Roșiile, elixirul tinereții. Iată de ce este atât de benefic consumul acestora

Roșia (Solanum lycopersicum) este o plantă originară din America de Sud Prima roșie s-a copt acum 3000 de ani, sub soarele fierbinte al Anzilor Cordilieri din Peru. Primii care au cultivat această plantă în propriile grădini au fost mayașii, iar de la aceștia, cultura roșiilor s-a tot răspândit, ajungând ca zilele noastre tomatele să fie consumate de toate popoarele.

Studii efectuate pe mii de consumatori de roșii au scos la iveală beneficiile acestei plante asupra organismului uman, rezultatele fiind uluitoate, căci roșia, prin conținutul său, a reușit să prevină sa să vindece boli a căror vindecare a fost mult doar o speranță.

Dintre vitaminele conținute de roșii, cele mai importante sunt vitamina A (importantă pentru ochi și pentru procesele endocrine), complexul B (B1,B2,B5,B6 – protectoare ale sistemului nervos, sistemul osos și metabolismului), vitamina C (necesară sistemul cardiovascular, sistemului nervos și endocrin), vitamina E (vitamina tinereții și a fertilității) și vitamina K (importantă pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sângelui).

Apoi, roșiile mai conțin cantități însemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu și seleniu, precum și acizi organici, aceștia din urmă având un rol important pentru sistemul digestiv. De asemenea, roșia reprezintă cea mai bogată sursă naturală de licopen, substanța ce îi conferă culoarea roșie. Don păcate, licopenul nu poate fi produs de organismul uman, astfel că singura sursă o reprezintă hrana.

Roșiile conțin acid folic, important în hematopoieză (fabricarea globulelor roșii), contribuind astfel la combaterea anemiei și la eliminarea homociesteinei, un aminoacid al cărui metabolism este dependent de complexul vitamina B. Un nivel crescut de homocisteină sporește riscul bolilor cardiovasculare, mai ales riscul infarctului miocardic, al accidentelor vasculare cerebrale precum și al bolilor vasculare ale membrelor.

Homocisteina este implicată și în evoluția aterosclerozei, boală provocată de acumularea de grăsimi (colesterol) în pereții vaselor, care astfel își pierd elasticitatea și își micșorează lumenul (interiorul). În consecință, la țesuturile pe care acestea le irigă nu mai ajung suficienți nutrienți și oxigen. Se produce ischemia (cauza infarcturilor miocardice, cerebrale, pulmonare etc.) și degradarea țesuturilor.

Tomatele acționează pozitiv asupra majorității organelor, combătând numeroase afecțiuni:

Pentru a beneficia din plin de calitățile miraculoase ale roșiilor, trebuie să căutăm roșiile de grădină, de culoare foarte intensă, închisă. Acestea sunt mai bune și conțin mai mulți fitonutrienți, precum licopenul. Fitonutrienții din roșii devin mai concentrați dacă acestea sunt preparate sub formă de sos sau pastă și mai ușor absorbabili dacă asociem roșiile cu ulei de măsline. Salatele de roșii trebuie consumate imediat după preparare. O salată pregătită cu mult înainte de masă își pierde din proprietățile nutritive.

Sucul de roșii se recomandă a fi băut tot timpul anului, dar mai ales când poate fi preparat în casă, din roșii proaspete. Cantitatea optimă de suc de roșii este de 300 ml pe zi. Curele cu suc de roșii se fac timp de 3-4 săptămâni, câte trei pahare pe zi, pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Pentru a beneficia din plin de cură, este bine să combinăm roșiile cu produse complementare. Astfel, în afecțiuni hepatice este indicat să consumăm suc de roșii amestecat în cantități egale cu suc de morcov.

Se beau trei căni cu suc proaspăt pe zi, cu 35-40 de minute înainte de masă. Pentru tratarea reumatismului, se combină sucul de roșii cu sucul de țelină în proporții egale. Sucul proaspăt de roșii este indicat tuturor și pentru proprietățile de detoxifiere a organismului. Prin conținutul ridicat de pectină, roșiile absorb toxinele de la nivelul intestinelor.

În cazul fumătorilor, consumul de suc de roșii reduce considerabil efectele nocive ale tutunului. El diminuează acțiunea negativă a gudronului din fumul de țigară asupra sângelui, acțiune extrem de nocivă, care determină apariția diverselor boli. Cercetătorii au descoperit că și bolile de ochi sunt mai rar întâlnite la persoanele care au o dietă bogată în antioxidanți, mai ales la cei care consumă suc de roșii în cantități importante.

Porția ideală pentru un adult este de 150-200 de grame de salată de roșii pe zi. Salata trebuie preparată numai cu ulei presat la rece ( de măsline sau floarea-soarelui ), deoarece numai în prezența grăsimilor pe care le conține uleiul, substanțele importante din roșie por fi asimilate de organism. Este important de știut că licopenul este solubil în grăsimi, făcând să fie mai bine absorbit atunci când este consumat împreună cu uleiuri.

Efectele benefice ale roșiei nu se distrug prin fierbere. Produsele ambalate din tomate procesate la cald, cum ar fi sucul de roșii, ne pot da de 6 ori mai mult licopen decât cantitatea echivalentă de tomate proaspete.

Explicația căldura degajată în timpul procesării distruge zidul de celule, permițând ca licopenul să fie mai bine absorbit în tubul digestiv.

Sursă