7 cele mai eficiente condimente anti-balonare

Balonarea este una dintre cel mai des întâlnite cauze de disconfort. Și asta pentru că există mai mulți factori care o provoacă. Vorbim aici de alegerile alimentare, dar și de vari tulburări digestive, iar în cazul femeilor se mai adaugă și menstruația. Deși combaterea simptomelor nu este întotdeauna simplă, uneori, soluția e mai aproape decât sperăm. De multe ori, poate fi suficient să deschidem sertarul cu condimente…

Deși banală – cu toții ne confruntăm cu aceasta, chiar dacă unii mai des decât alții – balonarea poate deveni o problemă majoră. Să fim serioși, senzația că nu-ți mai încapi în piele – și nu de bucurie – nu e tocmai ceea ce-ți dorești, mai ales atunci când ai agenda plină.

De ce ne balonăm?

 Acumulare excesivă de gaze în intestine reprezintă cea mai comună cauză a balonării. Fenomenul poate fi provocat de anumite alimente sau de combinarea nefericită a unor ingrediente. Poate fi însă și un semn că sistemul digestiv nu funcționează corespunzător.

Gazele intestinale se pot acuma și ca urmare a înmulțirii peste măsură a anumitor bacterii prezente în tubul digestiv, a malabsorbției carbohidraților sau a tulburărilor funcționale, așa cum este sindromul de intestin iritabil (SII). Și conținutul intestinal poate favoriza balonarea. Constipația, bunăoară, face ca alimentele recent consumate să rămână mai mult timp în intestine, ceea ce determină extinderea lor, cauzând disconfort.

Ce putem face

Desigur, ideal e să evităm cauza. Acest lucru însă nu este mereu posibil, întrucât sunt mai mulți factori care pot conduce la balonare. În plus, efectele pot fi diferite de la o persoană la alta și chiar de la perioadă la alta, în cazul aceleiași persoane. Tocmai de aceea e important să știm ce ne poate ajuta în situațiile în care apare. Din fericire, putem găsi un remediu eficient chiar în propria bucătărie, în colecția de ierburi și condimente. Unele dintre acestea pot sprijini sănătatea intestinală, având și efecte anti-balonare. Iată care sunt acestea:

Rădăcina de ghimbir

Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antioxidante și antiulceroase, ghimbirul are o lungă istorie de utilizare în scopuri terapeutice. La noi, rădăcina de ghimbir e cunoscută mai ales pentru eficiența cu care acționează în combaterea grețurilor și vărsăturilor. Aceasta însă ne poate fi un bun aliat și în caz de balonare. Cercetările au arătat că ghimbirul poate îmbunătăți motilitatea gostrointestinală, reducând crampele abdominale și flatulența.

Semințele de fenicul

Cu un conținut ridicat de anetol și alți compuși cu efect antispastic, semințele de fenicul promovează contracțiile normale ale musculaturii intestinale, dovedindu-se de mare ajutor în reducerea balonării și, în general, în susținerea bunei funcționări ale semințelor de fenicul pot îmbunătății digestia, prin reducerea numărului de microorganisme nedorite din intestin. Pentru că au un gust dulceag și sunt aromate, semințele de fenicul sunt utilizate, de obicei, în combinație cu alte mirodenii. Acestea pot fi folosite și pentru a obține o infuzie plăcută. De altfel, multe persoane obișnuiesc să infuzeze semințele de fenicul în apă fierbinte pentru a ajuta digestia după mese.

Semințele de chimen

Parte din familia pătrunjelului, chimenul este un condiment de bază în multe bucătării ale lumii. Semințele sale au o aromă puternică, conferind savoare și un gust distinct multor preparate. Partea și mai bună este că avantajele lor nu se opresc aici. Semințele de chimen aduc multiple beneficii sănătății. Ele au efecte antidiabetice, antiinflamatorii și cardioprotectoare. În plus, cercetările au arăta că pot contribui la stimularea producerii bilei esențială pentru digestia și absorbția nutrienților. Or, o digestie îmbunătățită ajută la reducerea balonării și la prevenirea crampelor intestinale.

Piperul negru

Este probabil una dintre cele mai folosite mirodenii din bucătărie. Asta și datorită caracterului său versatil. Piperul negru este adăugat cu succes într-o multitudine de rețete, de la supe, tocănițe și fel de fel de alte preparate gătite la simple salate. Dincolo de gust însă, piperul negru ne ajută să rămânem sănătoși. Acesta conține piperină, un compus puternic care îmbunătățește digestia și sporește absorbția nutrienților. Compușii din piperul negru încurajează fluxul de sânge către tractul gastrointestinal și contribuie la stimulare eliberării enzimelor digestive necesare pentru a digera alimente. Reiterăm, o digestie mai bună înseamnă mai puțină balonare.

Scorțișoara

 Un alt condiment foarte popular, deși din alt spectru, este scorțișoara. Foarte parfumată și cu gust dulce, aceasta este adăugată mai frecvent în produsele de patiserie și cofetărie. Poate fi presărată și în cafea sau peste orezul cu lapte sau terciul de ovăz. Este adăugată însă și în preparatele cu carne sau legume, de regulă, în asociere cu alte condimente. Mai mult decât un condiment, scorțișoara este un remediu valoros. Cercetările i-au pus în evidență ajutorul pe care ni-l poate oferi în caz de răceală, tuse, lipsa poftei de mâncare, oboseală, hiperglicemii și chiar probleme de greutate, dar și rolul important în îmbunătățirea digestiei și combaterea balonării și flatulenței.

Semințele de coriandru

 Folosite pentru a conferi o aromă puternică diferitelor preparate, semințele de coriandru oferă și numeroase beneficii importante pentru sănătate, incluzând și sistemul digestiv. Când sunt adăugate la un preparat, semințele de coriandru pot accelera procesul de digestie, prevenind balonarea. Ele prezintă și proprietăți antibacteriene, care pot sprijini un microbiom intestinal sănătos. De asemenea, având efecte antioxidante, contribuie la neutralizarea radicalilor liberi din corp și, astfel, reduc inflamația.

Cardamomul

Condiment din familia ghimbirului, cardamomul este nelipsit din bucătăria indiană, fiind utilizat în curry, kheer sau ceai. Poate fi găsit întreg în păstaia sa, fără coajă sau măcinat, sub formă de pudră fină. Are o aromă unică, care îl face potrivit atât în preparatele dulci, cât și în cele sărate, permițând astfel gurmanzilor să beneficieze mai des de numeroasele sale avantaje pentru sănătate.

Cardamomul se remarcă prin proprietățile antibacteriene, antioxidante, antiinflamatorii și diuretice. De-a lungul timpului, a fost folosit pentru a trata diverse afecțiuni, inclusiv infecții parodontale, astm, icter congestiv și indigestie. Poate ajuta la prevenirea formării gazelor intestinale după mase copioase și, pentru că este un bun diuretic, poate ajuta la eliminarea excesului de fluide, care de multe ori contribuie la senzația de balonare.

 Condimente care pot cauza balonarea

Din păcate, nu toate condimentele ajută la combaterea gazelor intestinale, unele pot chiar provoca balonarea. Iată și câteva exemple:

Usturoiul

Este unul dintre cele mai populare condimente din bucătăria românească și nu numai. În stare crudă, are un miros și un gust puternic, dar capătă o aromă mai subtilă și note dulci, untoase atunci când este gătit. În ciuda modului în care poate îmbunătăți savoarea unei rețete, unii oameni nu prea tolerează acest condiment. Usturoiul conține fructani, fibre solubile greu de digerat, care pot cauza sau contribui la balonare. Cei care sunt alergici la usturoi pot prezenta simptome mai severe.

Ceapa

La fel ca usturoiul, ceapa conține fructani care pot provoca balonare. Pe măsură ce fructanii fermentează, atrag mai multă apă în intestine, cauzând disconfort digestiv sub formă distensie abdominală, iar în unele cazuri chiar și diaree.

Ardeiul iute

Capsaicina, componenta principală din ardeii iuți, a fost legată de simptome gastrointestinale intense. Deși condimentele cu ardei iute pot promova sațietatea în timpul meselor, ele pot provoca, de asemenea, durere, senzații de arsură, greață și balonare.

Sursă