Ceaiul de soc luptă contra retenției de apă în organism, susține funcțiile sistemului digestiv, detoxifică organismul, calmează durerile articulare
Socul (Sambucus niga L.) este preferat de majoritatea persoanelor datorită gustului său plăcut, ușor aromat. Se folosește în prepararea mai multor băuturi, chiar și unele răcoritoare, însă este un ingredient de bază și pentru infuziile din plante, cu rol curativ.
De-a lungul timpului, florile de soc au fost folosite pentru calmarea durerii, edemului, inflamației, pentru a stimula producția de urină și pentru a induce transpirația. Scoarța a fost folosită ca diuretic, laxativ a induce vărsăturile, arată un studiu din 2014.
În medicina tradițională, sucul de soc ori fructele uscate sunt folosite pentru a trata gripa, infecțiile, durerile de cap, durerile dentare, durerile din zona inimii, cât și pe post laxativ și diuretic.
Florile de soc sunt adeseori fierte cu zahăr, pentru a se obține un sirop dulce, ori sunt infuzate pentru a fi transformate într-un ceai cu numeroase beneficii. De asemenea, florile de soc pot fi consumate și proaspete, în salate.
Beneficiile ceaiului de soc
Ceaiul de soc este recomandat în cazul răcelii, fiind un bun antiinflamator, antioxidant și ajutor pentru sistemul imunitar. Socul poate calma tusea și iritația căilor respiratorii în răceală, gripa și bronșita. Mai mult, poate trata infecțiile bacteriene care afectează sinusurile.
Acțiunile diuretice și laxative ajută în detoxifierea organismului, susțin funcțiile normale ale sistemului digestiv și ale rinichilor. Ceaiul de soc reglează tranzitul intestinal și elimină bacteriile în prevenția infecțiilor urinare și după încheierea tratamentului acestora, dar și ca adjuvant pentru tratamentele afecțiunilor ficatului sau intestinelor.
Ceaiul de soc este util și în cazul dietelor, favorizând eliminarea apei în exces. Lupta cu toxinele, stabilizează metabolismul și favorizează transpirația. Vei scăpa și de efectul de coaja de portocală, dacă bei ceai de soc, în mod regulat, timp de 2-3 luni. Reține, însă: nu urma acest gen de cură decât dacă primești acordul medicului tău curant sau al unui medic fitoterapeut.
Pe lângă toate aceste beneficii, ceaiul de soc se remarcă și prin conținutul de antioxidanți și substanțele calmante din compoziția sa. Poate calma și inflamațiile articulare sau durerile de cap, dacă nu aveți alt remediu la îndemână.
Cum se prepară ceaiul de soc
Dacă vrei să încerci acest remediu, poți prepara o infuzie (ceai din flori de soc ). Folosește o linguriță de flori o cană cu apă clocotită. Lasă să se infuzeze și strecoară apoi lichidul. Acest ceai are o ușoară aromă dulce, dar dacă dorești, poți să îl îndulcești, după gust, cu puțină miere. Poți să adaugi în cană și alte plante cu proprietăți medicinale, precum turmericul său scorțișoara, pentru un plus de savoare.
Interdicții și recomandări pentru ceaiul de soc
Îl poți bea cu încredere zilnic, fiindcă are foarte puține efecte secundare. Discuta însă cu medicul tău dacă suferi de afecțiuni cronice, urmezi tratamente medicamentoase sau ești însărcinată.
În anumite cazuri de supradoză sau asociere cu alte plante sau medicamente, ceaiul de soc poate cauza efecte secundare la nivel gastric.
Preparatele obținute din florile de soc au acțiune antitusivă spun specialiștii, cât și o acțiune diuretică și emolientă. Socul ar putea fi un aliat și în cazul infecției sinusurilor. Unii specialiști sunt de părere că socul ar putea să ajute la tratarea sinuzitei, însă rezultatele cercetărilor din domeniu nu sunt foarte clare, întrucât studiile au folosit soc în combinație cu alte plante medicinale, așadar nu se poate spune cu exactitate ca beneficiile în cazul sinuzitei se datorează doar preparatelor din soc.