Propolis – Cel mai puternic medicament oferit de natură – Află cum să prepari tinctura de propolis

Mai înainte de a vorbi despre tinctura de propolis, trebuie să stabilim cu exactitate ce este propolis, așa vom înțelege mai ușor ce proprietăți are și cât de benefic este pentru sănătatea noastră.

Așadar propolisul sau cleiul de albine, este practic o substanță rășinoasă foarte aromată, colectată de harnicele albine din mugurii și axilele anumitor copaci ca frasinul, de pe scoarța plopilor, mestecenilor, castanilor, salciilor, aninilor și pe care îl folosesc pentru acoperirea pereților interiori din stup, pentru astuparea eventualelor găuri și crăpături ale stupului, la lipitul fagurilor și la astupatul dăunătorilor care intră în stup și sunt uciși.

Albinele produc propolisul pentru apărarea stupului împotriva mucegaiurilor și a microbilor, deci este un protector împotriva bolilor ce pot pătrunde în stup.

Are proprietăți terapeutice antivirale, anestezice, analgezice, antitoxice antiinflamatorii, antimicotice și bactericide, conține un complex de antibiotice vegetale de care organismul nostru are nevoie.

Această tinctură de propolis o putem găsi gata preparată în magazinele de specialitate, însă dacă aveți posibilitatea și dorința de a vă prepara produsul acasă, este foarte simplu și ușor de preparat.

Iată la ce ne ajută tratamentele cu tinctură de propolis

Cum preparăm tinctura de propolis

Într-un borcan cu capac vom pune 15 linguri rase de propolis, peste care vom turna 400 ml, de alcool de 90 de grade, vom închide borcanul și-l vom lăsa la macerat timp de 14 zile însă vom agita borcanul zilnic ca amestecul să se facă corespunzător.

După 14 zile vom filtra și turnăm tinctura rezultată în recipiente mici. Tinctura de propolis nu se administrează cu apă deoarece aceasta în contact ci apa se va întări devenind insolubilă ceea ce va face ca să treacă prin organism fără efecte, așa că pentru uz intern se va administra sub formă de picături puse pe puțină pâine uscată.

Sursă