Puterea gândirii pozitive – cum să o dobândești
Tu știi cât de mare este puterea gândirii pozitive? Pare un lucru lipsit de importanță, însă modul în care gândim, ne raportăm la lucrurile din jur și felul în care le simțim are un impact semnificativ asupra sănătății noastre.
Gândurile au capacitatea de a transmite stări pozitive sau negative, atât în organismul nostru, cât și celor din jur.
Gândirea pozitivă și sănătatea
Persoanele cu o gândire sănătoasă au de regulă un statut mai bun al sănătății. Acest lucru nu înseamnă însă că sunt complet imune la boli. Cel puțin din punct de vedere mental și spiritual, viața lor este mult mai frumoasă și mai ușoară.
O gândire optimistă va transmite emoții bune în corp, ceea ce înseamnă mai puțin stres, mai puțină frică și o pavăză mai bună împotriva depresiei, a deznădejdii și a atacurilor de panică.
Chiar și numai pentru aceste efecte, gândirea pozitivă ar putea fi considerată un instrument de îmbunătățire sau menținerea a sănătății și prevenirea bolilor.
Puterea gândirii pozitive asupra inimii
Gândirea pozitivă este în mod deosebit benefică pentru inimă.Cel puțin așa reiese dintr-un studiu realizat de experții de la Johns Hopkins Medicine.
Studiul lor a arătat că persoanele cu un istoric familial de boli cardiovasculare dar cu o gândire optimistă, aveau un risc mai mic de a suferi un atac de cord sau un alt eveniment cardiovascular în următorii 5-25 de ani.
Aceste rezultate au fost similare și în cazul pacienților cu un istoric cardiovascular în familie și un risc crescut de boli coronariene. Cei cu o gândire pozitivă avea un risc cu 13% mai mic de a suferi un eveniment coronarian sau un atac de cord, comparativ cu pacienții cu o gândire negativă.
Autorii au stabilit condițiile unei gânduri pozitive sau negative folosind un instrument de sondaj pentru măsurarea nivelurilor de:
- veselie
- energie
- anxietate
- satisfacția față de sănătatea sau viața lor în general
Nu se știe încă mecanismele prin care atitudinea pozitivă în viață este asociată cu o sănătate cardiovasculară mai bună. Cercetătorii cred însă că persoanele pozitive au parte de o protecție mai mare împotriva efectelor dăunătoare ale stresului, în special împotriva inflamațiilor.
Un alt posibil răspuns ar fi acela că speranța și starea pozitivă îi ajută pe oameni să ia decizii mai bune și să se axeze mai mult pe obiective de termen lung.
În schimb, studiile au demonstrat că emoțiile negative slăbește răspunsurile sistemului imunitar.
Cert este că legătura dintre pozitivism și sănătate este destul de puternică. Câteva studii au descoperit că atitudinea pozitivă îmbunătățește rezultatele în bolile creierului: leziuni cerebrale, accident vascular cerebral și tumori cerebrale.
Cum poți deveni mai optimist
Fiecare dintre noi putem ști ce fel de persoane suntem: pozitive sau negativiste. Noi credem că așa ne naștem, fie mai optimiste, fie mai pesimiste. Nu există însă nimic pe care-l putem face pentru a deveni mai „pozitivi”?
Ba da! Gândirea pozitivă se și cultivă, nu doar te naști cu ea. Iată câteva metode prin care poți dobândi o perspectivă mai veselă asupra vieții:
Zâmbește mai mult!
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Kansas, zâmbetul reduce ritmul cardiac și nivelul tensiunii arteriale în timpul unei situații stresante. Chiar și zâmbetul fals ajută. Așadar, puțin umor în viața ta nu-ți poate face decât bine!
Vezi partea bună a lucrurilor!
Ori de câte ori te nemulțumește ceva, gândește-te la aspectele pozitive. De pildă, dacă ești în trafic și aștepți la o coadă infernală, profită de această pauză și relaxează-te. Ascultă ceva util. Fii recunoscător că ești sănătos, că ai o mașină etc.
Traficul oricum nu-l poți schimba. Nu te lăsa iritat de lucrurile pe care nu le poți controla!
Fii mai flexibil!
Prin acest îndemn te sfătuim de fapt să devii mai maleabil și la elastic în situațiile negative. Acest lucru te va ajuta să te adaptezi mai ușor la stres. Păstrează relații bune cu toți cei din jur. Acceptă orice schimbare vine în viața și fii sigur că poți învăța ceva bun din orice experiență.
În loc să te îngrijorezi peste măsură vizavi de anumite probleme, încearcă pur și simplu să le rezolvi. Nu aștepta să le soluționeze alții sau să dispară de la sine.
Sursă