5 probleme de vorbire care semnalează începutul bolii Alzheimer
În fiecare an, aproximativ 10 milioane de pacienți din întreaga lume sunt diagnosticați cu demență. Conform datelor de la Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în România, în ultimii cinci ani, au fost înregistrate 8.027 cazuri/an, însemând o creștere de 48% față de 2020. Experții de la Societatea Română de Alzheimer atrag atenția că, în realitate, numărul pacienților cu demență din țară ar fi mult mai mare. Ei estimează că 80% dintre cazuri rămân nediagnosticate. Identificarea timpurie a primelor simptome de boală poate ajuta pacientul și familia acestuia să reducă degradarea progresivă a funcțiilor creierului.
Una dintre modalitățile prin care puteți detecta din timp declinul cognitiv este identificarea eventualelor schimbări în limbajul părinților sau al bunicilor. Problemele de vorbire sunt printre primele semne care ar putea indica debutul bolii Alzheimer.
Dacă remarcați că un membru al familiei se confruntă cu una sau mai multe dintre următoarele probleme, apelați la un specialist, care să oferte consult și îndrumare mai departe.
Pauze, ezitări și lapsusuri
Unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii Alzheimer este dificultatea pacientului de a-și aminti anumite cuvinte. Astfel, individul în cauză se confruntă adesea cu pauze sau ezitări lungi și frecvente în vorbire.
Când un individ cu Alzheimer încearcă să-și amintească un cuvânt, poate vorbi vag despre acesta, numindu-l lucru sau descriindu-l prin referire la utilitatea sa. Spre exemplu, dacă cineva întâmpină dificultăți în a-și aminti cuvântul câine, poate spune ceva de genul “Latră. Oamenii îl au ca animal de companie. Și eu am avut unul în copilărie!”.
Cuvinte folosite greșit
Am stabilit deja că dificultatea în a-ți aminti un anumit cuvânt este un semn timpuriu al bolii Alzheimer. Ei bine, de multe ori, pacientul ar putea înlocui cuvântul pe care dorește să-l rostească cu un altul din câmpul lexical. Spre exemplu, în loc să spună câine, ar putea numi un alt animal din aceeași categorie, precum pisica. Atenție, însă, căci în stadiul incipient al bolii Alzheimer, cuvintele folosite greșit fac parte din categorii generale. Astfel, în loc de câine, pacientul ar putea spune animal.
Cuvintele gravitează în jurul sarcinilor
Pacienții cu Alzheimer pot întâmpina dificultăți atunci când încearcă să facă activități casnice. Adesea, în loc să îndeplinească o anumită sarcină, ei își exprimă părerea sau sentimentele față de acțiunea respectivă. De asemenea, pacienții mai pot exprima îndoieli sau referiri la abilitățile din trecut: “Nu sunt sigur că pot face asta” sau “Obișnuiam să mă pricepeam la asta”.
Vocabular sărac
Unul dintre semnele subtile ale bolii Alzheimer este tendința de a folosi un limbaj din ce în ce mai simplu, bazat pe cuvinte uzuale. Pacienții au tendința de a folosi în mod repetitiv aceleași verbe, substantive și adjective și încep chiar să evite conversațiile.
Testul cuvintelor potrivite
Pacienții cu Alzheimer pot avea probleme în a se gândi la cuvinte sau obiecte care fac parte dintr-un anumit grup. Această sarcină poate fi folosită, uneori, ca test cognitiv pentru depistarea bolii.
Spre exemplu, pacienții cu Alzheimer pot întâmpina dificultăți în a numi fructe sau animale care încep cu aceeași literă. Acest lucru devine din ce în ce mai greu pe măsură ce boala progresează.
Este firesc ca un om să uite, ocazional, anumite cuvinte. Pe de altă parte, dificultățile frecvente în a-și aminti cuvintele, a vorbi fluent sau a folosi o varietate de cuvinte ar putea fi un semn timpuriu al bolii Alzheimer.