Deficit de vitamina A: posibile riscuri
Deficitul de vitamina A poate cauza probleme de sanatate. Acest nutrient este inclus in vitaminele clasificate ca liposolubile, adica se dizolva in grasimi si au nevoie de o cantitate minima de tesut gras pentru a fi stocate in organism.
Vitamina A are mai multe functii esentiale in corpul uman, deoarece este implicata in dezvoltarea vederii si asigura o sanatate buna a ochilor. Pe de alta parte, este un bun antioxidant. Consumul obisnuit reduce riscul de a dezvolta boli complexe pe termen mediu si lung.
Vestea buna este ca este un micronutrient destul de comun intr-o dieta. Alimentele care au culoarea rosie sau portocalie tind sa o contina. Din acest motiv, consumul asiduu al acestor legume asigura un nivel corect al acestei vitamine in organism.
Cu toate acestea, pot aparea cazuri de deficit de vitamina A. Acest lucru se intampla atunci cand urmeaza o dieta foarte saraca in grasimi sau la persoanele care nu mananca o dieta variata. Care sunt consecintele?
Deficitul de vitamina A este legat de bolile neurodegenerative
Vitamina A joaca un rol neuro-protector. Astfel, nivelurile scazute ale acestei vitamine au fost asociate cu o prevalenta mai mare a patologiilor asociate persoanelor in varsta, precum boala Alzheimer, de exemplu. Deficienta acestui micronutrient este legata de o productie mai mare de beta-amiloizi, care sunt compusi legati de dezvoltarea bolilor neurodegenerative, potrivit unui articol publicat in 2017.
ubstantele cu caracter antioxidant reduc riscul bolilor legate de varsta. In acest sens, vitamina A nu face exceptie.
Probleme de vedere asociate cu deficienta de vitamina A.
Unul dintre primele semne de avertizare ale deficitului de vitamina A sunt problemele de vedere. Cea mai frecventa este orbirea nocturna, care se manifesta prin dificultati de adaptare la intuneric.
In cazurile mai agresive de deficienta de vitamina A, se pot dezvolta leziuni asemanatoare ochiului. Cu toate acestea, aceste cazuri sunt foarte rare.
Problemele gastrointestinale produse de lipsa acestei vitamine sunt cele mai tipice. Astfel, diareea este o manifestare frecventa la persoanele care sufera de aceasta problema alimentara.
Acest nutrient are si o influenta asupra sanatatii plamanilor
Fumatorii sau persoanele cu boala pulmonara obstructiva sunt mai susceptibile la deficienta de vitamina A. La astfel de persoane, nivelurile scazute de vitamina A pot duce la un risc crescut de cancer.
Din acest motiv suplimentarea poate fi evaluata in cazuri concrete. Cu toate acestea, ca regula generala, este indicat sa se incorporeze aceasta vitamina printr-o dieta variata.
Alimente care contin vitamina A
Alimentele rosii si portocalii furnizeaza beta-caroteni si vitamina A. Din acest motiv este benefic sa le consumam des in alimentatia noastra.
In plus, laptele, untul si branza sunt surse ale acestui nutrient. Chiar si unele fructe pigmentate precum caise sau mango contin doze bune din aceasta vitamina.
De fapt, daca urmezi o dieta variata, consumand o multime de produse vegetale, este rar sa suferi de o deficienta de vitamina A.
Urmati o dieta sanatoasa si echilibrata pentru a evita deficitul de vitamina A.
Monitorizati nivelul de vitamina A pentru a preveni bolile
Mentinerea unui nivel bun de consum de vitamina A ajuta la reducerea riscului de imbolnavire pe termen mediu si lung. Primele manifestari ale acestui deficit sunt de tip gastrointestinal si vizual. Cu toate acestea, in timp, deficienta de vitamina A poate fi legata de modificari ale sanatatii neuronale si de un risc mai mare de cancer sau boli pulmonare.
In general, suplimentarea acestei vitamine nu este recomandata. La pacientii sanatosi cu o dieta sanatoasa, nu s-a observat niciun beneficiu deosebit. Pe de alta parte, poate fi un tratament eficient la fumatori sau la persoanele care sufera de boli pulmonare obstructive.
In orice caz, este indicat sa includeti frecvent plante rosii pentru a minimiza riscul unui deficit. Nu uitati ca lactatele sunt si o sursa de vitamina A. De remarcat ca, datorita puterii sale antioxidante, aceasta vitamina ajuta la lupta impotriva imbatranirii si a leziunilor cerebrale. De aceea nu trebuie neglijat consumul acestuia.