7 Trucuri pentru a îi împrieteni pe copii cu mâncarea sănătoasă
La începutul diversificării copiii par să mănânce orice sau aproape orice. Testează, încearcă, se joacă cu mâncarea sau mai degrabă cu linguriță, castronul și orice altceva le ajunge în mână. Pe măsură ce cresc, încep să învețe alimentele pe care le văd în farfurie și care nu mai sunt doar o pastă cu fel de fel de legume amestecate.
Vor să știe ce au în farfurie și să facă alegeri conștiente în ce privește alimentația lor. Deși pare devreme, acesta este momentul în care ei învață cum să facă alegerile corecte pentru o viață sănătoasă pe termen lung. Nu este o sarcină ușoară pentru părinți, însă este posibilă cu perseverență, răbdare, dar mai ales creativitate.
Obiceiurile alimentare sănătoase susțin nu numai creșterea fizică, ci și bunăstarea mentală și emoțională. Cercetările au arătat că copilăria timpurile este un moment cheie pentru construirea preferințelor și obiceiurilor alimentare. Dacă un copil dezvoltă obiceiuri alimentare sănătoase încă de când este bebeluș și este diversificat, acestea îl vor ajuta să aibă o sănătate bună pe tot parcursul vieții.
Copii cu dizabilități prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta modele alimentare nesănătoase decât copiii care nu se confruntă cu astfel de probleme de sănătate, atrag atenția specialiștii.
Trucuri la început diversificări
Iată câteva dintre trucurile care îi vor ajuta să facă alegeri sănătoase.
Cumpărați alimentele și gătiți împreună
Vorbiți-le despre alegerile pe care le faceți. Faceți jocul de atenție sau de memorie în piață, denumiți și fructe și culorile lor, cerul e limita în materie de jocuri. Copiii sunt foarte inventivi, este de ajuns să dați tonul!
Fiți sinceri!
Nu de puține ori, părinții ascund alimente care nu sunt acceptate de cel mic prin piureuri sau alte preparate. Deși poate fi o soluție de moment, pe termen lung nu va funcționa. Oferiți-le legume și fructe variate, atât gătite, cât și crude, tăiate în diverse forme. Copiii iubesc alimentele crocante, așa că puteți încerca grisinele din morcov, castravete sau ardei, buchețele de conopidă sau broccoli etc.
Țineți fructele și legumele la vedere
În funcție de vârsta copilului lasă la îndemână gustări pe care și le poate lua singur: fructe și legume spălate, curățate și tăiate (când este cazul).
Inventați jocuri
Uneori copiii au nevoie de o motivație puternică pentru a încerca ceva sau un aliment pe care nu l-au mai mâncat de mult. De exemplu, puteți fi uriași vegetarieni care preferă buchețele de broccoli, de exemplu.
Inventați denumiri haioase
Dacă morcovul nu reprezintă o atracție, Morcovul cu Super Puteri pentru Vedere va stârni curiozitatea. Lăsați-vă imaginația să zboare și implicați-i și pe care copii în procesul de creație.
Fiți perseverenți
Copiii ne sunt un exemplu perfect de perseverență. Se spune că pot rezista tentației de a gusta dintr-un aliment nou chiar și de 20 de ori. Curiozitatea le este caracteristică, de asemenea. De aceea, este important să vadă alimentul respectiv pe masă, fără să simtă presiune de a mânca ceva ce nu își doresc, desigur.
Hrăniți-le curiozitatea
Învățați împreună despre alimente și rolul lor, citiți-le lucruri interesante despre fructe și legume și povești.
Cum menții interesul pentru mâncarea sănătoasă
După diversificare, este important să continui să-i oferi copilului alimente sănătoase.
Implică-ți copilul în planificarea meselor
Implicarea copiilor în planificarea meselor, cumpărăturile și pregătirea preparatelor îi ajută să dezvolte un sentiment de proprietate și curiozitate față de mâncare. De asemenea, îți oferă și ție, dragă mamă, ocazia de a vorbi despre alimentația sănătoasă.
În funcție de vârsta lor, ai putea să-ți faci copiii să:
* pună masa
* paseze legumele sau să frământe un aluat
* cântărească ingredientele uscate și lichide
* își facă singuri gustarea pentru școală
Evită să folosești alimentele pe post de recompensă
Este tentant să oferi o recompensă pentru a influența comportamentul unui copil. Cu toate acestea, aplicarea acestei metode poate încuraja obiceiurile alimentare nesănătoase. În schimb, încearcă să utilizezi recompense care susțin sănătatea, cum ar fi o excursie în parc sau ceva timp suplimentar pentru ca al tău copil să se joace cu prieteni, de exemplu.
Pune accentul pe sănătate
Vrei ca al tău copil să se gândească la mâncare ca la lucrul care îi oferă nutrienți pentru a rămâne sănătos, nu la ceva îl poate folosi a-și schimba aspectul, de exemplu? Când vorbești despre mâncare, concentrează-te de importanța alimentelor pentru susținerea energiei, a creșterii și a sănătății generale, mai degrabă decât pe aspect sau greutate. Cultivă o mentalitate care pune accent pe consumul de alimente ca combustibil pentru ca organismele lor să prospere.
Învață-ți copilul că mâncarea nu este nici „bună”, nici „rea”
Încearcă să-l faci pe al tău copil să înțeleagă că dietă echilibrată include o varietate de alimente, iar dulciurile sunt permise, atâta vreme cât sunt ocazionale. Încearcă să eviți să etichetezi alimentele drept „interzise” sau să creezi un sentiment de vinovăție sau rușine în legătură cu mâncarea.
Fii un model pentru el
Copiii învață urmărindu-le și imitându-și părinții. Așadar, fă tot ce poți pentru a fi un exemplu bun. Este posibil ca propria ta dietă să nu fie perfectă – dieta nimănui nu este! Dar depunând eforturi pentru a mânca mai sănătos, le vei arăta copiilor că îți prețuiești sănătatea și că ești dispus să iei măsuri pentru a o îmbunătăți.
De asemenea, este important să fii conștient de modul în care vorbești despre propriul tău corp. Încearcă să eviți să folosești cuvinte sau expresii negative pentru a te descrie și concentrează-le pe a vorbi despre modul în care mâncarea îți oferă energie și poate menține sănătos.
Învață-i pe copii să recunoască mâncarea sănătoasă
În agitația zilelor pe care le avem, este ușor să uităm cât de importantă este alimentația copiilor noștri. Chiar dacă majoritatea părinților sunt de acord cu privire la beneficiile legumelor și proteinelor sănătoase, toate celelalte lucruri par să provoace o mare dezbatere printre ei. Ar trebui să bea suc de fructe? Dacă da, cât? Zahărul este în regulă cu moderație?
Vestea bună este că regula de bază când vine vorba despre hrănirea copiilor este simplă:
* Cel mai elementar mod de a testa dacă un copil ar trebui să mănânce „ceva” este de a determina dacă este de fapt un aliment sau nu.
* Orice „aliment” care poate sta pe un raft și nu se descompune timp de un an este probabil să nu fie potrivit pentru consum. (Încearcă asta cu o salată și vezi ce se întâmplă!) Această listă „non-alimentară” ar include, de asemenea, orice produs care conține uleiuri hidrogenate (arahide, soia, semințe de bumbac, canola etc.), orice conține glutamat monosodic, orice conține sirop de porumb bogat în fructoză, orice conține îndulcitori artificiali și orice conține cereale procesate.
Practic, acest lucru elimină toate fast-food-urile, alimentele care se pot prepara la microunde și majoritatea băuturilor, în afară de apă.
Ce nu ar trebui să lipsească din alimentația copiilor
Proteinele
Proteinele (aminoacizii) sunt folosiți în fiecare funcție a corpului și sunt absolut vitale atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Carnea, în special, oferă proteinele de care copiii au nevoie pentru o creștere adecvată. Copiii au nevoie de surse de proteine netratate, fără substanțe chimice. Consumul regulat și zilnic de carne de vită, pui, curcan și ouă bio va asigura satisfacerea nevoilor de proteine ale copiilor.
Legume și fructe
Chiar dacă fructele conțin zahăr natural, fructoza în cantități mari (chiar și din fructe) poate fi dăunătoare. În plus, copiii vor alege, de obicei, fructele în locul legumelor, dacă au posibilitatea de a alege.
Fructele cu conținut mai mare de zahăr care trebuie consumate cu moderație sunt: merele, portocalele/alte citrice, pepenii, mango-ul, papaya, perele, rodiile, piersicile. Fructele uscate (prune uscate, stafide, curmale, merișoare uscate etc.) au, de asemenea, mai multe zahăr și sunt de obicei oferite sub formă de batoane energetice naturale.
Grăsimi sănătoase
În timp ce unii părinți, cu cele mai bune intenții, restricționează grăsimile în dieta copiilor lor pentru a preveni creșterea lor în greutate, o dietă restricționată în grăsimi la copii poate duce la probleme de sănătate, precum și la deficiență de vitamine. Grăsimile alimentare transportă vitaminele necesare A, D, E și K în țesuturi și permit absorbția. Laptele matern, considerat cel mai complet aliment pentru bebeluși și copii mici, conține peste 50% grăsimi totale și 40-50% grăsimi saturate.
Lipsa grăsimilor dietetice necesare, în special a grăsimilor saturate, poate determina reducerea învelișului de mielină care acoperă celulele creierului copiilor, provocând impulsuri rapide în creier.
Copiii sub 14 ani au nevoie, în special, de cantități adecvate de grăsimi (inclusiv grăsimi saturate) și acest aport ar trebui să cuprindă 30% din dieta lor totală. Sunt de evitat grăsimile trans, uleiurile vegetale și uleiurile hidrogenate.
Cum poți adopta obiceiuri sănătoase
* Adaugă o legumă în plus în farfurie la ora cinei
* Renunță treptat la alimentele fast-good sau bogate în zahăr
* Elimină o băutură răcoritoare pe săptămână și consumând în schimb apă
* Consumă la gustare fructe și nu produse de patiserie
* Încearcă moduri mai sănătoase de a prepara mâncarea, cum ar fi grătarul, mai degrabă decât prăjirea.
Pentru a face schimbări de durată, este important să găsești ceea ce funcționează pentru familia ta. De ce să nu alegeți un lucru pe care să îl încercați în fiecare săptămână și să începeți de acolo?