9 lucruri ciudate pe care le face corpul pentru a ne proteja. Ne ajută 24 de ore pe zi și ne protejează de lucruri care ar putea cauza rău
Corpul nostru este un sistem complex de cicluri și procese biologice care nu sunt întotdeauna ușor de înțeles. Mecanismele de apărare sunt unul dintre ele. Ne ajută 24 de ore pe zi și ne protejează de lucruri care ar putea cauza rău.
Căscat
Scopul principal al căscatului este de a răci creierul, de a ameliora oboseala și tensiunea nervoasă și de a reînnoi aerul din plămâni.
Strănut
De obicei strănutăm când se acumulează prea mulți alergeni, germeni sau praf în nas. Prin strănut, corpul nostru încearcă să scape de „gunoi” acumulat.
Ne întindem
Ne întindem instinctiv dimineața pentru a ne pregăti corpul pentru stresul zilei. În același timp, întinderea îți tonifică mușchii, îmbunătățește fluxul sanguin și pur și simplu îți îmbunătățește starea de sprit.
Sughițul
Când mâncăm foarte repede, înghițind bucăți mari de mâncare o cantitate mare de aer intră în stomac. Corpul nostru încearcă în mod reflex să scape de el, eliminând excesul de aer cu ajutorul sughițului.
Cădere bruscă într-un vis
Îți amintești acel sentiment când începi să adormi și parcă ai fi împins din somn? Toți mușchii tăi se încordează brusc, simți că cazi și te trezești imediat.
Cert este că atunci când corpul adoarme, respirația încetinește treptat, în timp ce ritmul cardiac scade ușor. În acest moment, creierul decide că persoana este pe moarte, așa că dă comandă corpului să iasă urgent din starea de repaus.
Riduri pe degete
Oamenii de știință au reușit recent să stabilească cauza apariției ridurilor pe degete după ce au făcut baie. Am moștenit această caracteristică de la strămoșii noștri. Cert este că era mai ușor să te cațări pe pietre umede cu degetele încrețite. Adică, ridurile sunt concepute pentru a crește aderența mâinilor și picioarelor pe o suprafață alunecoasă.
Pierderea memoriei
Pierderea memoriei apare cel mai adesea după evenimente foarte dificile și dramatice din viața unei persoane, cărora psihicul său nu este capabil să le facă față. Creierul nostru șterge în mod deliberat amintirile noastre cele mai traumatizante pentru a ne proteja.
Piele de găină
Atunci când brusc ni se face frig, corpul să rețină stratul de aer încălzit de corp la suprafața pielii prin ridicarea firelor de păr. Numim acest fenomen pielea de găină. Pielea de găină poate apărea și din emoții puternice - frică sau încântare.
Lacrimi
Pe lângă faptul că lacrimile ajută la îndepărtarea obiectelor străine ( praf, resturi ) din ochi, ele sunt și un mecanism de „apărare emoțională”. Oamenii de știință spun că în momentele de suferință emoțională intensă, corpul nostru creează o sursă nouă, puternică de iritare, pentru a ne distrage atenția de la durerea pe care o trăim.
Acestea sunt doar câteva motive pentru care ar trebui să fim recunoscători organismului nostru, pentru că în fiecare minut lucrează din greu să ne protejeze din toate puterile. În situații dificile, uneori trebuie să ne relaxăm și să lăsăm corpul nostru să rezolve singur problemele.