5 motive pentru care este bine să consumăm sfecla roșie zi de zi! Beneficiile incredibile pe care le aduce sfecla
Avem întotdeauna motive intemeiate să mâncăm legume. Acestea sunt alimente excelente, bogate în fibre, apa, vitamine, minerale, antioxidanți și au avantajul suplimentar de a fi sărace în calorii. Sfecla roșie nu face excepție de la regula, cu toate beneficiile pe care le aduce organismului.
Crudă sau gătită, sfecla roșie se invită în mâncărurile noastre cu plăcere și, din motive intemeiate, aroma sa dulce ne încântă și în același timp ne luminează farfuriile cu o nuanță frumoasă roz strălucitor. Dar beneficiile sale nu se opresc aici, deoarece dincolo de aspectul său fastiv, este plină de vitamine și substanțe nutritive esențiale pentru sănătate.
Este o legumă bogată în vitamina A,C, beta-caroten, fier, soiu, magneziu, potasiu, calciu, cupru și fosfor. Atâtea motive pentru care sfecla este, fără îndoială, un aliat al sănătății.
5 Motive pentru a consuma sfecla roșie zi de zi
1. Este un antioxidant remarcabil
Sfecla este plină cu antioxidanți, cum ar fi flavonoizi și betalani; acestea sunt responsabile pentru culoarea sa roșie.
Potrivit experților, compușii săi fenolici au o activitate antioxidantă care face posibilă neutralizarea radicalilor liberi, responsabili de boli și îmbătrânire celulară.
2. Scade tensiunea arterială
Hipertensiunea arterială poate deteriora mucoasa vaselor de sânge și poate provoca boli cardiovasculare.
Acesta este motivul pentru care este important să favorizați legumele bogate în fibre și antioxidanți pentru a proteja împotriva bolilor. Sfecla roșie, pe lângă vitaminele și mineralele pe care le conține, are capacitatea de a reduce tensiunea arterială și acest lucru este confirmat de un studiu.
Conținutul său ridicat de nitrați produce astfel efecte vasoprotectoare ș reduce hipertensiunea.
În plus, un alt studiu asupra acestei legume sănătoase a arătat ca sucul de sfecla roșie ar îmbunătăți hipertensiunea sau chiar ar avea un efect antihipertensiv.
3. Antiinflamatoare
Activitatea sa antioxidantă și antiinflamatorie este incontestabilă. Mai mult, acest studiu a făcut posibilă demonstrarea faptului ca conținutul sau de pigmenți betalainici este responsabil pentru acțiunea antiinflamatoarie și reducerea activității unei enzime inflamatorii.
4. Detoxifică ficatul
Stresul, consumul de produse procesate sau chiar poluarea afectează starea ficatului nostru. Prin urmare, este esențial să consumați alimente care ajută la curățarea acestora. Printre aceste alimente se numără sfecla care, datorită bogăției sale în antioxidanți, vitamina A, B6, precum și fier, protejează ficatul împotriva inflamației și stresului oxidativ și contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
Atâtea motive pentru a include această legumă sănătoasă în dieta zilnică pentru a profita de beneficiile sale și a va purifica corpul.
5. Protejează de anemie
Anemia se caracterizează pritr-un nivel scăzut de hemoglobina în sânge. Aceasta din urmă este utilizată pentru transportul oxigenului în țesuturile corpului. Suplimentarea nutriționala poate ajuta la protejarea împotriva anemiei, iar sfecla este considerată un aliment emblematic în acest sens.
Motivul este ca vitaminele și mineralele din această legumă sunt ingrediente care provoacă efecte hematinice și cresc nivelul hemoglobinei, potrivit acestui studiu.
Pentru a vă bucura de beneficiile acestei legume sănătoase, iată o rețetă de salată, ușor de preparat, care poate fi folosită ca starter la felul principal sau pur și simplu pentru a savura la cina pentru o masă ușoară fără calorii.