Înlocuiește uleiul cu combinații naturale de legume

Uleiul vegetal este un produs tot mai prezent în alimentația noastră de câteva zeci de ani, care înlocuiește aproape exclusiv grăsimile de origine animală (untură sau unt), folosite de strămoșii noștri pentru gătit.

Înlocuiește uleiul cu combinații naturale de legume

Sunt numeroase studii care arată pericolele consumului zilnic de ulei vegetal, iar multe leagă această tranziție și de numărul tot mai crescut de cazuri de diabet sau alte boli autoimune. Calea cea mai sigură este fie echilibrul, în acest caz consumul moderat de uleiuri vegetale, fie să înlocuiești pe cât posibil orice factor de risc.

Din fericire, în cazul alegerii alimentelor și modul în care le gătim, avem numeroase opțiuni de a înlocui uleiul, de a mânca sănătos, de a găti la abur, la cuptor și în orice mod dorim noi.

Tot ce trebuie să faci este să găsești alternative în care să prepari mâncarea preferată fără prăjire sau uleiuri, iar apoi să le înlocuiești gustul cu ierburi, condimente, sosuri făcute în casă și multe alte combinații delicioase.

Uneori, nu doar modul în care gătești alimentele le dau gust, ci și combinațiile pe care le faci pentru a potența gustul natural, atât de bun în special în cazul legumelor cumpărate din piață sau organice.

Înlocuiește uleiul cu combinații naturale de legume

1 Adaugă bulion sau supă de pui/legume

Fie că alegi să gătești în tigaie sau la cuptor, în funcție de ce preferi dau un gust delicios mâncării. Dacă nu ești fan bulion sau suc de roșii, atunci zeama de la supa de pui sau legume transformă orice legumă sau carne într-un preparat delicios.

Poți prepara mai multă supă, zeama o folosești pentru a găti, iar din legume poți prepara un piure.

2. Combină în recipiente speciale condimentele tale preferate: sare, piper, ierburi aromate, cimbru, turmeric sau curry, paprika, boia, usturoi sau ceapă granulate, etc. Ideal este să le combini separat, în funcție de ce gătești.

Pentru pește poți amesteca sarea și piperul cu ierburi aromate, pentru legume prepară un mix de usturoi, ceapă și condimente, pentru carne boia, paprika, cimbru, etc.

3. Chipsuri delicioase la cuptor

Cel mai iubit lucru la alimentele prăjite, probabil că este textura crocantă. Poți înlocui această textură prin felierea foarte subțire a legumelor.

Pune într-o tavă, în cuptorul preîncălzit la 220⁰C, felii de cartofi, sfeclă roșie, țelină, morcovi și orice altceva îți face cu ochiul, condimentează-le bine și bucură-te de o gustare crocantă, delicioasă și sănătoasă.

Sursă