5 lucruri pe care nu e bine să le faci între Paște și Rusalii

Perioada dintre Paște și Rusalii este de cincizeci de zile, iar canoanele bisericești sunt diferite în acest timp.

Între Paște și Rusalii există câteva rânduieli și tradiții liturgice specifice acestei perioade, care se respectă cu strictețe în Biserica Ortodoxă.

1. Nu stăm în genunchi în biserică

În perioada de 50 de zile dintre Paște și Rusalii nu se îngenunchează în biserică sau la rugăciune. Canoanele bisericești prevâd ca în această perioadă rugăciunile să se facă stând în picioare.

Vreme de 50 de zile, celebrăm bucuria Învierii, iar îngenuncherea este un semn de pocăință și smerenie, mai potrivit pentru alte perioade ale anului.

2. Nu rostim rugăciunea „Împărate ceresc”

Rugăciunea „Împărate ceresc” nu se rostește în slujbele bisericești și nici în rugăciunile personale începând de la slujba Învierii Domnului și până la Vecernia de ziua de Rusalii.

Perioada de la Paște până la Rusalii este una de imensă bucurie, în care harul divin se revarsă asupra credincioșilor din abundență.

Altfel spus, rugăciunea „Împărate ceresc” este o invocație directă către Duhul Sfânt, cerându-i să vină și să sfințească sufletele noastre, însă el este deja prezent în cele 50 de zile.

3. Nu facem metanii mari

Ca act de pocăință, îngenuncherile și metaniile nu pot fi justificate și practicate în această perioadă de bucurie, potrivit vechilor canoane bisericești.

Așadar, creștinii sunt îndemnați să facă metanii în timpul rugăciunilor, de la Paște până la Rusalii -Pogorârea Sfântului Duh.

4. Nu ținem post aspru

În zilele de post, adică miercuri și vineri, există o rânduială specială între Paște și Rusalii. Se dă dezlegare la pește, ulei și vin și nu se țne post aspru, fiindcă persistă bucuria Învierii Domnului iar canoanele sunt mai blânde cu ortodocșii.

5. Nu eliminăm peștele din alimentație, miercurea și vinerea

Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), este „dezlegare la pește”.

Conform Anuarului Liturgic și Tipiconal pe anul 2019 apărut la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, această dezlegare este un vestigiu al practicii din primele veacuri creștine, de a suspenda total Postul în toare cele 50 de zile de bucurie care urmează Învierii Domnului, dezlegare amintită în multe surse patristice, istorice, liturgice și canonice, și care se află în legătută cu interdicția facerii de metanii și a îngenuncherii în această perioadă a Cincizecimii.

Sursă