra fertilității.

Femeile care observă că au sângerări vaginale anormale o perioada de câteva luni, ar trebui să facă o evaluare medicală la o clinică de fertilitate și embriologie. Uneori sunt suficiente doar examinări cu ultrasunete, însă există și cazuri în care este necesară o biopsie endometrială și un examen histologic pentru a descoperi un carcinom endometrial, ce are componente de carcinom seros, în asociere cu fragmente de polip endometrial.

În majoritatea cazurilor însă, polipul endometrial este diagnosticat prin histeroscopie sau prin ecografie transvaginală. Histeroscopia este o metodă bună și pentru extragerea polipului endometrial. Chiuretajul uterin poate ajuta la extragerea unui polip, însă in anumite situații, el poate fi urmat de apariția de sinechii uterine în timpul vindecării cavității uterine.

Un lucru important de știut este acela că polipii endometriali, îndeosebi cei simptomatici, dezvoltați în perioada de postmenopauza și care au dimensiuni mai mari, pot prezența modificări maligne.

Există anumiți factori care pot creste riscul de a avea polipi. De exemplu, vârsta sau modificările nivelului de estrogen ce are loc înainte și în timpul menopauzei. Unele femei ar putea fi expuse unui risc mai mare de a dezvolta polipi uterini, din cauza obezității (apare un nivel crescut de extrogeni sub țesutul subcutanat), a tensiunii arteriale crescute, a medicamentului pentru cancer de sân numit tamoxifen. Alte cauze sunt sindromul Lynch și tratamentele de substituție hormonala cu doze prea mari si aplicate prea mult timp.

Tamoxifenul este un agent antiestrogen nesteroidian, utilizat în tratamentul cancerului de sân, cancerului mamar metastatic (ce are celule canceroase care trec din sân spre alte părți ale corpului), în reducerea incidentei cancerului de sân la femeile cu risc ridicat. Femeile care iau acest medicament ar trebui să fie informate despre anumite riscuri, precum: proliferarea endometriala, cancerul endometrial, hiperplazia endometriala, sarcoamele uterine.

La 36% din cazuri (femei care fac un tratament cu tamoxifen) poate apărea riscul de a dezvolta polipi uterini. Cele mai multe studii arată că femeile aflate în postmenopauza care iau tamoxifen au un risc crescut de cancer uterin. Despre femeile cu cancer de sân, care iau acest medicament, s-a spus ca au beneficii mari oferite de această terapie. Aplicarea ei timp de 10 ani poate reduce riscul de recidiva și de mortalitate a cancerului de sân.

Sursă