Pastă din hrean, miere și cuișoare pentru dureri în gât – leac rusesc

Această pastă de hrean cu miere și cuișoare este un remediu rusesc pentru durerile în gât.

Rețeta este recomandată de dr. Irwin Zimet, specialist în afecțiunile respiratorii.

Toate cele trei ingrediente au beneficii proprii în ceea ce privește combaterea patogenilor, virusurilor și creșterea imunității la astfel de infecții. Combinarea lor într-un singur preparat le sporește efectele.

Hrean și cuișoare – rețetă

Ingrediente

  • 4 linguri de hrean ras
  • 4 lingurițe de cuișoare măcinate
  • 4 lingurițe de miere

Mod de preparare

Curățați hreanul și spălați-l bine. Dați-l prin răzătoarea cu găuri mici. Transferați-l într-un borcănel.

Măcinați cuișoarele prin râșnița electrică de cafea. Adăugați pulberea peste hrean și turnați mierea.

Amestecați bine. Puneți capacul și păstrați amestecul în frigider.

Mod de administrare

Pasta poate fi consumată ca atare, câte 1 lingură odată, de mai multe ori pe zi. Sau se poate dilua într-o cană cu apă. Se consumă treptat, cu înghițituri mici.

Acest amestec poate fi folosit și ca soluție pentru gargară.

Beneficiile ingredientelor din rețetă

Ingredientul principal din această mielită este, evident, rădăcina de hrean. Această plantă este deosebit de nutritivă. Conține calciu, fosfor, magneziu, potasiu, vitamina A și vitamina C. 30 g de hrean acoperă 38% din doza zilnică recomandată de vitamina C pentru un adult.

Înainte de a fi întrebuințat în scop culinar, hreanul a fost folosit ca plantă medicinală. Medicii și vindecătorii din vechime îl utilizau pentru durerile în gât și stomac deranjat.

În Evul Mediu, atât rădăcina, cât și frunzele erau prescrise în astm, dureri de dinți, artrită și cancer. Cataplasmele cu hrean ras erau aplicate pe piept în răceli și congestie pectorantă.

Tonicele din hrean erau uzitate ca expectorant în tuse, dureri în gât și răgușeală.

Al doilea ingredient din pasta de mai sus care ajută la reducerea durerii în gât sunt cuișoarele. Acestea conțin compuși fenolici cu caracter antiinflamator, antibacterian și antiviral.

Cuișoarele sunt bogate în ulei esențial cu efect expectorant care ajută la curățarea căilor respiratorii. Cei mai importanți compuși ai acestui ulei sunt eugenolul și acidul galic.

Aceștia calmează durerea în gât, dar și durerea provocată de tusea excesivă. Eugenolul produce în plus un efect de amorțire.

Cuișoarele pot fi mestecate ca atare, în cazul tusei uscate sau a tusei persistente. Luați-le cu puțină sare pentru a atenua inflamația faingelui.

Sursa